Tonkatsu, czyli kotlet schabowy po japońsku

przez Malwina
Tonkatsu
Wczoraj zostały mi dwa plastry schabu i początkowo nie miałam pojęcia, co z nich przygotować. Chciałam, by było to jakieś azjatyckie danie, jednak żaden stir-fry nie wchodził w rachubę. W szafce znalazłam opakowanie panko, które jakiś czas temu kupiłam. Postawiłam więc na tonkatsu, czyli kotleta schabowego po japońsku. Panko przypomina wiórki kokosowe, jednakże jest to podobieństwo jedynie wizualne. Tworzy przyjemnie chrupiącą panierkę na kotlecie. Połówek nie był w stanie porównać smaku panko do czegokolwiek. Tonkatsu podaje się zazwyczaj z sosem o tej samej nazwie i szatkowaną kapustą. Ja przygotowałam własną wariację na temat tego sosu, a jako dodatek do dania podałam szpinak zasmażany z czosnkiem, chili, sosem sojowym i olejem sezamowym. Ważne by do przygotowania dania użyć dobrej jakości sosu sojowego, ja najczęściej używam Kikkomana. 
Tonkatsu

TONKATSU (JAPONIA)

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 plastry schabu
  • sól i pieprz do smaku
  • mąka do obtoczenia
  • roztrzepane jajko
  • panierka panko
  • sos: 4 łyżki ketchupu, pół łyżeczki musztardy, 2 łyżki ciemnego sosu sojowego , łyżeczka cukru
Schab myjemy, rozbijamy tłuczkiem (wkładając każdy plaster pomiędzy folię spożywczą). Doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące, następnie zanurzamy w jajku i dokładnie panierujemy w panko. Smażymy z obu stron na większej ilości tłuszczu (jeśli używamy panko, najlepiej smażyć na głębokim tłuszczu), aż kotlet będzie ładnie zarumieniony. Osączamy na papierowym ręczniku. Mieszamy dokładnie składniki sosu. Każdy kotlet kroimy w poprzek na kawałki. Podajemy z sosem.

Tonkatsu

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

22 komentarze
0

Podobne posty:

22 komentarze

Fabryka Odkryć Kulinarnych Mniamm 14/08/2012 - 8:38 am

Ja nie pokuszę się o przygotowanie czegokolwiek prócz maków z kuchni japońskiej bo nie jestem w stanie oddać tych smaków, które są jakby to ując ascetyczne a za razem trafiające w sedno, kurczę język mam zbyt mało giętki aby to określić to chyba pierwszy raz;) Tym bardziej doceniam jeśli ktoś podejmuje wyzwania w kuchni własnej. Wygląda pięknie aż nabrałam apetytu tylko jako ciele muszę skorzystać z opcji restauracja. Pozdrawiam kamila

Odpowiedz
śliwka 14/08/2012 - 8:45 am

muszę kupić i spróbować lemon chicken z tą właśnie panierką… jamiiii.

Odpowiedz
Malwina 24/08/2012 - 3:11 pm

Śliwko- ta panierka ostatnio robi furorę w mojej kuchni 😉

Odpowiedz
Weronika 14/08/2012 - 8:58 am

Ciekawy ten sos. Muszę kiedyś wypróbować. 😉

Odpowiedz
Tomek gotuje 14/08/2012 - 9:04 am

Smakowity kotlecik, bardzo mi się podoba ten szpinak, ostatnio tak robiłem fasolkę szparagową i była pyszna 🙂

Odpowiedz
Kruszynka 14/08/2012 - 9:06 am

Wygląda przepysznie i pewnie tak samo smakuje 🙂

Odpowiedz
Ola 14/08/2012 - 9:27 am

i jak widać każdy zakątek świata ma swojego "schabowego z kapustą" 😀

Odpowiedz
MartynCia ^^ 14/08/2012 - 9:37 am

wygląda ładnie 😉 ale tradycyjnego schabowego też sto lat nie jadłam.

Odpowiedz
Gula 14/08/2012 - 9:43 am

I do tego jak podane:) Będę musiała kiedyś wypróbować:)

Odpowiedz
aga i kaja 14/08/2012 - 9:45 am

Zwykły schabowy, może czasami smakować niezwykle 🙂 pozdarwiamy

Odpowiedz
Beatrice 14/08/2012 - 9:48 am

Wygląda bardzo ciekawie i jest to dobra odskocznia dla zwykłego schabowego 🙂 na pewno wypróbuję 🙂

Odpowiedz
Maggie 14/08/2012 - 10:10 am

Wyglada jak polski schabowy, ale jestem pewna, ze w panko smakuje o wiele ciekawiej 🙂

Odpowiedz
Kamila 14/08/2012 - 10:39 am

Znakomicie przygotowane danie! Pozdrawiam

Odpowiedz
Drui... 14/08/2012 - 10:59 am

Nie jadłam jeszcze panierki panko. Czas wypróbować. Tylko za schabem nie przepadam, a panko pasuje również do mięsa drobiowego?

Odpowiedz
Malwina 14/08/2012 - 11:04 am

Sprawdzi się także jako panierka do drobiu, czy ryb. Ważne, by smażyć opanierowane tak mięso w większej ilości tłuszczu;)

Odpowiedz
Drui... 16/08/2012 - 10:49 am

Ok, dzięki za poradę. 🙂 Miłego dnia! 🙂

Odpowiedz
Sylwia 14/08/2012 - 11:12 am

Smakowicie to wyglada,niby taki zwykly a jaki niewykly!Pozdrawiam.

Odpowiedz
Grażyna 14/08/2012 - 11:34 am

Wyglądają jak nasze tradycyjne schabowe. Chętnie bym spróbowała, żeby się przekonac jaka jest różnica 🙂

Odpowiedz
whiness 14/08/2012 - 11:47 am

Uwielbiam japońską kuchnię. Jest pełna intensywnych smaków i aromatów. Nawet taki zwykły schab zrobiony "po japońsku" na pewno smakuje pysznie, oryginalnie. 🙂

Odpowiedz
Magda 14/08/2012 - 3:21 pm

haha kotlet schabowy po japońsku 🙂 i tam się odnalazł widzę 🙂 bardzo ciekawa propozycja, tylko gdzie upolować panko ?

Odpowiedz
kochamoliwe.com 14/08/2012 - 5:12 pm

Kotleta schabowego po japońsku jeszcze w naszej kuchni nie było 😉 Na pewno smakuje wyjątkowo. Koniecznie trzeba sprawdzić, jaka jest różnica między tą orientalną wersją i tą przyrządzaną tradycyjnie:)

Odpowiedz
kochamoliwe.com 14/08/2012 - 5:14 pm

Kotleta schabowego po japońsku jeszcze w naszej kuchni nie było 😉 Na pewno smakuje wyjątkowo. Koniecznie trzeba sprawdzić, jaka jest różnica między tą orientalną wersją i tą przyrządzaną tradycyjnie:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies