Okonomiyaki, japoński naleśnik

przez Malwina
Okonomiyaki
Okonomiyaki to popularne danie kuchni japońskiej. Jest to rodzaj wytrawnego naleśnika a może raczej smażonego placka. Przygotowuje się go z przeróżnych składników, w końcu okonomi znaczy „to, co chcesz”. Okonomiyaki smaży się na specjalnym grillu teppanyaki, ale z powodzeniem można go też zrobić na zwykłej patelni. W niektórych japońskich restauracjach klienci dostają surowe produkty i samodzielnie przygotowują sobie naleśnika. Polecam obejrzeć filmik Krzyśka Gonciarza, na którym pokazuje on, jak to dokładnie wygląda. Grill do okonomiyaki z powodzeniem zakupicie w polskich sklepach. Widziałam, że niedługo będzie on w ofercie Lidla. Nie mam jednak bladego pojęcia, jak taki sprzęt dostępny w naszym kraju ma się do oryginału.

Przygotowując okonomiyaki bazowałam na informacjach znalezionych na stronie Okonomiyaki World. Większość składników potrzebnych do zrobienia tego naleśnika znajdziecie w lodówce. Wyjątkiem będzie dashi, czyli japoński bulion oraz specjalny sos do okonomiyaki. Zamiast japońskiego bulionu możecie użyć wody, a w wersji mocno spolszczonej nawet rosołu drobiowego. 
Okonomiyaki podaje się z dodatkiem specjalnego sosu i japońskiego majonezu. Ten pierwszy jest trudno dostępny, dlatego przygotowałam go samodzielnie, bazując na przepisie Małgosi z bloga Podróże kulinarne. Absolutnie nie rezygnujcie z dodatku tego sosu. Świetnie dopełnia on smak naleśnika. 
Zajrzyjcie do Sianko i Mirabelki i zobaczcie ich wersję okonomiyaki.
OKONOMIYAKI
(JAPONIA)
Z naleśnikiem dookoła świata #27

Składniki (na 2 sztuki):

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki dashi lub wody 
  • 1 jajko (do bazy naleśnikowej)
  • 2 szklanki poszatkowanej kapusty
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 2 dymki
  • 4 cienkie plastry wędzonego boczku
  • 2 jajka (do usmażenia)
  • sos do okonomiyaki: 3 łyżki ketchupu, 2 łyżki sosu Worcestershire, 2 łyżki japońskiego sosu sojowego, 1 łyżeczka cukru, 2 łyżeczki soku z imbiru
Przygotowanie okonomiyaki:
Przygotowujemy sos: w garnku umieszczamy wszystkie składniki i podgrzewamy do połączenia. Sok z imbiru uzyskacie ścierając imbir na drobnej tarce a następnie odciskając. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, możecie go zagęścić odrobiną skrobi (kukurydzianej lub ziemniaczanej) wymieszanej z niewielką ilością zimnej wody. 
Przy pomocy trzepaczki łączymy mąkę, dashi i jajko. Jeśli używamy dashi w proszku, to rozpuszczamy je w 3/4 szklanki wody. W przypadku użycia samej wody, dodajemy do ciasta naleśnikowego 1/4 łyżeczki soli. 
Kapustę szatkujemy. Możecie użyć zwykłej białej kapusty lub kapusty pekińskiej. W przypadku tej pierwszej, warto lekko ją ugnieść dłonią. Do ciasta naleśnikowego dodajemy kapustę, pokrojoną w paseczki paprykę i posiekaną dymkę wraz ze szczypiorem. Całość dokładnie mieszamy. 
Rozgrzewamy olej na patelni. Wykładamy połowę masy, na wierzchu układamy plastry boczku. Smażymy przez 5-7 minut a następnie odwracamy okonomiyaki na drugą stronę przy pomocy łopatki. Smażymy dalej przez 3-4 minuty. Placek zdejmujemy na talerz i tak samo postępujemy z resztą ciasta. 
Kiedy okonomiyaki się smaży, na drugiej patelni przygotowujemy jajka sadzone (ścięte wg preferencji). Naleśnika podajemy z dodatkiem jajka oraz sosu. Dodatkowo można go posypać posiekaną dymką oraz płatkami bonito (suszonego tuńczyka).
Okonomiyaki
Okonomiyaki
Czas przygotowania: 25 minut.
8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

Ania S 01/02/2015 - 6:16 pm

Bardzo ciekawy naleśnik i na pewno ciekawie smakuje 🙂

Odpowiedz
justyna_mojemenu 01/02/2015 - 7:05 pm

ja z kolei polecam ten filmik https://www.youtube.com/watch?v=CnwhST2u5E4 związany z tym przepisem

Odpowiedz
whipped cream 01/02/2015 - 10:14 pm

Ciekawe połączenie smakowe kapusta – boczek!

Odpowiedz
Magda C. 02/02/2015 - 7:52 am

Wygląda smakowicie 🙂

Odpowiedz
Karolina Luka 02/02/2015 - 8:11 am

Twój japoński naleśnik świetnie się prezentuje;)

Odpowiedz
JustInka 03/02/2015 - 9:10 am

Bardzo chciałam go przygotować, ale niestety w czasie jego przygotowywania zadzwoniła telefon, ja wciągnęłam się w rozmowę i klops. Się spalił. Twój wygląda bardzo fajnie. Kiedyś na pewno go przetestuję!

Odpowiedz
Michał K. 02/12/2015 - 12:41 pm

Zrobiłem, jednak nie do końca według przepisu. Stworzyłem samo ciasto bez kapusty i papryki. Sos zrobiłem z ketchupu, łyżeczki wody, imbiru i sosu bbq. Na to nałożyłem plastry szynki, potem jajko sadzone i położyłem posiekaną dymkę. WYSZŁO PYSZNE!

Odpowiedz
Sonja Haper 25/04/2017 - 10:32 am

Przepyszne! 😀

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies