Japońskie ciasteczka imbirowe z sezamem

przez Malwina

Jak wspominałam Wam jakiś czas temu, kuchnia japońska nie jest mi specjalnie bliska. Mimo wszystko postanowiłam zapoznać się z nią bliżej. Te ciasteczka bardzo mnie kusiły, w szczególności sam fakt, iż zawierają w sobie imbir. Początkowo obawiałam się takiej ilości tej przyprawy, jednakże zupełnie nie potrzebnie. Słodycz ciasteczek przeplata się z lekko ostrą nutą imbiru tworząc cudowną całość. W oryginalnym przepisie zalecano piec ciasteczka przez 10 minut, jednak po tym czasie, moje nie były jeszcze gotowe. Myślę, że najlepiej jest piec jest przez 15 minut, lub krócej z włączonym termoobiegiem. Sami wyczujecie, kiedy będą dobre. Razem ze mną te chrupiące maleństwa przygotowali: Ania, Dobromiła, Michał, Mopsik, Maggie, Mirabelka

CIASTECZKA IMBIROWE Z SEZAMEM (JAPONIA)

Składniki (na około 30 sztuk):
[przepis pochodzi z TEJ strony]

  • 150 g mąki pszennej
  • 70 g miękkiego masła
  • 85 g cukru
  • 2 łyżki wody
  • 3 łyżki startego imbiru
  • ziarna sezamu do posypania
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Wsypujemy mąkę dokładnie miksujemy, dodajemy imbir i wodę. Wyrabiamy zwartą masę. Ciasto wałkujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 5 mm. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem, z wierzchu smarujemy je wodą i posypujemy ziarnami sezamu. Pieczemy w temp. 180 stopni około 15 minut, aż brzegi ciasteczek ładnie się zrumienią. Ciastka możemy przechowywać w metalowej puszce do 2 tygodni. 

Przepis dodaję do akcji Kuchnia japońska. 
11 komentarzy
0

Podobne posty:

11 komentarzy

magda barcik 15/03/2012 - 6:05 pm

Nie znam takich ciastek, ale jeżeli imbir jest ważnym składnikiem… czuję, że nie byłabym zawiedziona 😉
Dodatkowo nie wyglądają na specjalnie skomplikowane!

Odpowiedz
mopswkuchni 15/03/2012 - 6:15 pm

Dziękuję za kolejną wspaniałą inspirację. Ciasteczka były pyszne. Następnym razem też zrobię ze świeżym imbirem.
http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

Odpowiedz
Magda 15/03/2012 - 6:28 pm

Widzę, że mikserowe wspólne zatacza coraz szersze kręgi. Muszę się kiedyś do Was przyłączyć;) Fajne ciacha, pewno dzięki temu imbirowi mają intensywny smak.

Odpowiedz
DarkANGELika 15/03/2012 - 7:15 pm

Świetne;) muszę kiedyś wypróbować;)

Odpowiedz
Mirabelka 15/03/2012 - 8:35 pm

Nie ma co: po raz kolejny wyszperałaś bardzo dobry przepis 🙂 Ciastka wszystkim w domu smakowały 🙂

Odpowiedz
Kasia 15/03/2012 - 11:04 pm

Fajne to zbiorowe pieczenie 😉 zapachniało imbirem…

Odpowiedz
Maggie 16/03/2012 - 7:30 am

Ciastka sa faktycznie pyszne i wiem, ze bede do nich wracac. Pieknie je sfotografowalas!

Odpowiedz
Kermeet 16/03/2012 - 7:56 am

Fajnie wyglądają na tej macie 🙂

Odpowiedz
Aciri 16/03/2012 - 10:44 am

Śliczne. Wyglądają bardzo apetycznie.

Odpowiedz
D. 28/07/2012 - 4:49 am

klikam na tsukemen a włącza mi się to. 🙁
nie to że mi się nie podoba, ale miałam ochotę na coś o tej wariackiej nazwie. 🙂

Odpowiedz
Malwina 28/07/2012 - 5:38 am

Rzeczywiście zdjęcie było źle podlinkowane. Dziękuję za czujność i zwrócenie uwagi. Już poprawiłam;-) Jeśli coś jest źle podlinkowane, można skorzystać z wyszukiwarki. Ale i tak będę wdzięczna za przekazanie mi informacji o wszelkich pomyłkach;)

pozdrawiam

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies