Dzisiejsze ciasto jest moją propozycją w aktualnej edycji Weekendowej Cukierni. W oryginale było to migdałowe ciasto z rabarbarem, ja zrobiłam je w wersji orzechowej, a rabarbar zastąpiłam śliwkami. Efekt był niezwykle smaczny. Robiłam już to ciasto w bardzo wielu wersjach i za każdym razem było przepyszne. Serdecznie Wam polecam!
ORZECHOWE CIASTO ZE ŚLIWKAMI
Składniki (na tortownicę 22 cm):
[przepis Bei]
- ok. 250 śliwek (przekrojonych na pół i pozbawionych pestek)
- 160 g mąki
- 60 g drobno zmielonych orzechów włoskich
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 80 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 2 małe jajka
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 1,5 łyżki amaretto (lub 1,5 płaskie łyżki jogurtu)
- skórka otarta z 1 cytryny
- pół dużego startego nasionka tonki (lub nasionka z laski wanilii/cukier waniliowy)
Należy pamiętać o tym, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.
Dodatkowo: 40 g zmielonych orzechów włoskich, 2-3 łyżki cukru trzcinowego
Opcjonalnie: kruszonka*
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni (bez termoobiegu). Mąkę mieszamy z orzechami, sodą i proszkiem. Masło ucieramy z cukrem i jednym jajkiem. Dodajemy drugie jajko i miksujemy, aż masa będzie jednolita. Stale ucierając (na wolnych obrotach) dodajemy tonkę/ziarna wanilii, amaretto, skórkę otartą z cytryny. Następnie dodajemy turami na przemian jogurt i mąkę (zaczynając od jogurtu i kończąc na mące). Ciasto przelewamy do natłuszczonej i wysypanej mąką foremki. Posypujemy dodatkowymi orzechami (wchłoną one sok puszczany przez owoce). Na wierzchu układamy owoce i posypujemy je cukrem trzcinowym. Ciasto możemy posypać kruszonką.
Pieczemy przez 55 minut, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Studzimy na kratce.
* kruszonka orzechowa: 60 g mąki, 60 g zmielonych orzechów, 60 g zimnego masła , 60 g drobnego cukru, szczypta soli (wszystkie składniki należy połączyć rozcierając pomiędzy palcami).
Całkowity czas przygotowania: 1 godzina 15 minut.
I
30 komentarzy
Aż się głodna zrobiłam 🙂
fajniutkie letnie ciasto:) w wersji orzechowej chętnie bym spróbowała!
Uwielbiam ciasta ze śliwkami więc sądzę że i to bym polubiła, muszę wypróbować 🙂 Pozdrawiam
bardzo apetycznie wygląda 🙂
Ach, ech patrzę, podziwiam i wzdycham, niestety tylko do monitora.
wygląda uroczo, jak babcina drożdżówka z dzieciństwa! szkalnka mleka i mogę podróżować w czasie 😉
mam ochotę spróbować 🙂
Szana
Muszeę ja upeic jakieś ciacho, no;)
Malwinko, pyszności!
chyba po raz pierwszy spotkałam się z tonką, nie wiem co to ale zaraz wygugluję. Ciekawy jest też ten dodatek amaretto. No a orzechowe ciasta są przepyszne. Sezon śliwkowy bardzo dobrze wykorzystujesz. Pozdrawiam ciepło i wieczornie.
Monika
niezłe 🙂 wygląda pysznie! a gdzie dodane do akcji na durszlaku?
pyszne połączenie smaków z letnimi owocami!
mniam 😉
Pycha!
Świetnie się prezentuje i z pewnością też tak smakuje 🙂
bardzo apetyczne, orzechy ze śliwką super połączenie 😉
orzechy lubię ,śliwki też ,więc ciasto będzie pyszne !
Ja też często nie trzymam się szablonów bo lubię coś zmienić, a potem się dziwię, dlaczego wcześniej na to nie wpadłam bo to takie pyszne 🙂
Ciasto bardzo smacznie wygląda. Piekne zdjęcia :))
Mmm pysznie wygląda:) Fajne zestawienie śliwek i orzechów:)
Ty zawsze wykombinujesz coś innego, ale bardzo apetycznego. Super.
Aromatyczne ciasto, przypomniałaś mi że chyba pora rozejrzeć się za śliwkami 🙂
Bardzo fajne ciasto, ładnie wygląda i to połączenie…Może i ja spróbuję weekendowej cukierni? Pozdrawiam.
Połaczenie śliwek i orzechów, yhm… co tu dużo pisać. Piękne i smakowicie wyglądające ciasto 🙂 pozdrawiamy
Wyglada oblednie, ze sliwkami tez na pewno zrobie 🙂
Super wygląda, zabieram się za jego zrobienie już długo i jakoś mi nie wychodzi…:(
zastanawiałam się nad dołączeniem do akcji, ale miałam już kilka ciast z migdałami. A tu proszę, orzechowe. Mogłam zagadać, bo widzę, że moja propozycja orzechowa z brzoskwiniami by się nadała. Twoja propozycja wygląda pysznie 🙂 uwielbiam takie domowe ciacha!
Wczoraj wieczorem piekłam to ciacho, ale w wersji migdałowej z rabarbarem. Genialnie pyszne 🙂 Bardzo Ci dziękuję, za wygrzebanie tego przepisu, bo jestem już pewna, że to obłędne ciacho (pewnie też w innych kombinacjach smakowych), zrobię jeszcze nie raz 🙂
Cieszę się, że przypadło Ci do gustu;) Zarówno z orzechami, jak i migdałami jest świetne!
Ciasto właśnie dochodzi do siebie, póki co pachnie powalająco 🙂