Orzechowe ciasto ze śliwkami

przez Malwina
Orzechowe ciasto ze śliwkami

Dzisiejsze ciasto jest moją propozycją w aktualnej edycji Weekendowej Cukierni. W oryginale było to migdałowe ciasto z rabarbarem, ja zrobiłam je w wersji orzechowej, a rabarbar zastąpiłam śliwkami. Efekt był niezwykle smaczny. Robiłam już to ciasto w bardzo wielu wersjach i za każdym razem było przepyszne. Serdecznie Wam polecam!

Razem ze mną ciasto upiekły Maggie i Gula. 

Orzechowe ciasto ze śliwkami
ORZECHOWE CIASTO ZE ŚLIWKAMI


Składniki (na tortownicę 22 cm):
[przepis Bei]

  • ok. 250 śliwek (przekrojonych na pół i pozbawionych pestek)
  • 160 g mąki
  • 60 g drobno zmielonych orzechów włoskich
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 80 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 2 małe jajka
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1,5 łyżki amaretto (lub 1,5 płaskie łyżki jogurtu)
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • pół dużego startego nasionka tonki (lub nasionka z laski wanilii/cukier waniliowy)
Należy pamiętać o tym, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.
Dodatkowo: 40 g zmielonych orzechów włoskich, 2-3 łyżki cukru trzcinowego
Opcjonalnie:  kruszonka*
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni (bez termoobiegu). Mąkę mieszamy z orzechami, sodą i proszkiem. Masło ucieramy z cukrem i jednym jajkiem. Dodajemy drugie jajko i miksujemy, aż masa będzie jednolita. Stale ucierając (na wolnych obrotach) dodajemy tonkę/ziarna wanilii, amaretto, skórkę otartą z cytryny. Następnie dodajemy turami na przemian jogurt i mąkę (zaczynając od jogurtu i kończąc na mące). Ciasto przelewamy do natłuszczonej i wysypanej mąką foremki. Posypujemy dodatkowymi orzechami (wchłoną one sok puszczany przez owoce). Na wierzchu układamy owoce i posypujemy je cukrem trzcinowym. Ciasto możemy posypać kruszonką. 
Pieczemy przez 55 minut, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Studzimy na kratce.
* kruszonka orzechowa: 60 g mąki, 60 g zmielonych orzechów, 60 g zimnego masła , 60 g drobnego cukru, szczypta soli (wszystkie składniki należy połączyć rozcierając pomiędzy palcami). 

Całkowity czas przygotowania: 1 godzina 15 minut.
I
30 komentarzy
0

Podobne posty:

30 komentarzy

Kruszynka 13/08/2012 - 5:01 pm

Aż się głodna zrobiłam 🙂

Odpowiedz
Antenka 13/08/2012 - 5:19 pm

fajniutkie letnie ciasto:) w wersji orzechowej chętnie bym spróbowała!

Odpowiedz
Myszka 13/08/2012 - 5:24 pm

Uwielbiam ciasta ze śliwkami więc sądzę że i to bym polubiła, muszę wypróbować 🙂 Pozdrawiam

Odpowiedz
Izaa 13/08/2012 - 5:28 pm

bardzo apetycznie wygląda 🙂

Odpowiedz
Viola 13/08/2012 - 5:30 pm

Ach, ech patrzę, podziwiam i wzdycham, niestety tylko do monitora.

Odpowiedz
Patrycja Wójcik 13/08/2012 - 5:35 pm

wygląda uroczo, jak babcina drożdżówka z dzieciństwa! szkalnka mleka i mogę podróżować w czasie 😉

Odpowiedz
Szana 13/08/2012 - 6:04 pm

mam ochotę spróbować 🙂
Szana

Odpowiedz
GrowingUp 13/08/2012 - 6:53 pm

Muszeę ja upeic jakieś ciacho, no;)

Odpowiedz
Karmel-itka. 13/08/2012 - 7:59 pm

Malwinko, pyszności!

Odpowiedz
mnemonique 13/08/2012 - 8:02 pm

chyba po raz pierwszy spotkałam się z tonką, nie wiem co to ale zaraz wygugluję. Ciekawy jest też ten dodatek amaretto. No a orzechowe ciasta są przepyszne. Sezon śliwkowy bardzo dobrze wykorzystujesz. Pozdrawiam ciepło i wieczornie.
Monika

Odpowiedz
MałgosiaZ 13/08/2012 - 8:03 pm

niezłe 🙂 wygląda pysznie! a gdzie dodane do akcji na durszlaku?

Odpowiedz
Monika 13/08/2012 - 8:34 pm

pyszne połączenie smaków z letnimi owocami!

Odpowiedz
pasjonatka 13/08/2012 - 8:58 pm

mniam 😉

Odpowiedz
Kamila 13/08/2012 - 9:05 pm

Pycha!

Odpowiedz
Kamciss 13/08/2012 - 9:22 pm

Świetnie się prezentuje i z pewnością też tak smakuje 🙂

Odpowiedz
MartynCia ^^ 13/08/2012 - 9:22 pm

bardzo apetyczne, orzechy ze śliwką super połączenie 😉

Odpowiedz
teenager ;) 14/08/2012 - 3:31 am

orzechy lubię ,śliwki też ,więc ciasto będzie pyszne !

Odpowiedz
Grażyna 14/08/2012 - 5:54 am

Ja też często nie trzymam się szablonów bo lubię coś zmienić, a potem się dziwię, dlaczego wcześniej na to nie wpadłam bo to takie pyszne 🙂

Odpowiedz
Inka 14/08/2012 - 6:01 am

Ciasto bardzo smacznie wygląda. Piekne zdjęcia :))

Odpowiedz
Aciri 14/08/2012 - 6:26 am

Mmm pysznie wygląda:) Fajne zestawienie śliwek i orzechów:)

Odpowiedz
Tygrysica 14/08/2012 - 6:36 am

Ty zawsze wykombinujesz coś innego, ale bardzo apetycznego. Super.

Odpowiedz
Ivka 14/08/2012 - 7:45 am

Aromatyczne ciasto, przypomniałaś mi że chyba pora rozejrzeć się za śliwkami 🙂

Odpowiedz
gosik2.0 14/08/2012 - 8:19 am

Bardzo fajne ciasto, ładnie wygląda i to połączenie…Może i ja spróbuję weekendowej cukierni? Pozdrawiam.

Odpowiedz
aga i kaja 14/08/2012 - 8:39 am

Połaczenie śliwek i orzechów, yhm… co tu dużo pisać. Piękne i smakowicie wyglądające ciasto 🙂 pozdrawiamy

Odpowiedz
Maggie 14/08/2012 - 10:19 am

Wyglada oblednie, ze sliwkami tez na pewno zrobie 🙂

Odpowiedz
Beatrice 14/08/2012 - 10:56 am

Super wygląda, zabieram się za jego zrobienie już długo i jakoś mi nie wychodzi…:(

Odpowiedz
Kasia 14/08/2012 - 8:43 pm

zastanawiałam się nad dołączeniem do akcji, ale miałam już kilka ciast z migdałami. A tu proszę, orzechowe. Mogłam zagadać, bo widzę, że moja propozycja orzechowa z brzoskwiniami by się nadała. Twoja propozycja wygląda pysznie 🙂 uwielbiam takie domowe ciacha!

Odpowiedz
Koper 19/08/2012 - 12:45 pm

Wczoraj wieczorem piekłam to ciacho, ale w wersji migdałowej z rabarbarem. Genialnie pyszne 🙂 Bardzo Ci dziękuję, za wygrzebanie tego przepisu, bo jestem już pewna, że to obłędne ciacho (pewnie też w innych kombinacjach smakowych), zrobię jeszcze nie raz 🙂

Odpowiedz
Malwina 24/08/2012 - 3:12 pm

Cieszę się, że przypadło Ci do gustu;) Zarówno z orzechami, jak i migdałami jest świetne!

Odpowiedz
jagacicha 01/09/2014 - 1:52 pm

Ciasto właśnie dochodzi do siebie, póki co pachnie powalająco 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies