Marynowana cebula

przez Malwina
Marynowana cebula przepis
Cebulkę przygotowaną w ten sposób robię bardzo często. Świetnie sprawdza się jako dodatek do kanapek lub sałatek. Robi się ją w tempie ekspresowym, tak naprawdę wystarczy jedynie posiekać cebulę i zagotować marynatę. Już po kilku dniach jest gotowa do jedzenia. Koniecznie wypróbujcie  ten przepis. 

Marynowana cebula
MARYNOWANA CEBULA

Składniki:

  • 250 ml octu z czerwonego wina
  • 250 ml wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 1 listek laurowy
  • 250 g czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka lub półplasterki
  • dodatkowo: czerwona papryka w płatkach, kolorowy pieprz
W 4 małych słoiczkach umieszczamy cebulę. Do każdego słoiczka dodajemy po pół łyżeczki słodkiej papryki w płatkach, 2 ziarenka pieprzu. W garnku umieszczamy ocet, wodę, cukier, sól i pokruszony listek laurowy. Doprowadzamy do wrzenia, marynatą zalewamy cebulę, zakręcamy słoiczki i układamy do góry dnem. W ten sposób przygotowana cebulka może być przechowywana do miesiąca czasu w chłodnym i ciemnym miejscu. Jeśli chcecie ją przechowywać dłużej, wówczas słoiczki trzeba zapasteryzować (małe słoiczki po 200 ml pasteryzujemy przez około 10 minut). Cebulka po kilku dniach nabierze ładnej różowej barwy. W trakcie dłuższego przechowywania jej kolor zaczyna blednąć. Cebulkę wykorzystujemy jako dodatek do sałatek, kanapek, wędlin.

Czas przygotowania: 10 minut

Cebula w occie
14 komentarzy
0

14 komentarzy

Ela Ma 28/01/2013 - 6:31 pm

zrobię! mam nadmiar czerwonego octu winnego. kompozycja zapowiada dobry smak!
pozdrawiam,
ela

Odpowiedz
Majana 28/01/2013 - 6:34 pm

I tak na chlebku ją jadasz? Ciekawa jestem jak smakuje. Jadłam kiedyś we Włoszech,ale takie małe okrągłe cebule marynowane, jejku,jakie to było pyszne! 🙂

Odpowiedz
Malwina 29/01/2013 - 7:43 am

Ja wolę ją jako dodatek do sałatek. Połówek z kolei na kanapki do sera lub dobrej wędliny.

Odpowiedz
Tyna 28/01/2013 - 6:35 pm

Jestem najzupełniej pewna, że by mi smakowała!:) Wypróbuję:)

Odpowiedz
Justyna Bąk 28/01/2013 - 6:48 pm

o kurcze tego jeszcze nie jadłam:) bardzo ciekawie wygląda:P

Odpowiedz
MartynCia ^^ 28/01/2013 - 7:15 pm

Witam,
przepraszam za zaległości w zaglądaniu do Ciebie!
Ale już jestem patrzę co u Ciebie…marynowana cebula, hm. spotkałam się tylko z marynowaną białą, ale czerwona też wygląda fajnie ;).
Pozdrawiam!

Odpowiedz
Wiera 28/01/2013 - 7:53 pm

Widzę ją jako świetny dodatek do burgerów 🙂

Odpowiedz
Kamciss 28/01/2013 - 8:58 pm

Bardzo lubię 🙂

Odpowiedz
Shiral Kucharzy 28/01/2013 - 9:00 pm

Oj wypróbuję i to z całą pewnością:)

Odpowiedz
Gosia 29/01/2013 - 7:45 am

ciekawa propozycja,bardzo ciekawa….lubie taka kanapke z cebulka,chetnie wyprobuje z taka marynowana…
Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Antenka 29/01/2013 - 8:31 am

od dłuższego czasu chodzi za mną taka cebulka, w końcu się skuszę:) przekonałaś mnie!

Odpowiedz
Anonimowy 29/01/2013 - 12:56 pm

konsumpcja to straszne słowo

Odpowiedz
Anonimowy 08/09/2014 - 12:40 pm

czy zamiast octu z wina czerwonego może być ocet z wina białego?

Odpowiedz
Malwina 08/09/2014 - 12:41 pm

Oczywiście, może być z białego wina. Z czerwonego dodatkowo fajnie podbija kolor cebuli.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies