Jako dziecko uwielbiałam ucierane ciasto z dodatkiem jabłek. Ten banalny w przygotowaniu wypiek zawsze mnie zachwycał i mogłam go jeść bez końca. Z jego przygotowaniem poradzi sobie praktycznie każdy, należy jednak pamiętać, by wszystkie użyte składniki były w temperaturze pokojowej. W przeciwnym razie łatwo o zakalec w cieście. Zamiast jabłek możecie użyć innych sezonowych owoców, np. gruszek.
CIASTO Z JABŁKAMI
Składniki (na tortownicę o średnicy 20 cm):
[inspiracja]
- 125 g miękkiego masła
- pół szklanki brązowego cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 szklanki mleka
- 2 małe jabłka
- do posypania:cukier puder
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po 1 jajku, za każdym razem miksując. Wlewamy ekstrakt, mieszamy. Dodajemy na zmianę mąkę i mleko w 3 turach (zaczynając od mleka i kończąc na mące). Ciasto miksujemy tylko do połączenia składników. Przelewamy je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy wierzch przy pomocy łyżki. Obrane, pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w półplasterki. Układamy je na cieście. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 35-40 minut lub do suchego patyczka (moje ciasto piekło się przez 50 minut). Najlepiej sprawdzić, czy ciasto jest już upieczone, wbijając w jego środek drewniany patyczek. Jeśli nie ma na nim śladów ciasta, wówczas jest ono już opieczone. Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem.
*w ciastach ucieranych łatwo o zakalec. Aby go uniknąć, należy pamiętać, że wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Całkowity czas przygotowania: 55 minut.
16 komentarzy
Często mama mi piecze z jabłkami mniam.
Wszystko z jabłkami jest pyszne, a to ciasto wygląda obłędnie :))
PS. Prześliczny widelczyk! 🙂
oj tak prawdziwy smak dzieciństwa 🙂 piękne zdjęcia 🙂 zapatrzyłam się
ja tez zawsze kochalam ucierane ciasta 😉
Też lubię takie ciasto 🙂
pysznie wygląda:) uwielbiam ciasta szarlotkowe:)
świetne zdjęcia! No i samo ciasto – na pewno pychota 🙂
Ściskam cieplutko!
lubimy takie bardzo, bardzo, bardzo 🙂
smak dzieciństwa, nabrałam ochoty na jeden z kawałków który Ci został
szybkie i smaczne ciacho z jabłkami ,które uwielbiam ;D
Malwi mi też dzieciństwo kojarzy się z jabłecznikiem, ale u mnie akurat na kruchym cieście ….takie ucierane ciasta też uwielbiam:) pozdrawiam ciepło
Uwielbiam wszystko co z jabłkami…ależ kusisz…
Ja uwielbiam wersję ze śliwkami, moja Mama często takie cudo piekła 🙂
Twoje wygląda prześlicznie 🙂
A jeśli chciałabym upiec je w tortownicy 22cm to czy powinnam zwiększyć jakoś składniki?
Z góry dziękuję za odpowiedź 😉
Dwa centymetry do niewiele, więc możesz piec bez zmian w proporcjach (sprawdź tylko wcześniej patyczkiem ciasto, będzie niższe więc może upiec się szybciej).