Ciasto z jabłkami

przez Malwina
Ciasto z jabłkami przepis

Jako dziecko uwielbiałam ucierane ciasto z dodatkiem jabłek. Ten banalny w przygotowaniu wypiek zawsze mnie zachwycał i mogłam go jeść bez końca. Z jego przygotowaniem poradzi sobie praktycznie każdy, należy jednak pamiętać, by wszystkie użyte składniki były  w temperaturze pokojowej. W przeciwnym razie łatwo o zakalec w cieście. Zamiast jabłek możecie użyć innych sezonowych owoców, np. gruszek.

Ciasto z jabłkami przepis
CIASTO Z JABŁKAMI

Składniki (na tortownicę o średnicy 20 cm):
[inspiracja]

  • 125 g miękkiego masła
  • pół szklanki brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 małe jabłka
  • do posypania:cukier puder
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po 1 jajku, za każdym razem miksując. Wlewamy ekstrakt, mieszamy. Dodajemy na zmianę mąkę i mleko w 3 turach (zaczynając od mleka i kończąc na mące). Ciasto miksujemy tylko do połączenia składników. Przelewamy je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy wierzch przy pomocy łyżki. Obrane, pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w półplasterki. Układamy je na cieście. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 35-40 minut lub do suchego patyczka (moje ciasto piekło się przez 50 minut). Najlepiej sprawdzić, czy ciasto jest już upieczone, wbijając w jego środek drewniany patyczek. Jeśli nie ma na nim śladów ciasta, wówczas jest ono już opieczone. Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem.

*w ciastach ucieranych łatwo o zakalec. Aby go uniknąć, należy pamiętać, że wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Całkowity czas przygotowania: 55 minut.

Placek z jabłkami przepis

16 komentarzy
0

16 komentarzy

Anonimowy 23/02/2013 - 5:48 pm

Często mama mi piecze z jabłkami mniam.

Odpowiedz
seledina 23/02/2013 - 6:28 pm

Wszystko z jabłkami jest pyszne, a to ciasto wygląda obłędnie :))

Odpowiedz
seledina 23/02/2013 - 6:29 pm

PS. Prześliczny widelczyk! 🙂

Odpowiedz
Szpinakożerca 23/02/2013 - 6:39 pm

oj tak prawdziwy smak dzieciństwa 🙂 piękne zdjęcia 🙂 zapatrzyłam się

Odpowiedz
pasjonatka 23/02/2013 - 8:21 pm

ja tez zawsze kochalam ucierane ciasta 😉

Odpowiedz
Veggie 23/02/2013 - 8:32 pm

Też lubię takie ciasto 🙂

Odpowiedz
Justyna Bąk 23/02/2013 - 9:00 pm

pysznie wygląda:) uwielbiam ciasta szarlotkowe:)

Odpowiedz
Misia 23/02/2013 - 9:10 pm

świetne zdjęcia! No i samo ciasto – na pewno pychota 🙂

Ściskam cieplutko!

Odpowiedz
Wiewióra 23/02/2013 - 9:26 pm

lubimy takie bardzo, bardzo, bardzo 🙂

Odpowiedz
kulinarne-smaki 23/02/2013 - 10:57 pm

smak dzieciństwa, nabrałam ochoty na jeden z kawałków który Ci został

Odpowiedz
teenager ;) 24/02/2013 - 4:26 am

szybkie i smaczne ciacho z jabłkami ,które uwielbiam ;D

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 24/02/2013 - 11:53 am

Malwi mi też dzieciństwo kojarzy się z jabłecznikiem, ale u mnie akurat na kruchym cieście ….takie ucierane ciasta też uwielbiam:) pozdrawiam ciepło

Odpowiedz
Angie 25/02/2013 - 8:57 am

Uwielbiam wszystko co z jabłkami…ależ kusisz…

Odpowiedz
gin 25/02/2013 - 6:51 pm

Ja uwielbiam wersję ze śliwkami, moja Mama często takie cudo piekła 🙂
Twoje wygląda prześlicznie 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 02/09/2014 - 2:36 pm

A jeśli chciałabym upiec je w tortownicy 22cm to czy powinnam zwiększyć jakoś składniki?
Z góry dziękuję za odpowiedź 😉

Odpowiedz
Malwina 02/09/2014 - 2:39 pm

Dwa centymetry do niewiele, więc możesz piec bez zmian w proporcjach (sprawdź tylko wcześniej patyczkiem ciasto, będzie niższe więc może upiec się szybciej).

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies