Papryka faszerowana po marokańsku

przez Malwina
Papryka faszerowana po marokańsku

Dziś rozpoczyna się akcja Mopsika- Warzywa psiankowate. Z tej okazji razem z Mopsikiem, Maggie i Pelą przygotowaliśmy potrawy z wykorzystaniem warzyw psiankowatych. Ja postawiłam na paprykę, która kusiła mnie ostatnio pięknymi barwami i kształtami na ryneczku (wynikiem tego kuszenia było zakupienie nadmiernej jej ilości). Kupiłam także paprykę białą, najmniej chyba docenianą. Nie wygląda zbyt pięknie, nie zachwyca też smakiem na surowo, idealnie za to nadaje się do faszerowania i zapiekania. 

Papryka faszerowana po marokańsku
PAPRYKA FASZEROWANA PO MAROKAŃSKU 

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 4 podłużne białe papryki, przekrojone wzdłuż na pół i oczyszczone
  • 200 g ugotowanego ryżu
  • 1 mały por, drobno posiekany
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 marchewki, obrane, pokrojone w kostkę
  • 150 g bakłażana, pokrojonego w kostkę
  • 1 mała rzodkiew, obrana, pokrojona w kostkę
  • 100 g ugotowanej ciecierzycy
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki oliwy
  • pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • szczypta cayenne
  • do podania: sos ziołowo-jogurtowy
Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy pora, czosnek, smażymy 2 minuty. Dodajemy marchew i bakłażana, rzepę, smażymy dalej 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Zawartość patelni łączymy z ryżem, dodajemy ciecierzycę, żurawinę, cayenne, kmin, kolendrę, oliwę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni (180 z termoobiegiem). Każdą połówkę papryki napełniamy farszem, układamy w naczyniu żaroodpornym. Wlewamy do naczynia centymetrową warstwę wody. Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 30-40 minut. 
Do farszu możemy dodać pokruszony kozi ser. 

Papryka faszerowana po marokańsku
SOS ZIOŁOWO-JOGURTOWY

Składniki:
  • 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • łyżka octu z białego wina
  • łyżka oliwy
  • pół szklanki listków bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka listków oregano
  • 2 łyżki listków tymianku
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Całkowity czas przygotowania: 45 minut.
16 komentarzy
0

Podobne posty:

16 komentarzy

Anonimowy 10/08/2012 - 5:08 pm

Magda FA: Przepis i zdjęcia wyglądają tak dobrze, że to chyba bedzie pierwsze danie, które zrobię po powrocie z urlopu :-)Pozdrawiam

Odpowiedz
Malwina 13/08/2012 - 7:27 am

Madziu, serdecznie polecam!

Odpowiedz
Maggie 10/08/2012 - 5:19 pm

Bialej jeszcze nie probowalam, nie wydaje mi sie tez, bym widziala ja w jakims sklepie. Najbardziej chyba lubie czerwona. Zupelnie sie nie dziwie, ze tak cie skusila 🙂 Mnie teraz kusi ten przepis.

Odpowiedz
mopswkuchni 10/08/2012 - 5:31 pm

Wiesz, że uwielbiam marokańskie smaki – muszę zrobić tę papryczkę! Dziękuję za wspólną inaugurację akcji Warzywa psiankowate 🙂

Odpowiedz
Pela 10/08/2012 - 5:32 pm

Podoba mi się – a jeszcze ten sos! Pychota 🙂

Odpowiedz
Szana 10/08/2012 - 6:36 pm

dobrze zapoznać się z kuchnią marokańską, bo niedługo odwiedzę ten kraj 🙂
pozdrawiam ciepło,
szana-banana,
http://www.gastronomygo.blogspot.com

Odpowiedz
Josia 10/08/2012 - 6:45 pm

Panna Malwina jak zawsze zaskakuje światowym przepisem 🙂
Wygląda smakowicie. Może zaskocze taka papryką moje koleżanki wegetarianki na kolejnym babskim party 😉

Odpowiedz
AnnaA-G 10/08/2012 - 6:46 pm

Pyszności:):)

Odpowiedz
Beti 10/08/2012 - 7:25 pm

Niebanalny sposób faszerowania papryki. Przyprawy dobrane idealnie:)

Odpowiedz
Marta @ Co Dziś Zjem Na Śniadanie? 10/08/2012 - 8:02 pm

Ciekawy pomysł, piękne wykonanie.

Odpowiedz
Beatrice 10/08/2012 - 8:25 pm

Wygląda bardzo apetycznie! i zgadzam się, papryka biała jest mało doceniania, a jest naprawdę pyszna i bardzo aromatyczna. Ja na przykład tylko z takiej robię leczo 🙂 Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Antenka 10/08/2012 - 8:59 pm

według mnie ta biała papryczka najlepsza jest właśnie do faszerowania:) wyczarowałaś znakomite danie

Odpowiedz
aga i kaja 10/08/2012 - 9:54 pm

Białe papryki są wyjątkowo smaczne. Nadziewane smakują rewelacyjnie. U nas również pojawią się w weekend. Ciekawe nadzienie proponujesz 🙂 pozdrawiamy

Odpowiedz
N 12/08/2012 - 1:09 pm

super przepis! na pewno wykorzystam – ja bardzo lubię białe papryki.

Odpowiedz
bartoldzik 13/08/2012 - 10:40 am

"Psiankowate" to za dobrze nie brzmi, ale jak się spojrzy na Twoje danie to już nic przeciwko nazwie się nie ma 🙂 Zdecydowanie aromaty takie jak lubię.

Odpowiedz
MartynCia ^^ 13/08/2012 - 12:51 pm

lubie faszerowane warzywa 😉 ta papryka bardzo mi się podoba 😉

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies