Sałatka z cukinii na zimę

przez Malwina
Sałatka z cukinią na zimę
Sałatka z cukinii na zimę  
Nie byłabym sobą, gdybym jak co roku nie przygotowała kilku nowych przepisów na wytrawne przetwory. Zaczynamy od prostej i niezwykle smacznej sałatki z cukinii. Obecnie to popularne w naszym kraju warzywo jest dość tanie, warto więc pokusić się o zrobienie kilku przetworów na jego bazie. Przy tej sałatce najwięcej czasu zajmuje przygotowanie warzyw. Później już idzie z górki, bo pozostaje nam nałożenie sałatki do słoików, zalanie zalewą i niezbyt długa pasteryzacja. Z podanej porcji otrzymacie około 8 słoiczków sałatki z cukinii po +/- 330 ml każdy.

W smaku sałatka jest słodko-kwaśna. Jeśli wolicie wyraźnie słodkie sałatki, wówczas zwiększcie ilość cukru w przepisie do 3/4 szklanki.  Możecie wzbogacić ją o dodatek posiekanych papryczek chili, jeśli lubicie pikantne przetwory lub dodać do warzyw koperek. Obie wersje są pyszne. Zimą sałatka z cukinii będzie smacznym dodatkiem do obiadów a także hot dogów.

Przepis na sałatkę z cukinii bierze udział w akcji Warzywa psiankowate.

Sałatka na zimę z cukinią sprawdzony przepis

SAŁATKA Z CUKINII NA ZIMĘ

Składniki (na około 8 słoików po 330 ml):

  • 2 kg cukinii
  • 250 g cebuli (2 duże)
  • 2 czerwone papryki
  • 250 g marchewki (2 duże)
  • 3 łyżki soli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1-2 papryczki chili (bez pestek), posiekanych (opcjonalnie)
  • posiekany koperek (opcjonalnie), ewentualnie posiekana nać pietruszki 
  • zalewa: 1,5 szklanki wody, 3/4 szklanki octu 10 %, pół szklanki cukru (lub 3/4 jeśli lubisz dość słodkie sałatki), 4 łyżki oleju
  • dodatkowo: 3 łyżeczki gorczycy, 4 liście laurowe, 1 łyżeczka ziela angielskiego, kilka ziarenek kolorowego pieprzu
Przygotowanie:
Przygotowanie sałatki z cukinii najlepiej rozpocząć na około 6-8 godzin przez planowanym nakładaniem jej do słoików (jeśli będziecie ją pakować do słoików w godzinach porannych, najlepiej pracę rozpocząć wieczorem dzień przed). Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, osuszamy. Odcinamy końcówki od cukinii i wyrzucamy. Najlepiej wybrać niezbyt duże i nieprzerośnięte cukinie o delikatnej skórce. Cukinie kroimy w cienkie plasterki i umieszczamy w dużej misce lub garnku. Jeśli cukinie są grubsze, można je przekroić najpierw wzdłuż na pół lub na 4 części i dopiero wtedy siekać w plasterki. Unikamy jednak okazów przerośniętych z gąbczastym środkiem i dużymi pestkami. Cebulę obieramy, siekamy w piórka. Papryki oczyszczamy, kroimy w cienkie podłużne paseczki. Marchewki obieramy, odcinamy i wyrzucamy końce, warzywo trzemy na tarce o dużych oczkach. Do cukinii dodajemy cebulę, marchewkę, paprykę. Czosnek drobno siekamy, dokładamy do warzyw. Całość dokładnie mieszamy dłońmi. Kolejno warzywa zasypujemy solą i ponownie dokładnie mieszamy. Warzywa odstawiamy na około 6-8 godzin, aż puszczą sok (można je pozostawić troszkę dłużej na całą noc).

Sałatka z cukinią do słoików
Warzywa na sałatkę z cukinii po 8 godzinach od zasypania solą
Przygotowujemy czyste i wyparzone słoiki (wcześniej umyte, przelane wrzątkiem łącznie z zakrętkami i wytarte do sucha). Najlepiej sprawdzają się tu słoiki średniej wielkości o pojemności około 330 ml do 500 ml. Do każdego słoika wsypujemy niecałe pół łyżeczki gorczycy, 1 ziarno ziela angielskiego, 1-2 kuleczki pieprzu, kawałek listka laurowego. Sałatkę przekładamy na durszlak i odcedzamy z powstałego soku (sok wylewamy, nie będzie nam już potrzebny). Kolejno nakładamy sałatkę do słoików, lekko ją upychając. Jeśli chcecie otrzymać pikantniejszą wersję sałatki, wymieszajcie ją z posiekanym chili. Do sałatki na tym etapie można dodać także posiekany koperek (ja dzielę ją na pół po odcedzeniu i do jednej części dodaję chili a do drugiej koperek). 
Przygotowujemy zalewę do sałatki z cukinii: w garnku umieszczamy wodę, ocet, olej, cukier. Całość zagotowujemy (do rozpuszczenia cukru). Przy pomocy chochelki nalewamy zalewę do słoików. Słoiki zakręcamy. Pasteryzujemy przez około 10 minut w kąpieli wodnej od zagotowania wody. Po pasteryzacji mocno dokręcamy słoiki, stawiamy je na ręczniku kuchennym do góry dnem, przykrywamy drugim ręczniczkiem i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gotowe przetwory przenosimy do spiżarki. Sałatka z cukinii do smaczny dodatek do obiadu. Fajnie sprawdza się również jako sałatka do hot dogów.

Czas przygotowania: 50 minut.

34 komentarze
1

Podobne posty:

34 komentarze

Karola M 14/08/2015 - 8:35 pm

Bardzo lubię takie sałatki z cukinią, chyba wyprobuję przepis 🙂

Odpowiedz
FitHealthyLife 16/08/2015 - 10:27 am

Świetna ta sałatka. Bardzo lubię cukinie 🙂

Odpowiedz
Magda C. 17/08/2015 - 8:28 am

Fajna sałatka 🙂

Odpowiedz
Roztrzepana Babeczka 17/08/2015 - 8:39 am

Uwielbiam sałatki tego typu 🙂
http://nackany-zeszycik.blogspot.com/

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 17/08/2015 - 9:41 am

Koniecznie do zrobienia:) W Twoich ogórkach konserwowych się zakochałam, więc i pewnie to będzie wielka miłość:)

Odpowiedz
mopswkuchni 10/09/2015 - 5:32 pm

Szkoda, że w tym roku były problemy z uprawą cukinii (z powodu suszy roślina "uśmiercała" niektóre owoce) i nie ma jej za dużo na działce u teściowej. Przepis wygląda bardzo zachęcająco, więc zapisuję do wypróbowania.

Odpowiedz
Agnieszka G 24/09/2015 - 10:29 am

Zrobiłam jakiś miesiąc temu i ostatnio wypróbowałam do hod-dogów Rewelacja !!!!

Odpowiedz
Anonimowy 12/06/2016 - 8:23 pm

co zamiast cukru?

Odpowiedz
Malwina 13/06/2016 - 5:56 am

Proszę spróbować z erytrolem.

Odpowiedz
Kasia 27/07/2016 - 5:55 pm

Zrobiłam w sobotę, dzisiaj sprobowalam… I juz wiem, że zrobię jeszcze.
Jest delikatna i bardzo smaczna. Pozdrawiam i dziękuję za przepis😊

Odpowiedz
Kasia 28/07/2016 - 6:24 pm

Dodam tylko, że dziś rozdalam kilka przepisow😊

Odpowiedz
Anonimowy 10/08/2016 - 7:12 am

Ja robię bardzo podobną z ogórków zielonych,w tym roku spróbuję zrobić tą, 😊

Odpowiedz
Anonimowy 20/08/2016 - 9:01 am

Chciałabym wydrukować sobie ten przepis, bo tak jest dużo wygodniej, ale nie da się go skopiować. Można coś na to zaradzić?

Odpowiedz
Malwina 20/08/2016 - 9:27 am

Z prawej strony pod przepisem znajduje się przycisk do drukowania (print). Można w nim dowolnie usuwać elementy, których nie chcemy drukować.

Odpowiedz
Anonimowy 20/09/2016 - 9:26 pm

Witam a te przepisy wszystkie to sa Pani,jest pokazany email ale nie ma mozliwosci napisania.

Odpowiedz
Malwina 21/09/2016 - 6:16 am

90-95 % przepisów znajdujących się na blogu jest mojego autorstwa. Jeśli jest inaczej, zawsze podaję link do źródła lub tytuł i autora książki, z której korzystałam.

Odpowiedz
Thermoprzepisy 25/08/2016 - 9:18 am

Salatka zrobiona:-)

Odpowiedz
Anonimowy 06/09/2016 - 2:02 pm

Salatka pycha ciągle mam wrażenie,ze zrobiłam jej za mało .

Odpowiedz
Anonimowy 30/09/2016 - 6:11 pm

Po zagotowaniu zalewy pozostawić ją do ostygnięcia czy zalewać gorącą? Dziękuję

Odpowiedz
Malwina 30/09/2016 - 6:14 pm

Zagotowujemy i od razu zalewamy warzywa. W przepisie nie ma mowy o studzeniu zalewy.

Odpowiedz
Anonimowy 18/07/2017 - 8:02 pm

Bardzo dobry przepis. Sałatka wyszła przepyszna. Jadłam różne sałatki z cukinii, ale moja zrobiona według tego przepisu najlepsza! Dziękuję i pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 02/08/2017 - 7:44 am

Czy jest to możliwe że jest tu za mała ilość zalewy? Dzisiaj zrobiłam zalewr z podwójnej ilości i starczyło na styk. Pozdrawiam

Odpowiedz
Malwina 02/08/2017 - 7:46 am

Zalewy jest w sam raz na tę ilość warzyw. Być może nie upchnęłaś warzyw wystarczająco, dlatego było jej na styk. Następnym razem proponuję zrobić ciut więcej zalewy, jeśli podobna sytuacja miała się powtórzyć.

Odpowiedz
Malwina 02/08/2017 - 7:48 am

Dopiero teraz doczytałam, że zrobiłaś podwójną ilość na jedną porcję warzyw. Jak dla mnie to albo nie upchnęłaś tych warzyw dobrze, albo nie ważyłaś produktów lub być może zrobiłaś to niedokładnie.

Odpowiedz
Anonimowy 18/08/2017 - 4:02 pm

Czy mozna zrobic salatke z zielana papryka?

Odpowiedz
Malwina 19/08/2017 - 7:06 am

Oczywiście.

Odpowiedz
Anonimowy 18/08/2017 - 7:52 pm

A ja chyba przesoliłam tą sałatkę, bo dodałam 3 czubate łyżki soli! Akurat wzięłam łyżkę, która jest troszkę głębsza od standardowych. Co nagle, to po diable 🙁 No nic. Słoiki pasteryzuje, zobaczymy co wyjdzie…

Odpowiedz
Malwina 19/08/2017 - 7:06 am

Wszystko będzie ok 🙂 Warzywa są bardziej słone, ale sama zalewa już soli nie ma, także spokojnie 🙂

Odpowiedz
jusia usia 08/09/2017 - 7:22 pm

A jak mam ogarnac proporcje jak mam tylko 5% ocet? jutro chce robic salatke a w tym kraju niestety nie dostane 10%…pomocy ! 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 13/09/2017 - 5:17 pm

Sałatka jest super, dzięki za przepis. Właśnie robię 5 porcje 🙂

Odpowiedz
Unknown 16/09/2017 - 5:42 pm

Czy warzywa zasypane solą, zostawione na noc mają być w lodówce?

Odpowiedz
Malwina 16/09/2017 - 5:57 pm

Teraz jest chłodno, wiec nie trzeba ich chować. Prosze tylko przykryć miskę.

Odpowiedz
Anonimowy 23/06/2018 - 3:00 pm

Salatka wyglada przepysznie,wlasnie ja zrobilam,ale tak sie zastanawiam czy nie za bardzo upchnelam bo wyszlo 5 sloiczkow 0,5?

Odpowiedz
Malwina 26/06/2018 - 6:10 am

Jest ok. Mnie zazwyczaj wychodzi około 8 słoików po 330 ml.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies