Pörkölt

przez Malwina

Mimo tego, iż nastała kalendarzowa jesień, za oknem nadal świeci ładne słonko. Niestety wieczory robią się coraz krótsze i chłodniejsze. Wracając po pracy warto zjeść coś pożywnego i sycącego. Proponuję Wam dziś pörkölt, wieprzowy gulasz z papryką, pochodzący z Węgier. 
Na całym świecie poza Węgrami, utarło się nazywać wszelkie dania z dodatkiem mięsa i papryki gulaszami. Madziarzy mianem gulaszu określają gęstą zupę mięsną z dodatkiem papryki, cebuli, ziemniaków i ewentualnie kluseczek. Pörkölt jest znacznie gęstszy od gulaszu, ma więcej cebuli, nie dodaje się też do niego ziemniaków i zacierki. Daniem zbliżonym do pörkölt jest tokany- tutaj mięso kroi się w paski a nie w kostkę, dodaje się mniej papryki i o wiele więcej pieprzu. Na Węgrzech popularny jest także paprikas– przygotowuje się go wyłącznie z drobiu i ryb. 

Pörkölt przygotowuje się bardzo łatwo, jest bardzo sycący i świetnie rozgrzewa. Polecam Wam serdecznie w okresie jesienno-zimowym. 

GULASZ WIEPRZOWY Z PAPRYKĄ (WĘGRY)

Składniki (na 4 porcje):
[przepis pochodzi z książki Podróże kulinarne. Kuchnia węgierska]

  • 800 g mięsa wieprzowego gulaszowego (u mnie łopatka)
  • 3 duże cebule, obrane i pokrojone w drobną kostkę
  • 8 pomidorów, pozbawionych szypułek i pokrojonych w kostkę
  • 2 duże czerwone papryki, oczyszczonych i pokrojonych w kostkę
  • 4-6 ząbków czosnku, drobno posiekanych 
  • 500 ml wywaru mięsnego
  • 2 łyżki ostrej papryki w proszku
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki masła
Mięso podsmażamy dobrze ze wszystkich stron na roztopionym maśle. Dodajemy paprykę, cebulę i czosnek, chwilkę podsmażamy i zalewamy bulionem. Dusimy na małym ogniu przez 40 minut. Zwiększamy płomień i gotujemy bez przykrycia, aż objętość sosu zmniejszy się o połowę. Dodajemy pomidory i gotujemy kilka minut. Doprawiamy papryką, solą i pieprzem. Podajemy z ziemniakami. 
Przepis dodaję do akcji Shinju- Paprykujemy 2 oraz akcji Kuchnie świata…od kuchni. 

24 komentarze
0

Podobne posty:

24 komentarze

Anonimowy 27/09/2011 - 4:36 pm

Węgierska kuchnia? Nie znam tej kuchni zbyt dobrze, ale danie to, której nazwy nawet nie próbuję wymówić, zapowiada się naprawdę ciekawie. 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 27/09/2011 - 4:43 pm

Nie mam wątpliwości co do tego, że danie to niesamowicie rozgrzewa. 😉 I takie wlaśnie lubię!

Odpowiedz
Wiewióra 27/09/2011 - 4:48 pm

Oj lubię takie potrawy!!! nic tylko kupić wieprza i ugotować 🙂

Odpowiedz
annaz 27/09/2011 - 5:21 pm

potrawa w sam raz na jesienny obiadek 🙂

Odpowiedz
witaminkaa 27/09/2011 - 6:23 pm

Pysznie:)

Odpowiedz
Kamila 27/09/2011 - 7:27 pm

No proszę i znowu się czegoś nauczyłam, robię podobne ale nazwy nie znałam. Pyszne!

Odpowiedz
judik1119 27/09/2011 - 7:30 pm

Bardzo fajne danie, lubię kuchnię węgierską:)

Odpowiedz
Majana 27/09/2011 - 8:01 pm

Smakowicie i tak jesiennie,konkretnie. Mniam:)

Odpowiedz
evita0007 27/09/2011 - 8:02 pm

Ale to musi być pyszne już to czuję 🙂 Pieknie podane :=)

Odpowiedz
Doctor 27/09/2011 - 8:18 pm

Gulaszu już nie jadłam jakiś czas! A ten wygląda znakomicie!

Odpowiedz
Hania-Kasia 27/09/2011 - 8:36 pm

Apetyczne danie. Narobiłaś mi smaku.

Odpowiedz
Pluskotka 27/09/2011 - 8:47 pm

Dla mnie kuchnia węgierska to tylko leczo. Ale ten gulasz uderza składnikami w mój gust, muszę go mamie zaproponować. 🙂

Odpowiedz
Grace 28/09/2011 - 7:29 am

Bardzo lubię, rzeczywiście idealne na jesień 🙂

Odpowiedz
Kermeet 28/09/2011 - 9:37 am

Podoba mi się ten przepis 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 28/09/2011 - 11:14 am

Kochana musze wypróbować ten przepis …. bo ciekawie wyglada:) a w sumie w takiej postaci mięsa gulaszowego jeszcze nei przyrządzałam:)

Odpowiedz
Anonimowy 28/09/2011 - 11:14 am

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY FAJNE PRZEPISY WARTO WIEDZIEĆ

Odpowiedz
Pluskotka 28/09/2011 - 12:57 pm

Zrobiłyśmy dziś na obiad. Smakowało nam bardzo, a mój brat właśnie je ten gulasz i zachwyca się każdym kęsem. 🙂

Odpowiedz
bastamb 28/09/2011 - 1:14 pm

Gularz świetny ale mnie zachciało się tym ziemniaczków z koperkiem….

Odpowiedz
Malwina 28/09/2011 - 1:17 pm

@Pluskotko-widzę, że działasz ekspresowo;) Bardzo się cieszę, że Wam smakował. Niedługo pojawią się u mnie też inne przepisy na gulasze;)

Odpowiedz
smakowite.com 29/09/2011 - 2:51 pm

Wygląda super. Ja z mięsa co prawda jadam praktycznie tylko kurczaka, ale muszę zrobić coś takiego dla mojego mięsożernego faceta 🙂

Odpowiedz
Biedr_ona 02/10/2011 - 6:42 pm

Zaburczało mi w brzuszku ;-D

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Kermeet 07/10/2011 - 7:04 am

Podoba mi się to jedzonko, mam straszną ochotę na jakiś gulasz, na pewno w weekend trzeba będzie jakiś ugotować 🙂

Odpowiedz
Pokolorowana 18/02/2012 - 1:47 pm

Oj mniam! Wygląda zachęcająco.

Odpowiedz
Anonimowy 06/09/2016 - 12:47 pm

Smacznego. Temu przepisowi bliżej do "gulaszu" niż do pörkölta. Przede wszystkim do sugeruję użyć smalcu. Przed mięsem cebula i czosnek + papryka, dopiero potem mięso, surowa papryka, marchewka. No i konsystencja ma być znacznie gęstsza, sos mocno zredukowany.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies