Paprikas csirke (GP Węgier)

przez Malwina

Kuchnię węgierska darzę niezmierną sympatią, przede wszystkim za jej prostotę i łatwą dostępność składników. Kojarzy mi się głównie z dużą ilością papryki i różnej maści gulaszami. Moją przygodę z tą kuchnią rozpoczęłam od przygotowania paprykarzu z kurczaka. Niezwykle proste i apetyczne danie, które robi się praktycznie samo, a produkty na nie znajdziecie zapewne w swojej lodówce. 

Przepis dodaję do akcji Darii- F1 od kuchni oraz akcji Kartoflanej- Ekspresowo w kuchni. 

PAPRIKAS CSIRKE (GP WĘGIER)

Składniki (na 4 porcje):
[na podstawie R. Makłowicza z książki CK kuchnia)

  • 1 kurczak (ja wykorzystałam 600 g piersi z kurczaka)
  • 100 g cebuli pokrojonej w kostkę
  • 2 duże sparzone i obrane pomidory
  • 2 strąki czerwonej papryki
  • szklanka śmietany kwaśnej
  • tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec)
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • sól i pieprz do smaku
Piersi kroimy w kostkę. Na tłuszczu szklimy na złoto cebulę, dodajemy mięso, paprykę w proszku i obsmażamy ze wszystkich stron, aż mięso nie będzie różowe w środku. Następnie dodajemy oczyszczoną z nasion i pokrojoną w paski paprykę (ja z rozpędu pokroiłam ją w kostkę) oraz pomidory i dusimy do miękkości, ewentualnie podlewając odrobiną wody. Pod koniec duszenia wlewamy śmietanę, dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Podajmy z kluseczkami galuska. Ja podałam paprykarz  z młodymi ziemniakami gotowanymi na parze. 
Jeśli używamy całych elementów z kurczaka i nie oddzielamy mięsa od kości, wówczas mięso dusimy zdecydowanie dłużej pod przykryciem, aż będzie miękkie w środku. Wersja z użyciem pokrojonych piersi z kurczaka jest o wiele szybsza. 

17 komentarzy
0

Podobne posty:

17 komentarzy

elżunia 29/07/2011 - 4:28 pm

bardzo fajny ten paprykarz
też lubię węgierską kuchnię, chociażby za łatwy dostęp do składników 🙂

Odpowiedz
vanilla 29/07/2011 - 4:32 pm

mmmm, uwielbiam takie paprykarze, a kuchnię węgierskę cenię za połączenie papryki, mięsa i keaśnej śmietany. Pozdrawiam

Odpowiedz
asiami 29/07/2011 - 5:03 pm

Dawno u Ciebie nie byłam, a tu tak smacznie i kolorowo. Posiedzę trochę i pozachwycam się , pojem oczami…. 🙂

Odpowiedz
slyvvia 29/07/2011 - 5:29 pm

U ciebie jak zwykle cudowny sposób na kurczaka, kiedy ja to wszystko wypróbuję? 😀

Odpowiedz
Anonimowy 29/07/2011 - 5:31 pm

Bardzo smakowicie wygląda! uwielbiam piersi z kurczaka w każdej postaci!

Odpowiedz
andzia-35 29/07/2011 - 5:42 pm

Bardzo smakowicie wygląda!
Pozdrawiam cieplutko i zyczę miłego weekendu!

Odpowiedz
Anonimowy 29/07/2011 - 6:35 pm

O, widze, ze Ci sie udalo cos przygotowac! 🙂 Ja poeksperymentowalam (nieudanie) z mlecznym puddingiem, ktory mial posiadac wegierski rodowod. Nie wiem – malo pokazowy sie okazal, choc w smaku nie najgorszy.Zapraszam sie chociaz na Twoj paprykarz… na pociaszenie…
:):):))))))))))

http://www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

Odpowiedz
Pluskotka 29/07/2011 - 8:31 pm

Do wykorzystania jak już wrócę do akademika. 🙂

Odpowiedz
Maggie 30/07/2011 - 5:56 am

Pysznosci! Tez bardzo lubie wegierska kuchnie, chcialabym bardzo poznac ja blizej.

Odpowiedz
Gosia 30/07/2011 - 7:44 am

smakowicie:)

Odpowiedz
judik1119 30/07/2011 - 9:02 am

Danie bardzo w moim guście:) Podoba mi się;)

Odpowiedz
Mona 30/07/2011 - 9:13 am

tak rzeczywiście kuchnia węgierska jest niezmienna od wielu lat ,a dan z papryki mają naprawdę mnóstwo ..:), powinnismy teraz w rozpoczynającym się sezonie paprykowym sięgać po ich przepisy 🙂

Odpowiedz
p. Dod 30/07/2011 - 10:39 am

mniaam, aż chce sie jeść 🙂

Odpowiedz
Agnieszka 30/07/2011 - 11:38 am

mam kolejny pomysł na obiad:)
http://swiat-kuchni.blogspot.com/

Odpowiedz
WegeNation 01/08/2011 - 10:42 am

Hmm, mnie kuchnia węgierska kojarzy się zdecydowanie z wakacjami – kiedy jeszcze jadłam mięso, podczas rodzinnych wypoczynków zawsze chrupałam pyszne placki z gulaszem 🙂

Odpowiedz
Ania vel Vespertine 02/08/2011 - 7:18 pm

O, parykarz! Jak od Makłowicza, to na pewno musi być pycza, bo on jak mało kto zna się na kuchni austriacko-węgirskiej 🙂

Odpowiedz
Biedr_ona 09/08/2011 - 1:02 pm

Ahh.. co za widoki!!

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies