Stir-fry z kurczakiem i orzechami nerkowca

przez Malwina

Po sytym i rozgrzewającym gulaszu przyszła pora na szybkie i kolorowe danie z kurczaka. Tego typu dania ratują mnie, kiedy nie mam kompletnie na nic czasu. Wystarczy dosłownie kilkanaście minut i na stole pojawia się pyszny obiad. Danie podałam z bardzo lubianą przeze mnie surówką z ogórka i papryczek chili. Zapraszam Was na odrobinę azjatyckich smaków. 

Przepis dodaję do akcji Grumków- Z widelcem po Azji, akcji Pluskotki-Zielnik kuchenny, akcji Shinju- Paprykujemy 2,  oraz akcji Bogusi- Kuchnie świata…od kuchni. 

STIR-FRY Z KURCZAKIEM I ORZECHAMI NERKOWCA (CHINY)

Składniki (na 4 porcje):
[przepis pochodzi z książki Chinese food made easy]

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 cebula, posiekana w piórka
  • 2 cebule dymki, posiekane
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka (użyłam zielonej)
  • 2-3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 3 łyżki wywaru z kurczaka lub wody
  • 4 łyżki orzechów nerkowca, uprażonych na suchej patelni
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • ryż do podania
Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na patelni, aż ładnie się przyrumieni. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w podłużne paski. Do kurczaka dokładamy cebulę, papryki , smażymy 3 minuty. Wrzucamy orzechy, dymkę i wlewamy bulion wymieszany z sosem sojowym, doprawiamy pieprzem. Gotujemy minutę i podajemy. 
Do dania podałam surówkę z ogórka i chili. Przepis na nią znajdziecie TUTAJ.

16 komentarzy
0

Podobne posty:

16 komentarzy

Gosia 28/09/2011 - 4:41 pm

mmmmmmmm,znowu pysznosci wielkie u Ciebie w miseczkach 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 28/09/2011 - 4:45 pm

na pewno smaczne będzie pozdrawiam milutko milutkiego wieczorku

Odpowiedz
limonka 28/09/2011 - 4:45 pm

Mała uwaga – danie może być SYCĄCE. Syty zaś może być człowiek ;)))

Odpowiedz
Anonimowy 28/09/2011 - 4:48 pm

Jak zwykle przepysznie. Uwielbiam Twoje miliard sposobów na pierś z kurczaka. 😉

Odpowiedz
Fuchsia 28/09/2011 - 5:07 pm

Mmmm….kurczak i nerkowce. Bardzo zachęcające!

Odpowiedz
Lovelykate 28/09/2011 - 5:29 pm

Nerkowce to chyba najlepsze orzechy jakie moga być:) A w połączeniu z kurczakiem i chińskimi przyprawami, to już w ogóle super. Świetnie wygląda 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 28/09/2011 - 6:01 pm

Szybko, smaczne i niezawodnie! 🙂

Odpowiedz
shinju 28/09/2011 - 6:47 pm

Wygląda pięknie 🙂 Kocham nerkowce 😀 U mnie dzisiaj też danie w tym stylu.

Odpowiedz
od-kuchni 28/09/2011 - 7:34 pm

A ja jak zawsze jestem zachwycona Twoimi zdjęciami 🙂 Malwino z chęcią wprosiłabym się na taki obiad!

Odpowiedz
Majana 28/09/2011 - 7:43 pm

Śliczne i takie kolorowe:)
Zawsze u Ciebie są takie pyszności Malwinko:)

Odpowiedz
Kamila 28/09/2011 - 8:03 pm

Wspamniałości!

Odpowiedz
Domi w kuchni 29/09/2011 - 6:38 am

O tak… marzę o takim daniu… 🙂

Odpowiedz
Malwina 29/09/2011 - 6:40 am

@Limonko- dziękuję za uwagę- w sjp- odnalazłam, że syty może oznaczać tego, który najadł się do syta, a także coś obfitego, treściwego, czyli właśnie sycącego. Wynikałoby z tego, że obie formy są poprawne.

Odpowiedz
Nemi 29/09/2011 - 8:22 am

Malwinko porywam ten smakowity obiadek!:)

Odpowiedz
Kulinarna Mania 29/09/2011 - 2:41 pm

mój dzisiejszy obiad! 🙂

Odpowiedz
Biedr_ona 02/10/2011 - 6:42 pm Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies