Wieprzowina słodko-kwaśna po chińsku

przez Malwina

Jakiś czas temu prezentowałam Wam już wieprzowinę w sosie słodko-kwaśnym. Pojawiły się jednak pytania- czym można zastąpić niektóre składniki, do których nie macie dostępu. Znalazłam więc inny przepis na taką wieprzowinkę- myślę, że nie będziecie mieli problemów z jej wykonaniem- większość produktów dostępna jest w każdym osiedlowym sklepie. Danie jest bardzo smaczne, choć W. smakowała bardziej poprzednia wersja (to danie ocenił 7/10). Ja przy okazji mogłam się pozbyć z lodówki zalegającego selera oraz otwartej puszki ananasów w syropie. 

Przepis dodaję do akcji Z widelcem po Azji prowadzonej przez Grumków oraz akcji Agatkę- Tylna ścianka.

WIEPRZOWINA SŁODKO-KWAŚNA PO CHIŃSKU

Składniki (na 2 porcje):
[przepis pochodzi z książki Encyklopedia kulinarne. Kuchnia chińska]

  • 250 g schabu bez kości
  • łyżeczka utartego imbiru (możemy zastąpić połową łyżeczki suszonego imbiru)
  • 1 cebula – pokrojona w grubsze piórka
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekanego
  • pół papryki zielonej i pół papryki czerwonej (dałam jeną czerwoną)- pokrojone w grubszą kostkę
  • 1 ogórek zielony pokrojony w plasterki (zamieniłam na seler naciowy)- posiekany w centymetrowe kawałki
  • 100 g ananasa z puszki pokrojonego w kostkę
  • 100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (dałam sok z ananasa)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego (ewentualnie pasty chilli, ketchupu)
  • łyżka płynnego ciemnego miodu
  • czubata łyżeczka mąki kukurydzianej wymieszana z kilkoma łyżkami wody na gęstą pastę 
  • sól, pieprz
  • marynata: 2 łyżki sosu sojowego, łyżka wódki, łyżka białego octu winnego (dałam ryżowy), białko z jednego jaja, szczypta soli
  • posiekana dymka do posypania
Białko lekko rozbijamy widelcem, dodajemy pozostałe składniki marynaty i dokładnie mieszamy. Mięso kroimy w podłużne paseczki, wkładamy do marynaty i odstawiamy na pół godziny. Na patelni bądź w woku rozgrzewamy tłuszcz, wyjmujemy mięso z marynaty i smażymy do zbrązowienia (marynaty nie wlewamy na patelnię). Zdejmujemy mięso i osączamy na papierowym ręczniku. Dodajemy olej na patelnię, wrzucamy czosnek i imbir, smażymy, ciągle mieszając przez minutę. Wrzucamy paprykę, selera  i cebulę, smażymy 3 minuty. Wlewamy sok,  dodajemy miód, koncentrat i mąkę. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i gotujemy chwilkę do zgęstnienia sosu. Pod koniec dodajemy ananasa. Jeśli zamiast selera używamy świeżego ogórka, dodajemy go w tym samym czasie co ananasa. Podajmy z ryżem, posypane posiekaną dymką. 

32 komentarze
0

Podobne posty:

32 komentarze

kulinarne-smaki 07/04/2011 - 5:27 pm

Jak zwykle smakowicie i zdrowo 🙂

Odpowiedz
Wiewióra 07/04/2011 - 5:39 pm

O matko!!! ale smaki!!! mam buzie pełna śliny! kocham takie połączenia 🙂 ja zapraszam jutro na Kubańskie Picadili a dzisiaj na powtórkę z Króla Stefana 🙂

Odpowiedz
wiosenka27 07/04/2011 - 5:45 pm

To danie też by mi na pewno posmakowało:)

Odpowiedz
Anonimowy 07/04/2011 - 6:00 pm

zapisuje strone, robie w ten weekend:)
Pozdrawiam!
Alicja

Odpowiedz
basiaP 07/04/2011 - 6:19 pm

fajnie się prezentuje w tej wersji:)

Odpowiedz
kruszyna 07/04/2011 - 6:40 pm

Dobrze, że nie jestem na żadnej diecie, bo jeśli bym była to właśnie bym z niej zrezygnowała… Aż ślinka cieknie jak się patrzy na takie pyszności 🙂

Odpowiedz
DaisyDukes 07/04/2011 - 6:59 pm

cóż za pyszne danie! wypróbuję koniecznie 🙂

Odpowiedz
bastamb 07/04/2011 - 7:18 pm

…mniammm…lubię…i ryż uwielbiam…pozdrawiam Malwinko…

Odpowiedz
kabamaiga 07/04/2011 - 7:18 pm

Zdecydowanie wszystkie składniki do zdobycie dosłownie wszędzie 🙂 A efekt super

Odpowiedz
zauberi 07/04/2011 - 8:46 pm

smakowicie wygląda!

Odpowiedz
Maggie 07/04/2011 - 8:51 pm

Wyglada swietnie! Nie jestem wielka fanka wieprzowiny, ale w takiej wersji chetnie bym skosztowala.

Odpowiedz
Szana 07/04/2011 - 10:00 pm

Fajny ten dodatek ananasa 🙂 ja zawsze wstrzymywałam sie w takich daniach na dodatku miodu 🙂

Odpowiedz
mollisia 07/04/2011 - 10:11 pm

Wygląda równie imponująco! I apetycznie!

Odpowiedz
delikatessen 07/04/2011 - 10:30 pm

Zgadzam się, że przepis bardzo cenny, bo choć egzotyczny. składa się z samych łatwodostępnych składników.. Dzięki!

Odpowiedz
Marzena 08/04/2011 - 12:01 am

Mniam! Az slinka mi pociekla na klawiature!:)

Odpowiedz
Ania 08/04/2011 - 6:34 am

O jak ja lubię tu zaglądać. Te kolory, te smaki – moje gusta:)

Odpowiedz
Grażyna 08/04/2011 - 7:05 am

Wspaniałe apetyczne danie. Zjadłabym kawałeczek 🙂

Odpowiedz
Paula 08/04/2011 - 7:15 am

już mam ochotę na takiego kurczaka 🙂

Odpowiedz
Doctor 08/04/2011 - 11:25 am

Aż zgłodniałam! Wygląda wyśmienicie! 🙂

Odpowiedz
bryssska 08/04/2011 - 11:32 am

pycha….

Odpowiedz
Pat 08/04/2011 - 12:48 pm

Moje smaki:) wygląda super!

Odpowiedz
Ewam 08/04/2011 - 3:58 pm

Ale cudenka wymyslasz!!!

Odpowiedz
amarantka 08/04/2011 - 6:27 pm

Panna Malwinno, czy ja pisałam, że marzy mi się obiad u Ciebie? takie pychotki!

Odpowiedz
Słodziutkie Okazje 08/04/2011 - 7:12 pm

Zrobiłam się głodna! mniam:)

Odpowiedz
Mona 09/04/2011 - 5:21 am

lubię takie czyszczenie lodowki…ten przepis bardzo łatwo zapamiętać jak się raz te danie zrobi 🙂 Dzis i ja czyszczę lodówkę 🙂

Odpowiedz
Kuchareczka 09/04/2011 - 8:44 am

Uwielbiam Twoje kolory na talerzu 🙂

Odpowiedz
Monica 09/04/2011 - 12:03 pm

A u Ciebie znowu tak pysznie 🙂 Azja króluje 🙂

Odpowiedz
Biedr_ona 09/04/2011 - 6:32 pm

MOje gusta Kochana 😉

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Malwina 11/04/2011 - 11:47 am

Dziękuję Wam za miłe słowa. Mam nadzieję, że przepis przyda się w szczególności tym, którzy mają problem z dostępem do niektórych składników pochodzących z kuchni chińskiej;)

Odpowiedz
Kuba 11/04/2011 - 12:14 pm

Już jakiś czas kuszą mnie te orientalne smaki. Tak przyrządzona wieprzowina zapowiada się świetnie! Pozdrawiam!

Odpowiedz
Anonimowy 16/05/2011 - 5:46 pm

Informuje, ze zrobilam i wyszlo PYCHA!!!! 🙂

Odpowiedz
Malwina 16/05/2011 - 6:01 pm

super- cieszę się bardzo że smakowało;)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies