Butter chicken

przez Malwina

W przepisie tym od razu zauroczyła mnie ilość przypraw. To właśnie one sprawiają, że kuchnia indyjska jest tak bardzo wyjątkowa. Ja uwielbiam wszelkiej maści dhale, W. wszelkie mięsne wariacje. Zauważyłam, że ostatnimi czasy każdy mój wpis na blogu rozpoczyna się od słowa „dziś”- troszkę monotematycznie jeśli chodzi o semantykę, jednak wolę by każdego dnia było dziś aniżeli wczoraj. Ja z kolei zatracona w logice matematycznej, filozofii techniki i poniekąd filmu. Brakuje mi czasu na wszystko- ale żeby nie było – joguję, siedzę w książkach, pichcę ile tylko mogę. A może w wolnej chwili podzielę się z Wami jakimś filozoficznym wykładem (żeby tylko Was nie zanudzić;))? Póki co zapraszam na tę cudną kurkę. 

Przepis dodaję do akcji GrumkówZ widelcem po Azji.


BUTTER CHICKEN (INDIE)



Składniki (na 3-4 porcje):
[przepis pochodzi ze strony www.rasamalaysia.com]

  • pół kilograma piersi z kurczaka
  • opakowanie jogurtu naturalnego (u mnie 175 g)
  • sól i chilli w proszku do smaku
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki imbiru (dałam świeżo utarty)
  • 2 łyżeczki czosnku drobno posiekanego
  • 1,5 łyżki tandoori masala
  • 3 łyżki masła
  • 2 ziarna kardamonu
  • 2 goździki
  • laska cynamonu (dałam kawałek o długości 3 cm)
  • 4 pomidory średniej wielkości, obrane ze skórki i zmiksowane (użyłam pomidorów w puszce- niecałe półtora opakowania)
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżka miodu
  • łyżeczka garam masala
  • 250 ml gęstej śmietany (użyłam smietany 30 %)
  • świeża kolendra do przybrania, ewentualnie natka pietruszki

W misce łączymy jogurt, sok z cytryny, tandoori masala, imbir, czosnek, sól i chilli w proszku. Do marynaty wkładamy kurczaka i odstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia kawałki mięsa wyjmujemy z marynaty i smażymy na patelni do grilla (smażyłam na zwykłej patelni). Na drugiej patelni rozgrzewamy masło,
dodajemy kardamon, goździki i laskę cynamonu. Po minucie dodajemy pomidory i koncentrat. Smażymy na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Jeśli sos jest zbyt gęsty rozrzedzamy go odrobiną wody. Dodajemy usmażonego kurczaka, garam masala, miód i śmietanę. Smażymy kolejne 15 minut. Możemy do smaku oprawić solą i pieprzem. Danie posypujemy kolendrą lub natką pietruszki i podajemy z ryżem.

61 komentarzy
0

Podobne posty:

61 komentarzy

kabka 05/04/2011 - 4:58 pm

wygląda pysznie i na pewno jest pyszne 🙂

Odpowiedz
Fuchsia 05/04/2011 - 5:01 pm

Przepysznie wygląda Twoja kurka. Kiedyś robiłam podobną z przepisy Gordona Ramsaya – była niesamowicie smaczna. Twój przepis na pewno wypróbuję, bo moja rodzinka uwielbia kuchnię hinduską 🙂

Odpowiedz
Wiewióra 05/04/2011 - 5:02 pm

Bardzo, bardzo lubię takie dania!!! moc aromatów i kurczak 🙂 szkoda tylko, że Małżon nie podziela ostatnio mojego zamiłowania do nowych kuchni 🙁
Malwinno masz ochotę na mała zabawę??? zapraszam
http://kuchennewojowanie.blogspot.com/2011/04/raod-house-racuchy-ziemniaczane-z.html
Pozdrawiam cieplutko.

Odpowiedz
Maggie 05/04/2011 - 5:03 pm

Na filozoficzny wyklad czekam z niecierpliwoscia 🙂 A przepis zapisuje – mam slabosc do kuchni hinduskiej!

Odpowiedz
Ania 05/04/2011 - 5:14 pm

Prawdziwa "orgia" smaków:) Bardzo apetycznie wygląda:)

Odpowiedz
Beti 05/04/2011 - 5:19 pm

jest to tak aromatyczna potrawa, że czuję ją przez monitor, absolutny hit!

Odpowiedz
Majana 05/04/2011 - 5:24 pm

O naprawdę sporo w nim przypraw! Wygląda smakowicie:)
Uściski Malwinko:)

Odpowiedz
zauberi 05/04/2011 - 5:25 pm

na pewno by mi smakowało! Mniam, pysznie wygląda

Odpowiedz
kabamaiga 05/04/2011 - 5:34 pm

Właśnie wróciłam ze sklepu z piersią kurczaka i mocno się zastanawiam co zrobić na jutrzejszy obiad 🙂 to znaczy już się chyba nie zastanawiam

Odpowiedz
Anucha 05/04/2011 - 5:51 pm

Podziwiam Cię Malwinko za Twoje zamiłowania do kuchni azjatyckie, arabskiej. W tej materii jesteś prawdziwą mistrzynią. W sumie nigdy nie próbowałam robić czy też jeść takich potraw i chyba raczej nie spróbuję bo wydaje mi się, że mój małżonek raczej nie zaakceptowałby takiej kuchni. Chociaż nigdy nie należy mówić nigdy:)
Pozdrawiam serdecznie:)

Odpowiedz
kruszyna 05/04/2011 - 6:11 pm

Uwielbiam takie potrawy. Wygląda przepysznie 🙂

Odpowiedz
Doctor 05/04/2011 - 7:04 pm

Zapowiada się bajecznie! Rewelacyjne połączenia smakowe. Nie ma wyjścia- trzeba spróbować!

Odpowiedz
kulinarne-smaki 05/04/2011 - 7:13 pm

a u Ciebie jak zwykle pięknie smacznie

Odpowiedz
magda k. 05/04/2011 - 8:03 pm

Bardzo aromatycznie zapowiada się to danie 🙂 wygląda cudnie.

Odpowiedz
Fiolunka 05/04/2011 - 8:47 pm

Ja filozoficzny wykład chętnie poczytam, wiadomo co zobowiązuje ;D
A takie pysznie wyglądające danie chętnie zjem, aż mnie naszło na zaatakowanie lodówki o tej porze 😉

Odpowiedz
Ola 05/04/2011 - 8:47 pm

jak uzupełnię przyprawy to na pewno to przygotuję. uwielbiam kuchnię indyjską, ale z niewiadomych mi przyczyn już dawno nic indyjskiego nie przyrządziłam. chyba się starzeję…

Odpowiedz
basiaP 05/04/2011 - 9:28 pm

a kurka faktycznie wygląda super!
a przechodziłam dziś obok tandoori masala…

Odpowiedz
delikatessen 05/04/2011 - 10:14 pm

Przepyszne! Uwielbiam kuchnię indyjską, a za butter chicken po prostu przepadam za jego kremowo-maślaną konsystencję i wspaniały aromat. Zapisuję:)

Odpowiedz
bastamb 06/04/2011 - 4:59 am

….pysznie wygląda…mnie kurka nigdy się nie znudzi….pozdrawiam Malwinko…

Odpowiedz
Gosia 06/04/2011 - 6:20 am

na pewno swietnie smakuje 🙂
Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
EVE 06/04/2011 - 7:00 am

Malwinko kochana, kurczak wygląda obłędnie! faktycznie lista składników powala, ale za to jaki efekt! zazdroszczę W. takiego obiadku, mniam!
Miłego dnia!

Odpowiedz
Paula 06/04/2011 - 7:31 am

od dawna mam ochotę na takiego kurczaka, a Ty jeszcze dodatkowo wzmagasz tę chcicę 🙂

Odpowiedz
Grażyna 06/04/2011 - 12:07 pm

Wygląa wspaniale.. doczytałam tylko do połowy.. bo okropnie zgłodniałam 🙂

Odpowiedz
Biedr_ona 06/04/2011 - 5:39 pm

Przecież to jest wybornie smaczne! Już nawet poczułam zapach tej potrawy 😉

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
SłodziutkieOkazje 07/04/2011 - 2:19 am

Mniam…pyszne danie!:)

Odpowiedz
Magda 07/04/2011 - 1:03 pm

O, pyszności! 🙂 wspaniały kolaż przypraw 🙂 Pozdrawiam!

Odpowiedz
Ola 07/04/2011 - 2:28 pm

haha, właśnie, że miałam cały dzień wolny, ale musiałam rozładować emocje jakie całą noc nazbierałam. wyobrażasz sobie, że przez 8 godzin snu śniło mi się 8 godzin pracy na stanowisku szefa kuchni w Glassboat Restaurant w Bristolu? wylepiłam te pierogi, jakby mnie miały do tego Glassboat przybliżyc 😀 a i dzięki Tobie zrobię dzisiaj curry na kolację, przypomniałaś mi moją miłośc do indyjskiej kuchni. no i dzięki Gordonowi Jonsowi, bo on tak cudownie wymawia "curry"… aaaa! zwariowałam! 😀 szaleńcze uściski!

Odpowiedz
grumko 08/04/2011 - 5:04 am

Widziałem kilka wersji tego dania, więc pewnie i my któregoś dnia też je przygotujemy;-)

Odpowiedz
Karola 12/04/2011 - 1:36 pm

Gdybym miała wszystkie te przyprawy to bym takiego kurczaczka przygotowała już jutro na obiad, ale niestety muszę się wybrać na przyprawowe zakupy w głąb miasta:)i wtedy zajrzę znów do Twojego przepisu, bo prezentuje się pysznie:) Pozdrawiam.

Odpowiedz
sunshine19 21/07/2011 - 6:38 pm

Fajny przepisik, chociaz wg mnie najlepszy i najbardziej bliski oryginalowi chicken butter masala jest ten wykonany wg tego przepisu http://www.dotykindii.pl/chicken_masala.html

Odpowiedz
manoria 24/07/2011 - 4:59 pm

Przepyszny przepis :-)Gotowałam już 3 razy i za każdym razem zachwyca mnie swoim smakiem 🙂 Pozdrawiam serdecznie, pyszny blog 🙂

Odpowiedz
manoria 23/11/2011 - 7:20 am

Jeszcze raz potwierdzam, iż danie jest pyszne 🙂 Umieściłam je na swoim blogu. Dziękuję 🙂 Pozdrawiam

Odpowiedz
Malwina 26/11/2011 - 7:52 am

@Manoria- miło mi słyszeć takie słowa. Cieszę się, że danie przypadło Ci do gustu;)

Odpowiedz
Anonimowy 15/07/2012 - 5:33 pm

Zrobiłam wczoraj danie z tego przepisu:) Jest naprawdę pyszne 🙂

Odpowiedz
Malwina 18/07/2012 - 4:56 am

Cieszę się, że smakowało;)

Odpowiedz
Anonimowy 15/01/2014 - 6:07 pm

dzięki 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 09/09/2012 - 6:45 am

To kolejny przepis z filozofii smaku, który podbił nasze serca. Mega! 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 07/10/2012 - 1:00 am

Najlepszy

Odpowiedz
Anonimowy 05/05/2013 - 12:04 pm

Zamiast zielonej pietruszki na koniec dodać kolendrę.

Odpowiedz
Marta Wawrzyniak 16/07/2013 - 8:34 pm

Witam:-) Czy tandoori masala i garam masala ma być w postaci gotowych sosów czy chodzi o przyprawy w proszku?

Odpowiedz
Marta Wawrzyniak 16/07/2013 - 8:36 pm

Witam:-) Rozumiem, że tandoori masala i garam masala dodajemy w formie sproszkowanej?

Odpowiedz
Malwina 17/07/2013 - 6:25 am

To sproszkowane mieszanki przypraw.

Odpowiedz
Anonimowy 23/11/2013 - 9:14 am

Mam pytanie czy ten kurczak różni się jakoś specjalnie jeśli chodzi o smak od kurczaka tikka masala?

Odpowiedz
Anonimowy 15/01/2014 - 11:21 am

Prosze o informację – co robimy z marynatą ???????????????????

Odpowiedz
Malwina 15/01/2014 - 11:30 am

Wyjmujesz kurczaka z marynaty, to co zostanie w miseczce wyrzucasz. Większość marynaty oblepi mięso. Proszę o powściągliwość w używaniu nadmiaru znaków interpunkcyjnych 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 14/03/2014 - 8:27 am

To danie podbilo moje serce podczas pobytu w Indiach. Ten przepis przypomina mi o wspanialych chwilach przezytych w tym kraju. Butter Chicken wychodzi przepyszny z tego przepisu i po raz kolejny z niego skorzystam. Brawo! 🙂

Odpowiedz
Malwina 14/03/2014 - 5:17 pm

Bardzo mi miło. Cieszę się, że danie przypadło Ci do gustu i przywołuje miłe wspomnienia 🙂

Odpowiedz
Paweł Krajewski 28/03/2014 - 5:49 pm

Kardamon i cynamon wrzucamy w całości? Czy może być sproszkowany?

Odpowiedz
Malwina 28/03/2014 - 5:50 pm

Jeśli nie masz w całości, to dopraw suszonymi przyprawami.

Odpowiedz
Paweł Krajewski 30/03/2014 - 1:27 pm

Obiad właśnie podano! Kubki smakowe moje i mojej rodziny umarły i poszły do indyjskiego nieba !
Dziękuję! Bylo pyszne i proste do przygotowania. Będę korzystał częściej z twoich przepisów 🙂

Odpowiedz
Malwina 31/03/2014 - 8:59 am

Cieszę się Pawle, że danie przypadło Wam do gustu 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 13/04/2014 - 7:33 am

Witaj Malwino, to danie jadamy zawsze kiedy jesteśmy w Warszawie i odwiedzamy restaurację Ganesh (polecamy jest tam pyszne). Właśnie ten smak sprawił, że razem z żoną szukaliśmy przepisu. Twój wygląda bardzo obiecująco, dokładnie tak jak w Ganeshu – właśnie zaczynamy go wprowadzać w rzeczywistość. Na pewno napiszemy o efektach. Pozdrawiamy Cię ciepło, Adrian i Monika, podbeskidzie :-))

Odpowiedz
Malwina 13/04/2014 - 2:52 pm

Adrianie i Moniko, czekam w takim razie na Waszą relację. Mam nadzieję, że przepis przypadnie Wam do gustu 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 29/04/2014 - 5:19 pm

Bardzo dziękuję za ten przepis. Dziś mój mąż przygotował go wraz plackami Naan i mango lassi i wszystko wyszło pierwszorzędnie. Wprawdzie nie było czasu by kurczak tak długo się marynował, ale następnym razem na pewno przygotujemy go wcześniej. Pycha.
PS. Wszystkie przyprawy w Łodzi można nabyć na stołach targowych w Porcie Łódź w pobliżu Piotra i Pawła.
Ewa

Odpowiedz
Malwina 29/04/2014 - 6:00 pm

Ewo, mieliście prawdziwie indyjską ucztę 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 21/08/2014 - 8:27 pm

PYCHA! Robiliśmy 2 razy (a to nas rzadkość, bo uwielbiam eksperymentować w kuchni ) 🙂

Odpowiedz
Malwina 22/08/2014 - 12:03 pm

Cieszę się, że jesteś kolejną osobą, której to danie przypadło do gustu.

Odpowiedz
Anonimowy 06/09/2014 - 6:17 pm

PYSZNE danie 🙂 robiłam je już chyba z co najmniej 20 razy, za każdym razem wychodzi inne, ale zawsze tak samo smaczne! Polecam gorąco 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 15/02/2015 - 8:50 am

Witaj Malwino po raz drugi :-)),
od kwietnia 2014 kiedy pisaliśmy o pierwszej próbie minął już prawie rok – i co? I jest genialnie !! :-)) zrobiliśmy go od tamtej pory co najmniej kilka razy szczególnie, gdy chcemy wprawić gości w zadziwienie. Wychodzi wspaniale. Twój przepis idealnie oddaje smak, a biesiadników wprawia w absolutny zachwyt. My nieustannie chcemy do niego wracać. Wszystkim, którzy spróbują butter chicken życzymy smacznego. Pozdrawiamy z zaśnieżonego podbeskidzia. Monika i Adrian

Odpowiedz
Novelove 22/03/2016 - 5:17 pm

zrobiłam,to nie to samo,co w indyjskich knajpach

Odpowiedz
Patrycja Janaczek 12/04/2017 - 7:52 am

Genialny przepis! To najlepszy Butter Chicken jakiego jadłam! Gratuluje

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies