Ciasteczka mają w sobie jakąś magię. Małe chrupiące łakocie, które w oka mgnieniu wywołują uśmiech na twarzy drugiej osoby. Okres sesji sprawił, iż nazbierało mi się sporo przepisów na ciasteczka właśnie. Pieczenie ich jest dla mnie wyśmienitą formą relaksu. Odkryłam kilka na prawdę wartych grzechu słodkości, które stopniowo będę Wam prezentować. Na pierwszy ogień idą ciasteczka z płatkami owsianymi i orzechami- idealne do schrupania na drugie śniadanie. Kto chętny na szklaneczkę mleka i pyszne ciasteczko?
Przepis dodaję do akcji Tylko ze spiżarni, prowadzonej przez Paulinkę.
Przepis dodaję do akcji Tylko ze spiżarni, prowadzonej przez Paulinkę.
CIASTECZKA OWSIANE Z ORZECHAMI
Składniki (na 15 dużych ciastek):
[przepis pochodzi z książki Cakes and Bakes]
- pół szklanki miękkiego masła (113 g- moim zdaniem możemy dać go troszkę mniej)
- pół szklanki brązowego cukru
- 1 jajko dobrze roztrzepane
- 1/3 szklanki posiekanych orzechów (w oryginale pekany, ja dałam orzechy włoskie i laskowe)
- 2/3 szklanki mąki
- 2/3 szklanki płatków owsianych (u mnie błyskawiczne)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę mieszamy z płatkami i proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy za pomocą miksera, dodajemy cukier i ucieramy dalej. Dodajemy jajko i orzechy- mieszamy dokładnie dłońmi. Wsypujemy mąkę i płatki i dobrze wyrabiamy. Wkładamy na 20 minut do lodówki (lub dłużej). Z ciasta formujemy kulki (u mnie wielkości dużego orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem (ja blachę posmarowałam). Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 15 minut lub do momentu, kiedy ciastka nabiorą złotego koloru. W przepisie zalecano pozostawić ciastka 2 minuty na blasze, a następnie studzić na kratce. Przy pierwszej partii ciastek potrzymałam je troszkę dłużej (czyt. zapomniałam o nich)- w efekcie nie mogłam ich oderwać od blachy. Przy kolejnych ciastkach praktycznie od razu przy pomocy szpatułki przenosiłam je na kratkę. Te ciastka trzeba po postu „wyczuć”. Moje ciasta miały około 5 cm wielkości i wyszło ich grubo ponad 20.
Przechowujemy je do tygodnia czasu w puszce.
Polecam Wam także inne przepisy na owsiane ciastka
52 komentarze
fajne ciasteczka 🙂
Uwielbiam owsiane ciasteczka:) A Twoje tak ślicznie wyglądają w tym koszyczku:)
Ja! Ja chetna, i to bardzo! Moze niekoniecznie ze szklaneczka mleka, wystarczy samo ciacho. Albo od razu trzy – tak pieknie wygladaja, ze trudno byloby mi poprzestac na jednym 🙂
Ja, ja ! Śliczne ciacha i piękne zdjęcia 🙂
Fajny masz koszyczek.
Pozdrowienia:)
Owsiane… Zdrowie i piękno na talerzu.
Ustawiły się już w kolejce do piekarnika.
świetne, w sam raz do pośniadaniowej kawy!
Moje ulubione, pysznie wyglądają;)
Pyszne te ciasteczka…muszą smakować świetnie w towarzystwie szklanki mleka 😉
wyglądają przepysznie!
Ciasteczka owsiane wciąż są jeszcze przede mną. Ale jako że uwielbiam płatki owsiane, to już czuję, że się w nich zakocham.
Pozdrawiam!
Oj lubie lubie! I wyrzuty sumienia zawsze mniejsze, bo 'platki owsiane przeciez!' 🙂
Pozdrawiam!
Chętnie się załapię, na ciasteczka zawsze jestem łasa:D Bardzo fajne koszyczki:)
…i znowu kusisz….smakowicie wyglądają i ślicznie pokazane…pozdrawiam Malwinko…
ale urocze!
uwielbiam ciasteczka owsiane. ze szklanką mleka, oczywiście!
Wyglądają tak, że chce się po nie wyciągnąć rękę:)
Kocham owsiane wypieki. Wspaniały przepis, zapisuję do spróbowania 🙂
Ja chętna na wszystkie, razem z koszyczkiem :)))
fajne ciasteczka! poprosze koszyczek! 🙂
to ja sie pisze na mleko i Twoje ciasteczka:) wygladaja smakowicie:)
I ja poprosze kilka ciasteczek 🙂 Takie owsiane baaaardzo lubie. A jak sa w nich jeszcze orzechy to juz w ogole jestem wniebowzieta :))
Malwinko no ciasteczka pierwsza klasa – chyba będę takie z Amadim piekła on tak lubi piec ze mną ciastka 🙂
serdecznie pozdrawiam
upiekłam, przepyszne są!
jukejka- bardzo się cieszę, że przypadły Ci do gustu;)
mój mąż stwierdził, że informacja o przechowywaniu przez tydzień to chyba jakiś żart… upiekłam wczoraj z myślą o tym, by zabrać ze sobą na dzisiejsze spotkanie i… musiałam piec dziś drugi raz 🙂 mąż zjadł 99% wczorajszych ciastek 🙂 przepis nieco zmodyfikowałam 🙂
Anonimowy- niezmiernie cieszę się, że smakowały- ciasteczka na bazie płatków owsianych mają to do siebie, że "wciągają" 😉
Te ciasteczka są cudowne-po prostu palce lizać!
Nie mogłam dzieci wygonić z kuchni heheh
Bardzo się cieszę, że smakowały dzieciom 😉
pozdrawiam
wlasnie sie pieka! jeszcze ok 10 min i wyciagam:))) ciekawam baaardzo co mi z tego wyjdzie:) to moje pierwsze ciasteczka:)
aaa…. dodalam troszke platkow kokosowych:)
Anonimowy- mam nadzieję że wszystko poszło dobrze 😉 daj znać jak wyszło
zaserwowałam z płatkami migdałów zamiast orzechów
są przepyszne!
Anonimowy- fajny pomysł z tymi płatkami migdałowymi. Nie spodziewałam się , że te ciastka będą się cieszyć tak dużą popularnością;)
świetny przepis! upiekłam wersję ze słonecznikiem… zapraszam na ciasteczko 🙂
No to i ja upiekłam. Jak narazie wersję Myniolinki ze słonecznikiem.
Malwinko, fantastyczny przepis 🙂
myniolinkA, utrica1- ze słonecznikiem muszą być na prawdę rewelacyjne;) chętnie i ja kiedyś podmienię orzechy na słonecznik
przepis wykorzystany już chyba ponad 10 razy
zamieniam orzechy na płatki migdałów i są to najsmaczniejsze ciasteczka na świecie oraz moje popisowe 😉
dziękuje!
Pomysł z płatkami migdałów bardzo smakowity- i ja muszę wypróbować;)
Cieszę się, że ciasteczka przypadły Ci do gustu
pozdrawiam
dalej je robię 🙂 dziś wyjeżdżamy na wędrówkę po górach i właśnie wyjęłam z piekarnika czwartą blachę
oprócz urozmaicenia w postaci płatków migdałów, to część mąki (jakąś 1/3 szklanki) zastępuję mielonymi orzechami
jeszcze raz dziękuję za przepis!
ja też robię je regularnie 😀 wrzucam i orzechy, i migdały, i słonecznik, i sezam… co się nawinie. uwielbiam je, tylko daję mniej cukru.. i chociaż wychodzą nie takie duże 😉 nawet babcia wzięła ode mnie przepis! a jak babcia bierze przepis na ciasteczka, to chyba najlepsza recenzja 😀
orzechova
Czyli, skoro babci smakują, to na prawdę muszą być dobre;)
Mam 12 lat i robie sama sa naprawdę pyszne i proste w wykonaniu
Cieszę się, że ciasteczka Ci posmakowały;)
Powiem tak… przez przypadek znalazłam się na Twojej stronie:)ale bardzo się cieszę że na na nią trafiłam ,przepisy są super ale najbardziej inspirują mnie zdjęcia zaje…. ste:)Dora
Doro- niezwykle mi miło 🙂 Mam nadzieję, że będziesz częściej do mnie zaglądać;)
pozdrawiam serdecznie
Malwinna
A ja wlasnie stoje zrozpaczna nad miska,poniewaz nie moge rozpuscic cukru z maslem:-(
Troszkę cierpliwości i powinien się połączyć z masłem. A jakiego cukru użyłaś? Nawet jeśli zostaną drobinki cukru w masie, nic się nie stanie.
Uzylam grubego cukru trzcinowego…Zostawilam,ze rozpuszczony w masie,ale ciastka i tak wyszly fantastyczne!Nastepnego dnia cukier najpierw"roztluklam" w mozdzierzu.Dzisiaj zrobilam kolejna porce:-) Pierwsze ciastka,ktore mi wyszly.Bardzo Ci dziekuje za ten przepis.
Blog rewelacja,z pewnoscia bede tu zagladac:-)
Pozdrawiam Kasia
Kasiu, bardzo się cieszę. Jeśli lubisz owsiane ciastka znajdziesz na nie wiele przepisów u mnie. Szczególnie polecam miękkie ciasteczka owsiane oraz z masłem orzechowym:)
pozdrawiam serdecznie
Malwinna
Byłam sceptyczna jak do wielu przepisów z internetu ale muszę przyznać, że przepis jest prawidłowy i ciastka bardzo smaczne.
viki.vamet.la
Bardzo dobre,nie miałam orzechow tylko taka mieszanke słoneczni , dynia,goya itd., dosypalam, wymieszałam i upiekłam.wyszly super…może następnym razem trochę mniej cukru:)
Ciasta wymiatają. Ładują w ulubionych.
Czy ciastka udadzą się na mące pszennej pełnoziarnistej 1850 lub owsianej? Która mąka będzie lepsza ?
Proszę skorzystać z mąki owsianej. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodajemy odrobinę zimnego mleka.