Ciasteczka owsiane z orzechami

przez Malwina
Ciasteczka mają w sobie jakąś magię. Małe chrupiące łakocie, które w oka mgnieniu wywołują uśmiech na twarzy drugiej osoby. Okres sesji sprawił, iż nazbierało mi się sporo przepisów na ciasteczka właśnie. Pieczenie ich jest dla mnie wyśmienitą formą relaksu. Odkryłam kilka na prawdę wartych grzechu słodkości, które stopniowo będę Wam prezentować. Na pierwszy ogień idą ciasteczka z płatkami owsianymi i orzechami- idealne do schrupania na drugie śniadanie. Kto chętny na szklaneczkę mleka i pyszne ciasteczko?


Przepis dodaję do akcji Tylko ze spiżarni, prowadzonej przez Paulinkę.

CIASTECZKA OWSIANE Z ORZECHAMI

Składniki (na 15 dużych ciastek):
[przepis pochodzi z książki Cakes and Bakes]

  • pół szklanki miękkiego masła (113 g- moim zdaniem możemy dać go troszkę mniej)
  • pół szklanki brązowego cukru
  • 1 jajko dobrze roztrzepane
  • 1/3 szklanki posiekanych orzechów (w oryginale pekany, ja dałam orzechy włoskie i laskowe)
  • 2/3 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki płatków owsianych (u mnie błyskawiczne)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę mieszamy z płatkami i proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy za pomocą miksera, dodajemy cukier i ucieramy dalej. Dodajemy jajko i orzechy- mieszamy dokładnie dłońmi. Wsypujemy mąkę i płatki i dobrze wyrabiamy. Wkładamy na 20 minut do lodówki (lub dłużej).  Z ciasta formujemy kulki (u mnie wielkości dużego orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem (ja blachę posmarowałam). Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 15 minut lub do momentu, kiedy ciastka nabiorą złotego koloru. W przepisie zalecano pozostawić ciastka  2 minuty na blasze, a następnie studzić na kratce. Przy pierwszej partii ciastek potrzymałam je troszkę dłużej (czyt. zapomniałam o nich)- w efekcie nie mogłam ich oderwać od blachy. Przy kolejnych ciastkach praktycznie od razu przy pomocy szpatułki przenosiłam je na kratkę. Te ciastka trzeba po postu „wyczuć”. Moje ciasta miały około 5 cm wielkości i wyszło ich grubo ponad 20.
Przechowujemy je do tygodnia czasu w puszce. 

Polecam Wam także inne przepisy na owsiane ciastka
(ciastka owsiane z maslem orzechowym(ciastka owsiane z marchewka(ciastka owsiane miekkie
50 komentarzy
0

Podobne posty:

50 komentarzy

zauberi 06/03/2011 - 6:25 pm

fajne ciasteczka 🙂

Odpowiedz
delikatessen 06/03/2011 - 6:25 pm

Uwielbiam owsiane ciasteczka:) A Twoje tak ślicznie wyglądają w tym koszyczku:)

Odpowiedz
Maggie 06/03/2011 - 6:51 pm

Ja! Ja chetna, i to bardzo! Moze niekoniecznie ze szklaneczka mleka, wystarczy samo ciacho. Albo od razu trzy – tak pieknie wygladaja, ze trudno byloby mi poprzestac na jednym 🙂

Odpowiedz
Majana 06/03/2011 - 6:59 pm

Ja, ja ! Śliczne ciacha i piękne zdjęcia 🙂
Fajny masz koszyczek.
Pozdrowienia:)

Odpowiedz
Kubełek Smakowy 06/03/2011 - 7:04 pm

Owsiane… Zdrowie i piękno na talerzu.

Ustawiły się już w kolejce do piekarnika.

Odpowiedz
wykrywacz smaku 06/03/2011 - 7:16 pm

świetne, w sam raz do pośniadaniowej kawy!

Odpowiedz
kikimora 06/03/2011 - 7:57 pm

Moje ulubione, pysznie wyglądają;)

Odpowiedz
Arvén 06/03/2011 - 8:15 pm

Pyszne te ciasteczka…muszą smakować świetnie w towarzystwie szklanki mleka 😉

Odpowiedz
Anonimowy 06/03/2011 - 9:01 pm

wyglądają przepysznie!

Odpowiedz
Anonimowy 06/03/2011 - 9:09 pm

Ciasteczka owsiane wciąż są jeszcze przede mną. Ale jako że uwielbiam płatki owsiane, to już czuję, że się w nich zakocham.

Pozdrawiam!

Odpowiedz
kasia1977 06/03/2011 - 9:11 pm

Oj lubie lubie! I wyrzuty sumienia zawsze mniejsze, bo 'platki owsiane przeciez!' 🙂
Pozdrawiam!

Odpowiedz
Nemi 06/03/2011 - 9:40 pm

Chętnie się załapię, na ciasteczka zawsze jestem łasa:D Bardzo fajne koszyczki:)

Odpowiedz
bastamb 06/03/2011 - 11:02 pm

…i znowu kusisz….smakowicie wyglądają i ślicznie pokazane…pozdrawiam Malwinko…

Odpowiedz
Karmel-itka. 07/03/2011 - 6:04 am

ale urocze!
uwielbiam ciasteczka owsiane. ze szklanką mleka, oczywiście!

Odpowiedz
Ania 07/03/2011 - 6:53 am

Wyglądają tak, że chce się po nie wyciągnąć rękę:)

Odpowiedz
Monica 07/03/2011 - 7:58 am

Kocham owsiane wypieki. Wspaniały przepis, zapisuję do spróbowania 🙂

Odpowiedz
flusso 07/03/2011 - 11:38 am

Ja chętna na wszystkie, razem z koszyczkiem :)))

Odpowiedz
cudawianki 07/03/2011 - 1:14 pm

fajne ciasteczka! poprosze koszyczek! 🙂

Odpowiedz
aga 07/03/2011 - 2:57 pm

to ja sie pisze na mleko i Twoje ciasteczka:) wygladaja smakowicie:)

Odpowiedz
majka 08/03/2011 - 6:57 am

I ja poprosze kilka ciasteczek 🙂 Takie owsiane baaaardzo lubie. A jak sa w nich jeszcze orzechy to juz w ogole jestem wniebowzieta :))

Odpowiedz
Ewelosa 10/03/2011 - 2:06 pm

Malwinko no ciasteczka pierwsza klasa – chyba będę takie z Amadim piekła on tak lubi piec ze mną ciastka 🙂

serdecznie pozdrawiam

Odpowiedz
jukejka 16/03/2011 - 10:28 am

upiekłam, przepyszne są!

Odpowiedz
Malwina 16/03/2011 - 10:34 am

jukejka- bardzo się cieszę, że przypadły Ci do gustu;)

Odpowiedz
Anonimowy 05/04/2011 - 2:11 pm

mój mąż stwierdził, że informacja o przechowywaniu przez tydzień to chyba jakiś żart… upiekłam wczoraj z myślą o tym, by zabrać ze sobą na dzisiejsze spotkanie i… musiałam piec dziś drugi raz 🙂 mąż zjadł 99% wczorajszych ciastek 🙂 przepis nieco zmodyfikowałam 🙂

Odpowiedz
Malwina 05/04/2011 - 3:02 pm

Anonimowy- niezmiernie cieszę się, że smakowały- ciasteczka na bazie płatków owsianych mają to do siebie, że "wciągają" 😉

Odpowiedz
Anonimowy 11/04/2011 - 9:57 pm

Te ciasteczka są cudowne-po prostu palce lizać!
Nie mogłam dzieci wygonić z kuchni heheh

Odpowiedz
Malwina 12/04/2011 - 5:22 am

Bardzo się cieszę, że smakowały dzieciom 😉

pozdrawiam

Odpowiedz
Anonimowy 14/04/2011 - 11:01 pm

wlasnie sie pieka! jeszcze ok 10 min i wyciagam:))) ciekawam baaardzo co mi z tego wyjdzie:) to moje pierwsze ciasteczka:)
aaa…. dodalam troszke platkow kokosowych:)

Odpowiedz
Malwina 15/04/2011 - 6:26 am

Anonimowy- mam nadzieję że wszystko poszło dobrze 😉 daj znać jak wyszło

Odpowiedz
Anonimowy 29/04/2011 - 6:12 am

zaserwowałam z płatkami migdałów zamiast orzechów
są przepyszne!

Odpowiedz
Malwina 29/04/2011 - 6:23 am

Anonimowy- fajny pomysł z tymi płatkami migdałowymi. Nie spodziewałam się , że te ciastka będą się cieszyć tak dużą popularnością;)

Odpowiedz
myniolinka 27/05/2011 - 5:33 pm

świetny przepis! upiekłam wersję ze słonecznikiem… zapraszam na ciasteczko 🙂

Odpowiedz
urtica1 03/06/2011 - 7:11 pm

No to i ja upiekłam. Jak narazie wersję Myniolinki ze słonecznikiem.
Malwinko, fantastyczny przepis 🙂

Odpowiedz
Malwina 04/06/2011 - 4:12 am

myniolinkA, utrica1- ze słonecznikiem muszą być na prawdę rewelacyjne;) chętnie i ja kiedyś podmienię orzechy na słonecznik

Odpowiedz
aa 27/01/2012 - 1:18 pm

przepis wykorzystany już chyba ponad 10 razy
zamieniam orzechy na płatki migdałów i są to najsmaczniejsze ciasteczka na świecie oraz moje popisowe 😉
dziękuje!

Odpowiedz
Malwina 28/01/2012 - 7:39 am

Pomysł z płatkami migdałów bardzo smakowity- i ja muszę wypróbować;)
Cieszę się, że ciasteczka przypadły Ci do gustu

pozdrawiam

Odpowiedz
aa 17/08/2013 - 7:36 am

dalej je robię 🙂 dziś wyjeżdżamy na wędrówkę po górach i właśnie wyjęłam z piekarnika czwartą blachę
oprócz urozmaicenia w postaci płatków migdałów, to część mąki (jakąś 1/3 szklanki) zastępuję mielonymi orzechami
jeszcze raz dziękuję za przepis!

Odpowiedz
Anonimowy 13/07/2012 - 12:33 pm

ja też robię je regularnie 😀 wrzucam i orzechy, i migdały, i słonecznik, i sezam… co się nawinie. uwielbiam je, tylko daję mniej cukru.. i chociaż wychodzą nie takie duże 😉 nawet babcia wzięła ode mnie przepis! a jak babcia bierze przepis na ciasteczka, to chyba najlepsza recenzja 😀
orzechova

Odpowiedz
Malwina 13/07/2012 - 12:36 pm

Czyli, skoro babci smakują, to na prawdę muszą być dobre;)

Odpowiedz
REGGAE Zawsze 11/11/2012 - 10:18 am

Mam 12 lat i robie sama sa naprawdę pyszne i proste w wykonaniu

Odpowiedz
Malwina 11/11/2012 - 1:59 pm

Cieszę się, że ciasteczka Ci posmakowały;)

Odpowiedz
Anonimowy 17/11/2012 - 6:16 pm

Powiem tak… przez przypadek znalazłam się na Twojej stronie:)ale bardzo się cieszę że na na nią trafiłam ,przepisy są super ale najbardziej inspirują mnie zdjęcia zaje…. ste:)Dora

Odpowiedz
Malwina 18/11/2012 - 2:54 pm

Doro- niezwykle mi miło 🙂 Mam nadzieję, że będziesz częściej do mnie zaglądać;)

pozdrawiam serdecznie

Malwinna

Odpowiedz
Anonimowy 03/12/2012 - 4:57 pm

A ja wlasnie stoje zrozpaczna nad miska,poniewaz nie moge rozpuscic cukru z maslem:-(

Odpowiedz
Malwina 03/12/2012 - 5:20 pm

Troszkę cierpliwości i powinien się połączyć z masłem. A jakiego cukru użyłaś? Nawet jeśli zostaną drobinki cukru w masie, nic się nie stanie.

Odpowiedz
Anonimowy 05/12/2012 - 3:00 pm

Uzylam grubego cukru trzcinowego…Zostawilam,ze rozpuszczony w masie,ale ciastka i tak wyszly fantastyczne!Nastepnego dnia cukier najpierw"roztluklam" w mozdzierzu.Dzisiaj zrobilam kolejna porce:-) Pierwsze ciastka,ktore mi wyszly.Bardzo Ci dziekuje za ten przepis.
Blog rewelacja,z pewnoscia bede tu zagladac:-)
Pozdrawiam Kasia

Odpowiedz
Malwina 05/12/2012 - 5:03 pm

Kasiu, bardzo się cieszę. Jeśli lubisz owsiane ciastka znajdziesz na nie wiele przepisów u mnie. Szczególnie polecam miękkie ciasteczka owsiane oraz z masłem orzechowym:)

pozdrawiam serdecznie

Malwinna

Odpowiedz
Anonimowy 07/12/2012 - 12:54 pm

Byłam sceptyczna jak do wielu przepisów z internetu ale muszę przyznać, że przepis jest prawidłowy i ciastka bardzo smaczne.
viki.vamet.la

Odpowiedz
Anonimowy 30/12/2015 - 10:43 am

Bardzo dobre,nie miałam orzechow tylko taka mieszanke słoneczni , dynia,goya itd., dosypalam, wymieszałam i upiekłam.wyszly super…może następnym razem trochę mniej cukru:)

Odpowiedz
Marta 06/10/2020 - 4:50 pm

Ciasta wymiatają. Ładują w ulubionych.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies