Fantazyjna sałatka fasolowo-groszkowa z prażonymi migdałami

przez Malwina
 Fakt, iż Pela wróciła do naszej kulinarnej blogosfery niezmiernie mnie ucieszył. Tym bardziej ucieszyłam się, kiedy zobaczyłam, że Barek Sałatkowy jest znów otwarty. Sałatka, którą zaproponowała w ramach 9go zaproszenia bardzo mnie zaintrygowała. W szczególności sos, w którego składnie jest konfitura morelowa. Niestety mimo długich poszukiwań konfitury nie dostałam. Zastąpiłam ją dżemem brzoskwiniowym. Sos jest na prawdę pyszny- idealnie komponuje się z pozostałymi składnikami sałatki. Do tego chrupiące płatki migdałów. Propozycja warta grzechu. 

Przepis dodaję do akcji Ekspresowo w kuchni prowadzonej przez Karto_flaną i oczywiście do Barku Sałatkowego Peli.

SAŁATKA FASOLOWO-GROSZKOWA Z PRAŻONYMI MIGDAŁAMI

Składniki (na 3-4 porcje):

  • puszka białej fasoli (ja namoczyłam przez noc drobną fasolkę a później ją ugotowałam)
  • puszka zielonego groszku (jeśli nie lubimy dobrze sprawdzi się też groszek mrożony)
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki płatków migdałów
  • sos- 2 łyżki majonezu, 2 łyżki pikantnego ketchupu, łyżka dżemu brzoskwiniowego, sól, pieprz, 1/4 łyżeczki chilli w proszku

Składniki sosu dokładnie mieszamy (jeśli nie lubimy zbyt pikantnych smaków możemy zamienić ketchup na łagodny i zmniejszyć ilość chilli). Będący na diecie mogą zastąpić majonez gęstym jogurtem naturalnym.
Płatki migdałów prażymy na suchej patelni (uważamy by nie przypalić). Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. W miseczce łączymy fasolkę, groszek, całość polewamy delikatnie sosem, posypujemy natką i prażonymi płatkami migdałów.

20 komentarzy
0

Podobne posty:

20 komentarzy

obsesjakasiulka 04/03/2011 - 11:05 am

NIby nic takiego te składniki, ale dodatek do sosu dżemu??? Kurcze pierwszy raz się spotykam.

No i chyba przez Ciebie znowu zgrzeszę ;o)

Odpowiedz
Lekka 04/03/2011 - 12:48 pm

Ale fajna!
I wszystko lubię, a nade – groszek i migdały.
Na sto procent spróbuję.:)

Odpowiedz
arek 04/03/2011 - 12:54 pm

Dla mnie bombka – sprobuje wkrotce! 🙂

Odpowiedz
Fuchsia 04/03/2011 - 1:26 pm

Super! Zdecydowanie do wypróbowania

Odpowiedz
EVE 04/03/2011 - 3:20 pm

robiłam, zjadłam i żałuję, że już jej nie ma 🙂
dżem to ten tajemniczy składnik, który sprawia że sos jest tak niezwykły w smaku!
a z uprażonymi płatkami migdałów musiał smakować przepysznie!

Odpowiedz
Gula 04/03/2011 - 3:38 pm

Wow, super! Podoba mi się to połączenie składników.

Odpowiedz
asieja 04/03/2011 - 5:26 pm

bardzo kuszący jest ten sos.

Odpowiedz
zauberi 04/03/2011 - 5:28 pm

lubię takie proste i szybkie sałatki, wygląda bardzo apetycznie

Odpowiedz
magda k. 04/03/2011 - 6:59 pm

prosta, szybka i bardzo apetyczna, nic tylko trzeba wypróbować 🙂

Odpowiedz
Majana 04/03/2011 - 7:56 pm

Pysznie wygląda ta sałatka! Masz fajne pomysły Malwinko:)

Odpowiedz
tu-tusia 05/03/2011 - 12:50 am

O tak, dżem w takim sosie jest niesamowicie trafnym dodatkiem 🙂 Ja uskuteczniam go w połączeniu z sosem czosnkowym i podaję z surową "posłupkowaną" marchewką. Pyyyyycha – już niejednego znajomego zaraziłam połączeniem 🙂
Taki sosik jest też genialny do drobiu – idealnie wydobywa słodycz mięsa – jestem przekonana, że Twojemu W. zasmakowałoby to połączenie 😛

Odpowiedz
kabamaiga 05/03/2011 - 7:20 am

Zaskakujące połączenie.

Odpowiedz
Paula 05/03/2011 - 11:59 am

z migdałami i groszkiem zapowiada się super pysznie!

Odpowiedz
delikatessen 05/03/2011 - 1:50 pm

Ciekawa sałatka. Nigdy bym na coś takiego nie wpadła… ale brzmi dobrze, a sos naprawdę mnie zainteresował!

Odpowiedz
Anonimowy 06/03/2011 - 9:23 am

Panno Malwinnko, bardzo lubię zaglądać na Twoją stronę! Tak tu jest wszystko "poukładane", pięknie zilustrowane i jakie profesjonalne logo! "Idę" dalej pooglądać i sprawdzić, czy aby na pewno nie przeoczyłam jakiegoś przepisu 😉 Pzdr Aniado

Odpowiedz
Anucha 06/03/2011 - 3:42 pm

Sałatka koniecznie do wypróbowania. Uwielbiam fasolkę i groszek a sos chętnie wypróbuję.
Pozdrawiam serdecznie:)

Odpowiedz
mezczyzna-gotuje 06/03/2011 - 5:25 pm

A widzisz, gdybym wiedział, że potrzebujesz tej konfitury to bym Ci ją wysłał 🙂

Odpowiedz
Pela 06/03/2011 - 9:43 pm

Fantazja ta sałatka u Ciebie:)

Odpowiedz
Monique 09/03/2011 - 7:07 pm

Właśnie zrobiłam, zjadłam i się zakochałam. Jednak z podanych proporcji sosu wyszło mi go za duzo, muszę zmniejszyć ilośći. W smaku sosik przepyszny 🙂 Jutro bede robić tą z pomarańczem i oliwkami. Pozdrawiam!

Odpowiedz
Malwina 09/03/2011 - 9:10 pm

Monigue- cieszę się , że smakowała;) mi sosiku też wyszło troszkę za dużo ale sprawdził się świetnie jako dodatek do grillowanego mięska;)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies