Miękkie ciasteczka owsiane z bakaliami

przez Malwina

Ciasteczka, na które przepis Wam dziś podaję, podbiły nasze serca. Są to obłędne w smaku, miękkie i pełne bakalii małe słodkości. Jak większość ciasteczek, znikają w zastraszająco szybkim tempie. Często przygotowuję je w sobotę wieczorem i piekę w niedzielny poranek. Idealnie sprawdzają się jako dodatek do kawki, czy herbaty. 

Przepis dodaję do akcji Karmelitki- Ciasteczka tu i tam!

MIĘKKIE CIASTECZKA OWSIANE Z BAKALIAMI

Składniki (na około 20 sztuk):
[przepis własny]

  • 50 g miękkiego masła
  • pół szklanki drobnego brązowego cukru
  • pół szklanki mąki
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • pół szklanki płatków owsianych
  • szczypta soli
  • 1 małe jajko
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka posiekanych bakalii (użyłam migdałów, orzechów nerkowca i laskowych, kandyzowanego ananasa, papai i kiwi, rodzynek, suszonej żurawiny i daktyli) 
  • sok z połowy pomarańczy
Bakalie siekamy na mniejsze kawałki. Zalewamy je sokiem z pomarańczy i odstawiamy na pół godziny. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko i ekstrakt. Wsypujemy mąkę wymieszaną z solą, sodą i proszkiem, dalej miksujemy. Z bakalii odlewamy pozostały sok. Do masy dodajemy płatki i bakalie, mieszamy łyżką. Wkładamy do lodówki na godzinę lub dłużej (ja włożyłam na całą noc). Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha i układamy na blasze zachowując odstępy (kulek nie spłaszczamy!). Pieczemy 10-12 minut w temp. 175 stopni. Pozostawiamy 5 minut na blasze, a następnie przenosimy na kratkę. Przechowujemy do tygodnia czasu w metalowej puszce. 

32 komentarze
1

Podobne posty:

32 komentarze

mezczyzna-gotuje 28/08/2011 - 4:42 pm

Zaintrygował mnie ten zielony kolor, ale to pewnie kiwi 🙂 Pochrupałbym 🙂

Odpowiedz
Emma 28/08/2011 - 4:57 pm

wyglądają cudownie 🙂

Odpowiedz
Przypraw mnie 28/08/2011 - 5:06 pm

Ano:) bardzo lubię takie owsiane smakołyki. Idealne jak się człowiek zmaga z nauką.
Pozdrawiam
Ania

Odpowiedz
Kamila 28/08/2011 - 5:19 pm

Napakowane cudeńka!

Odpowiedz
rakija 28/08/2011 - 5:21 pm

Aż mi ślinka pociekła. Przypominają mi moje ukochane pieguski 🙂

Odpowiedz
Gosia 28/08/2011 - 5:32 pm

Ślicznie wyglądają. Faktycznie, jakaś intryga się w nich czai:-) I łatwo się robi.

Odpowiedz
tu-tusia 28/08/2011 - 5:40 pm

Zaraz będziesz miała nowy nick – ciasteczkowy potwór 😉 (choć to pewnie raczej W. na niego zasługuje;)
Buziak!

Odpowiedz
Wiewióra 28/08/2011 - 6:01 pm

Mniam mniam mniam etc… i tylko tyle mogę rzec…

Odpowiedz
Kuchareczka 28/08/2011 - 6:03 pm

Chyba nie ma nic lepszego niż ciasteczka owsiane 🙂

Odpowiedz
Fuchsia 28/08/2011 - 6:18 pm

Bardzo lubię ciasteczka owsiane, a z bakaliami to już w ogóle 🙂 Pozdrawiam!

Odpowiedz
Renata 28/08/2011 - 6:45 pm

Moje owsiane ciasteczka zawsze wychodzą mi chrupiące , koniecznie muszę wypróbować Twój przepis . Pozdrawiam .

Odpowiedz
słodkosłona. 28/08/2011 - 7:26 pm

moje serce też podbiły, bo to chyba jedne z moich ulubionych ciastek, owsiane z mnóstwem dodatków!

pięknie wyglądają!

Odpowiedz
hania-kasia 28/08/2011 - 8:19 pm

Bardzo apetyczne ciasteczka.

Odpowiedz
slyvvia 28/08/2011 - 8:28 pm

Śliczne ciasteczka. Dawno żadnych nie piekłam, kusisz 😀

Odpowiedz
Majana 28/08/2011 - 8:56 pm

Wspaniale ciasteczka. Lubię takie napakowane bakaliami:)
Pozdrawiam Malwinko:)

Odpowiedz
kikimora 28/08/2011 - 9:04 pm

Poproszę jedno do jutrzejszego śniadania 🙂

Odpowiedz
Avelina 28/08/2011 - 9:16 pm

Świetne bakaliowe ciasteczka, można prosić jedno 🙂

Odpowiedz
Arvén 28/08/2011 - 9:27 pm

Małe pyszności pełne bakalii 😉 Uwielbiam te Twoje ciasteczka!

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 29/08/2011 - 6:27 am

Pięknie wyglądają, a jeśli są nafaszerowane bakaliami to na pewno by mi smakowały:) pozdrawiam

Odpowiedz
małgo 29/08/2011 - 7:36 am

już wiem, co upiekę tym razem:) nie mogę się doczekać tych ciasteczek 😀

Yummy & Tasty

Odpowiedz
Grażyna 29/08/2011 - 7:59 am

Zdrowe i pożywne.. Wyglądają wspaniale 🙂

Odpowiedz
mnemonique 29/08/2011 - 8:46 am

cudne kolory, ja do owsianych ciasteczek (moje ulubione) dodaję rodzynki i pestki dyni i słonecznika tylko. Ale innych bakalii do tej pory nie dawałam, szkoda bo wygląda to niesamowicie.

Pozdrawiam
Monika
http://www.bentopopolsku.blogspot.com

Odpowiedz
Blackdiamondin 29/08/2011 - 11:00 am

ależ ślicznie Ci one wyszły:)

Odpowiedz
Gosia 29/08/2011 - 12:11 pm

sliczne ciasteczka! 🙂

Odpowiedz
Bella 29/08/2011 - 12:48 pm

mmmmm, tak mi się spodobały, że bakalie już się moczą 🙂 wieczorem napiszę jak wyszły 🙂

Odpowiedz
judik1119 30/08/2011 - 7:09 am

Jakie urocze! Musiały być pyszne:)

Odpowiedz
Biedr_ona 30/08/2011 - 7:26 am

W sam raz dla mnie.. Cudowne są!

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Maggie 30/08/2011 - 11:26 am

Nie dosc, ze owsiane, to jeszcze najezone bakaliami. Biore w ciemno!

Odpowiedz
koralik 31/08/2011 - 6:41 am

super! na pewno też spróbuję takich nadzialać 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 28/10/2011 - 6:26 pm

Gratuluję przepisu i dziękuje bo to najlepszy przepis jaki znalazłam w internecie.
Są mniam…

Odpowiedz
Malwina 29/10/2011 - 7:36 am

@Anonimowy- cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu;)

Odpowiedz
Anonimowy 03/03/2016 - 11:16 am

Długo szukałam odpowiedniego przepisu na miękkie ciastka owsiane i ten z całą pewnością mogę polecić. Korzystałam z niego już wielokrotnie i zawsze wychodzą pyszne i mięciutkie. pozdrawiam;)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies