Ciasteczka, na które przepis Wam dziś podaję, podbiły nasze serca. Są to obłędne w smaku, miękkie i pełne bakalii małe słodkości. Jak większość ciasteczek, znikają w zastraszająco szybkim tempie. Często przygotowuję je w sobotę wieczorem i piekę w niedzielny poranek. Idealnie sprawdzają się jako dodatek do kawki, czy herbaty.
Przepis dodaję do akcji Karmelitki- Ciasteczka tu i tam!
MIĘKKIE CIASTECZKA OWSIANE Z BAKALIAMI
Składniki (na około 20 sztuk):
[przepis własny]
- 50 g miękkiego masła
- pół szklanki drobnego brązowego cukru
- pół szklanki mąki
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- pół szklanki płatków owsianych
- szczypta soli
- 1 małe jajko
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka posiekanych bakalii (użyłam migdałów, orzechów nerkowca i laskowych, kandyzowanego ananasa, papai i kiwi, rodzynek, suszonej żurawiny i daktyli)
- sok z połowy pomarańczy
Bakalie siekamy na mniejsze kawałki. Zalewamy je sokiem z pomarańczy i odstawiamy na pół godziny. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko i ekstrakt. Wsypujemy mąkę wymieszaną z solą, sodą i proszkiem, dalej miksujemy. Z bakalii odlewamy pozostały sok. Do masy dodajemy płatki i bakalie, mieszamy łyżką. Wkładamy do lodówki na godzinę lub dłużej (ja włożyłam na całą noc). Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha i układamy na blasze zachowując odstępy (kulek nie spłaszczamy!). Pieczemy 10-12 minut w temp. 175 stopni. Pozostawiamy 5 minut na blasze, a następnie przenosimy na kratkę. Przechowujemy do tygodnia czasu w metalowej puszce.
32 komentarze
Zaintrygował mnie ten zielony kolor, ale to pewnie kiwi 🙂 Pochrupałbym 🙂
wyglądają cudownie 🙂
Ano:) bardzo lubię takie owsiane smakołyki. Idealne jak się człowiek zmaga z nauką.
Pozdrawiam
Ania
Napakowane cudeńka!
Aż mi ślinka pociekła. Przypominają mi moje ukochane pieguski 🙂
Ślicznie wyglądają. Faktycznie, jakaś intryga się w nich czai:-) I łatwo się robi.
Zaraz będziesz miała nowy nick – ciasteczkowy potwór 😉 (choć to pewnie raczej W. na niego zasługuje;)
Buziak!
Mniam mniam mniam etc… i tylko tyle mogę rzec…
Chyba nie ma nic lepszego niż ciasteczka owsiane 🙂
Bardzo lubię ciasteczka owsiane, a z bakaliami to już w ogóle 🙂 Pozdrawiam!
Moje owsiane ciasteczka zawsze wychodzą mi chrupiące , koniecznie muszę wypróbować Twój przepis . Pozdrawiam .
moje serce też podbiły, bo to chyba jedne z moich ulubionych ciastek, owsiane z mnóstwem dodatków!
pięknie wyglądają!
Bardzo apetyczne ciasteczka.
Śliczne ciasteczka. Dawno żadnych nie piekłam, kusisz 😀
Wspaniale ciasteczka. Lubię takie napakowane bakaliami:)
Pozdrawiam Malwinko:)
Poproszę jedno do jutrzejszego śniadania 🙂
Świetne bakaliowe ciasteczka, można prosić jedno 🙂
Małe pyszności pełne bakalii 😉 Uwielbiam te Twoje ciasteczka!
Pięknie wyglądają, a jeśli są nafaszerowane bakaliami to na pewno by mi smakowały:) pozdrawiam
już wiem, co upiekę tym razem:) nie mogę się doczekać tych ciasteczek 😀
Yummy & Tasty
Zdrowe i pożywne.. Wyglądają wspaniale 🙂
cudne kolory, ja do owsianych ciasteczek (moje ulubione) dodaję rodzynki i pestki dyni i słonecznika tylko. Ale innych bakalii do tej pory nie dawałam, szkoda bo wygląda to niesamowicie.
Pozdrawiam
Monika
http://www.bentopopolsku.blogspot.com
ależ ślicznie Ci one wyszły:)
sliczne ciasteczka! 🙂
mmmmm, tak mi się spodobały, że bakalie już się moczą 🙂 wieczorem napiszę jak wyszły 🙂
Jakie urocze! Musiały być pyszne:)
W sam raz dla mnie.. Cudowne są!
http://www.przysmakiewy.pl
Nie dosc, ze owsiane, to jeszcze najezone bakaliami. Biore w ciemno!
super! na pewno też spróbuję takich nadzialać 🙂
Gratuluję przepisu i dziękuje bo to najlepszy przepis jaki znalazłam w internecie.
Są mniam…
@Anonimowy- cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu;)
Długo szukałam odpowiedniego przepisu na miękkie ciastka owsiane i ten z całą pewnością mogę polecić. Korzystałam z niego już wielokrotnie i zawsze wychodzą pyszne i mięciutkie. pozdrawiam;)