Kokosowe ciasteczka owsiane ze słonecznikiem

przez Malwina

Owsiane ciasteczka niezmiernie lubię i chętnie sięgam po coraz to nowe przepisy. Robiłam je już z różnymi dodatkami i każde były rewelacyjne. Tym razem postawiałam na słonecznik i wiórki kokosowe. Połączenie okazało się bardzo smakowite, a dodatek płatków owsianych i słonecznika sprawił, iż ciasteczka te wydają się być odrobinę zdrowsze. Świetne do pochrupania przy porannej szklaneczce mleka;)

Przepis dodaję do akcji Karmelitki- Ciasteczka tu i tam

KOKOSOWE CIASTECZKA OWSIANE ZE SŁONECZNIKIEM

Składniki (na około 40 ciasteczek):
[inspiracja przepisem Marthy Stewart]
  • 1,5 szklanki mąki
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka soli
  • 200 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • pół szklanki cukru pudru
  • łyżeczka ekstraktu z wanili
  • 2 jajka
  • 2 i 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 i 1/2 szklanki obranych ziaren słonecznika
  • szklanka wiórek kokosowych
Mąkę łączymy z solą i sodą. Za pomocą miksera ubijamy masło z cukrem na puszystą masę. Dodajemy ekstrakt i wbijamy po jednym jajku. Miksujemy, aż masa się połączy. Wsypujemy w kilku partiach mąkę i wyrabiamy jednolite ciasto. Dodajemy płatki i całość dokładnie mieszamy łyżką lub dłonią. Na koniec wsypujemy wiórki i słonecznik, wszystko dokładnie łączymy. Z masy formujemy kulki, spłaszczamy i układamy w odstępach na blasze (wyłożonej papierem). Ja masę włożyłam na kilkanaście minut do lodówki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez 10-12 minut. Zostawiamy na blasze na 5 minut, a następnie przenosimy na kratkę. 

33 komentarze
0

Podobne posty:

33 komentarze

ewelajna 09/08/2011 - 4:12 pm

Panno Malwinno, ja właśnie po obiadku i pochrupałabym…:) Ciasteczek ze słonecznikiem jeszcze nigdy nie robiłam.
Pozdrawiam Cię serdecznie!

Odpowiedz
vanilla 09/08/2011 - 4:24 pm

piękna kompozycja w maleńkich miseczkach do dipów. Co prawda nie mam w domku brązowego cukru, ale cała reszta jest, na rano będą gotowe, pochwalę się jak wyszły…

Odpowiedz
judik1119 09/08/2011 - 5:00 pm

Pyszne i zdrowe:)

Odpowiedz
mnemonique 09/08/2011 - 5:06 pm

ja też niezmiernie lubię ciasteczka owsiane, i też uwielbiam je ze słonecznikiem robić!!! wtedy są niesamowicie chrupkie. I zgadzam się z vanillą – kompozycja w tych mini miseczkach urzekająca!

Pozdrawiam
Monika
http://www.bentopopolsku.blogspot.com

Odpowiedz
slyvvia 09/08/2011 - 5:17 pm

Mmmm schrupałabym teraz takie ciasteczko. Są świetne 😀

Odpowiedz
Dorotas30 09/08/2011 - 5:26 pm

jutro kupuję potrzebne składniki i piekę ciasteczka, bo wyglądają pysznie

Odpowiedz
Kamila 09/08/2011 - 5:41 pm

Takie zdrowe ciasteczka zawsze chętnie pochrupię!

Odpowiedz
Mona 09/08/2011 - 5:57 pm

i słonecznik lubie i kokos tez , świetny pomysł 🙂 Dziekuje za odwiedziny i piękny komentarz:)) Ja tez lubię odwiedzac Cię 🙂 , a juz dziś u mnie konfitura …Zapraszam !

Odpowiedz
asiami 09/08/2011 - 6:44 pm

To ja zabieram dwa do jutrzejszej porannej kawki z mężusiem 😉

Odpowiedz
Justinek 09/08/2011 - 8:01 pm

Ooo, same zdrowotności, uwielbiam takie ciasteczka (oczywiście zawsze zmniejszam ilość cukru-oszczędzam kalorie 😉 ) 🙂

Odpowiedz
Majana 09/08/2011 - 8:16 pm

Śliczne, zdrowe ciastka. Smaczne, bo z kokosem:) Pozdrówki:)

Odpowiedz
Avelina 09/08/2011 - 8:55 pm

Bardzo smaczne są takie ciasteczka, lubię je chrupać. Szkoda tylko, że tak szybko znikają. 🙂

Odpowiedz
Maggie 09/08/2011 - 9:02 pm

Takie zdrowe ciacha uwielbiam! Wersji ze slonecznikiem jeszcze nie probowalam, ale wydaje mi sie, ze bylaby w sam raz dla mnie 🙂

Odpowiedz
Karmel-itka. 09/08/2011 - 9:08 pm

począstuję się takim pysznym ciasteczkiem!

Odpowiedz
Arvén 09/08/2011 - 9:13 pm

Płatki owsiane, kokos i słonecznik – jak dla mnie nie potrzeba do pełni szczęścia nic więcej 🙂

Odpowiedz
majka 10/08/2011 - 7:08 am

Ja tez barzo lubie owsiane ciasteczka. Swietny przepis. Zapisze sobie :))

Odpowiedz
Gosia 10/08/2011 - 7:16 am

smakowicie 😀

Odpowiedz
Nemi 10/08/2011 - 8:38 am

Pochrupałoby się, oj pochrupało:)

Odpowiedz
Beata 10/08/2011 - 12:28 pm

Bardzo pomysłowe, tak w miseczkach 🙂 A ciasteczka i smaczne i zdrowe na pewno:):)
pozdrawiam

Odpowiedz
Agnieszka 10/08/2011 - 3:04 pm

Lubię ciasta owsiane i także chętnie sięgam po nowe przepisy na nie. Jednym z moich ulubionych są ciastka owsiane z dodatkiem prażonego słonecznika, który nadaje im wspaniałego smaku. Twoje również wyglądają zachęcająco. 🙂

Odpowiedz
słodkosłona. 10/08/2011 - 6:06 pm

Jakie grubiutkie!
Właśnie takie lubię najbardziej, chrupiące, wysokie a nie zupełnie płaskie i zawsze z odrobiną wanilii – pyszności. 😉

Odpowiedz
slodkiefantazje 10/08/2011 - 10:32 pm

Wyglądają pięknie! I takie pulchniutkie, wyrośnięte, aż miło patrzeć na te śliczności. 🙂

Odpowiedz
Wiewióra 11/08/2011 - 4:14 pm

Bardzo apetycznie się prezentują 🙂 lubię takie 🙂

Odpowiedz
moje pasje 17/08/2011 - 7:35 am

o matko… a ja jeszcze bez śniadania ! Cudne są! Uwielbiam kokos…mmmmmm

Odpowiedz
Biedr_ona 30/08/2011 - 7:39 am

W sam raz do chrrupania.. a do tego wypiłabym sobie cieplutkie kakao ;-))

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Anonimowy 08/10/2012 - 4:19 pm

Słonawe lekko wyszły,smaku wanilli nie czuć a smak kokosu tylko ciut. Nie polecam.

Odpowiedz
Malwina 08/10/2012 - 5:37 pm

Z tego, co pamiętam moim domownikom przypadły do gustu (chociaż smaczniejsze wyszły po uprażeniu słonecznika). Ale o gustach się nie dyskutuje. Dziękuję, że podzieliłaś/eś się swoimi odczuciami.

pozdrawiam

Odpowiedz
Anonimowy 06/10/2015 - 3:07 pm

Robilam dzisiaj 🙂 ciasteczka sa superrrr !!! Nawet moj synek ktory nie lubi platkow i kokosa wcinal i mowil ze najlepsze jakie jadl 🙂 dzieki i pozdr

Odpowiedz
Magducha 01/05/2013 - 10:48 am

Moim współpracownikom zdecydowanie przypadły do gustu 😉

Odpowiedz
Malwina 02/05/2013 - 10:21 am

🙂

Odpowiedz
Anonimowy 20/11/2016 - 3:21 pm

jaka maka??

Odpowiedz
Malwina 20/11/2016 - 3:47 pm

Pszenna

Odpowiedz
Magda 14/12/2019 - 3:32 pm

Ciastka extra co do kokosu słonecznika i płatków owsianych sprazylam je na patelni a do kokosu dała zapach śmietankowy wyszły super dziękuję za mega fajny przepis.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies