Kurczak z pieczarkami w czerwonym winie

przez Malwina

Kurczak z pieczarkami i czerwonym winie
Kurczak z pieczarkami w czerwonym  winie
Kurczak w sosie z pieczarkami  to nieskomplikowane i jednocześnie bardzo smaczne danie. Swój specyficzny smak zawdzięcza dodatkowi czerwonego wytrawnego wina, dzięki któremu sos nabiera także ładnej głębokiej barwy. Tak przygotowane mięso najlepiej podawać z dodatkiem kaszy. Dobrze sprawdzi się tu kasza jęczmienna lub gryczana. 

Przepis pochodzi ze strony BBC Good Food. 
Piersi z kurczaka z pieczarkami i winem
KURCZAK Z GRZYBAMI W CZERWONYM WINIE

Składniki (na 2 porcje):
[przepis pochodzi stąd]

  • 2 filety z piersi z kurczaka
  • 1 cebula, posiekana w kostkę
  • sól i pieprz do smaku
  • 250 ml wywaru z kurczaka
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 250 g mniejszych pieczarek, obranych i pokrojonych w plasterki
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżka mąki  

Przygotowanie:

Każdą pierś kroimy na 2-3 kawałki. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej lub klarowane masło, obsmażamy mięso z obu stron i odkładamy na talerz. Na patelnię wrzucamy cebulę, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy pieczarki, krótko obsmażamy. Wlewamy wywar, wino, dokładamy kurczaka i tymianek. Zagotowujemy a następnie dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 15-20 minut. 
Mąkę mieszamy dokładnie z niewielką ilością wody (tak, by nie było grudek) i dodajemy do sosu. Gotujemy kilka minut, aż całość zgęstnieje. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kurczaka podajemy z dodatkiem kaszy (gryczanej lub jęczmiennej) lub pieczywa. 
      Kurczak w sosie z pieczarkami
      Kurczak z pieczarkami w czerwonym  winie

      Czas przygotowania: 30 minut.

      20 komentarzy
      0

      Podobne posty:

      20 komentarzy

      Paula 04/01/2011 - 6:37 pm

      podoba mi się taka "szara rzeczywistość" 🙂

      Odpowiedz
      Wiewióra 04/01/2011 - 6:48 pm

      Mniam. Kurczak musiał być pyszny!!! a co do zakwasu to jakby coś służę radą 🙂 cierpliwość na ogół zostaje nagrodzona 🙂

      Odpowiedz
      Karolina 04/01/2011 - 7:37 pm

      Całkowicie mi odpowiada Twój powrót do kurczaka, bo zawsze szukam na niego nowych przepis. Ten w 100% zaspokoił moje poszukiwania 🙂

      Odpowiedz
      kikimora 04/01/2011 - 8:00 pm

      Dopiero niedawno odkryłam, jak cudownie wino komponuje się ze smakiem mięs i owoców morza. Na razie jedyne, co robiłam, to schab ze śliwką duszony w białym winie półsłodkim, to było dla mnie odkrycie. Może to się wydać śmieszne, wiem, ale zważywszy na to, że mam dopiero 16 lat, wielu rzeczy jeszcze nie próbowałam :). Pozdrawiam i zapraszam na kulinarneigraszki-kk.blogspot.com

      Odpowiedz
      magda k. 04/01/2011 - 8:08 pm

      wygląda bardzo smakowicie 🙂 kurczaka bardzo lubię, więc to danie dla mnie 🙂 pozdrawiam

      Odpowiedz
      kulinarne-smaki 04/01/2011 - 8:52 pm

      Wygląda naprawdę bardzo apetycznie
      Chyba zacznę częściej podpatrywać Twoje propozycje;)

      Odpowiedz
      Majana 04/01/2011 - 9:00 pm

      Jaki smakowity kurczaczek! Mniam:)) Podobają mi się Twoje pomysły:)
      Pozdrowienia.

      Odpowiedz
      kasiaaaa24 04/01/2011 - 9:32 pm

      Wygląda przepysznie i musi byc bardzo aromatyczne. Super porpozycja 🙂

      Odpowiedz
      bryssska 05/01/2011 - 6:02 am

      wygląda pysznie, a ja bardzo lubię dodatek wina do przygotowania potrawy

      Odpowiedz
      Przypraw mnie 05/01/2011 - 8:04 am

      Takiego kurczaka to i ja bym z chęcią spałaszowała. 🙂 Malwiś po prosze o kawałek.
      Ania

      Odpowiedz
      Kasia 05/01/2011 - 11:29 am

      ale smakowicie wygląda. pozrawiam:)

      Odpowiedz
      Ivon 05/01/2011 - 12:30 pm

      O coś dla mnie zaserwowałaś 🙂 Wygląda smakowicie 🙂

      Odpowiedz
      kabamaiga 05/01/2011 - 1:55 pm

      Jak skromnie Malwino, szara rzeczywistość a tu taka uczta. Za zakwas trzymam kciuki, nie zniechęcaj się a rezultat będzie wspaniały.

      Odpowiedz
      Anonimowy 06/01/2011 - 2:30 pm

      Do takiej szarej rzeczywistosci to mozna wrocic:)

      Odpowiedz
      Nemi 10/01/2011 - 3:16 pm

      Nie ma mnie tydzień na necie, a tu takie pyszności, koło noska przelatują! Kolejne danie, które pobudza moje ślinianki;)

      Odpowiedz
      Monique 24/07/2011 - 1:18 pm

      No to jest pychotka 😉 właśnie zjedliśmy porcyjkę. Niestety przesoliłam sos, możesz mi powiedzieć jak robisz bulion z kurczaka? Zrobiłam z połowy kurczakowej kostki i wyszedł za słony :(( Ale poza tym bede próbować jeszcze raz 🙂

      Odpowiedz
      Malwina 24/07/2011 - 1:23 pm

      @Monigue- chyba jakaś telepatia, bo ja dziś robiłam tego kurczaka na obiad;) Bulionu nigdy nie robię z kostki, gotuję rosół na bazie kurczaka i włoszczyzny (z reguły w większej porcji i wykorzystuję przez cały tydzień). Można także zrobić bardzo esencjonalny rosół i wlać go do woreczków na lód i potem wykorzystywać. Jeśli korzystasz z kostki to rozpuść pół kostki w szklance wody (250 ml) i dodaj pół do dania i dodatkowo odrobinę wody. Kostki z reguły są bardzo przesolone, wszystko zależy od firmy.

      Odpowiedz
      Malwina 24/07/2011 - 1:24 pm

      przepraszam za literówkę- @Monique

      Odpowiedz
      Monique 24/07/2011 - 2:56 pm

      Dziękuję za odpowiedz 🙂 Poszłam trochę na łatwiznę z tą kostką, ale następnym razem zrobię z wywaru: )

      Odpowiedz
      annaz 23/09/2011 - 4:09 pm

      wtglda mega przepysznie!!!

      Odpowiedz

      Skomentuj

      * Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

      Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies