Kurczak z pieczarkami w czerwonym winie |
Kurczak w sosie z pieczarkami to nieskomplikowane i jednocześnie bardzo smaczne danie. Swój specyficzny smak zawdzięcza dodatkowi czerwonego wytrawnego wina, dzięki któremu sos nabiera także ładnej głębokiej barwy. Tak przygotowane mięso najlepiej podawać z dodatkiem kaszy. Dobrze sprawdzi się tu kasza jęczmienna lub gryczana.
Przepis pochodzi ze strony BBC Good Food.
KURCZAK Z GRZYBAMI W CZERWONYM WINIE
Składniki (na 2 porcje):
[przepis pochodzi stąd]
- 2 filety z piersi z kurczaka
- 1 cebula, posiekana w kostkę
- sól i pieprz do smaku
- 250 ml wywaru z kurczaka
- 150 ml czerwonego wytrawnego wina
- 250 g mniejszych pieczarek, obranych i pokrojonych w plasterki
- pół łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżka mąki
Przygotowanie:
Każdą pierś kroimy na 2-3 kawałki. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej lub klarowane masło, obsmażamy mięso z obu stron i odkładamy na talerz. Na patelnię wrzucamy cebulę, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy pieczarki, krótko obsmażamy. Wlewamy wywar, wino, dokładamy kurczaka i tymianek. Zagotowujemy a następnie dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 15-20 minut.
Mąkę mieszamy dokładnie z niewielką ilością wody (tak, by nie było grudek) i dodajemy do sosu. Gotujemy kilka minut, aż całość zgęstnieje. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kurczaka podajemy z dodatkiem kaszy (gryczanej lub jęczmiennej) lub pieczywa.
Kurczak z pieczarkami w czerwonym winie |
Czas przygotowania: 30 minut.
20 komentarzy
podoba mi się taka "szara rzeczywistość" 🙂
Mniam. Kurczak musiał być pyszny!!! a co do zakwasu to jakby coś służę radą 🙂 cierpliwość na ogół zostaje nagrodzona 🙂
Całkowicie mi odpowiada Twój powrót do kurczaka, bo zawsze szukam na niego nowych przepis. Ten w 100% zaspokoił moje poszukiwania 🙂
Dopiero niedawno odkryłam, jak cudownie wino komponuje się ze smakiem mięs i owoców morza. Na razie jedyne, co robiłam, to schab ze śliwką duszony w białym winie półsłodkim, to było dla mnie odkrycie. Może to się wydać śmieszne, wiem, ale zważywszy na to, że mam dopiero 16 lat, wielu rzeczy jeszcze nie próbowałam :). Pozdrawiam i zapraszam na kulinarneigraszki-kk.blogspot.com
wygląda bardzo smakowicie 🙂 kurczaka bardzo lubię, więc to danie dla mnie 🙂 pozdrawiam
Wygląda naprawdę bardzo apetycznie
Chyba zacznę częściej podpatrywać Twoje propozycje;)
Jaki smakowity kurczaczek! Mniam:)) Podobają mi się Twoje pomysły:)
Pozdrowienia.
Wygląda przepysznie i musi byc bardzo aromatyczne. Super porpozycja 🙂
wygląda pysznie, a ja bardzo lubię dodatek wina do przygotowania potrawy
Takiego kurczaka to i ja bym z chęcią spałaszowała. 🙂 Malwiś po prosze o kawałek.
Ania
ale smakowicie wygląda. pozrawiam:)
O coś dla mnie zaserwowałaś 🙂 Wygląda smakowicie 🙂
Jak skromnie Malwino, szara rzeczywistość a tu taka uczta. Za zakwas trzymam kciuki, nie zniechęcaj się a rezultat będzie wspaniały.
Do takiej szarej rzeczywistosci to mozna wrocic:)
Nie ma mnie tydzień na necie, a tu takie pyszności, koło noska przelatują! Kolejne danie, które pobudza moje ślinianki;)
No to jest pychotka 😉 właśnie zjedliśmy porcyjkę. Niestety przesoliłam sos, możesz mi powiedzieć jak robisz bulion z kurczaka? Zrobiłam z połowy kurczakowej kostki i wyszedł za słony :(( Ale poza tym bede próbować jeszcze raz 🙂
@Monigue- chyba jakaś telepatia, bo ja dziś robiłam tego kurczaka na obiad;) Bulionu nigdy nie robię z kostki, gotuję rosół na bazie kurczaka i włoszczyzny (z reguły w większej porcji i wykorzystuję przez cały tydzień). Można także zrobić bardzo esencjonalny rosół i wlać go do woreczków na lód i potem wykorzystywać. Jeśli korzystasz z kostki to rozpuść pół kostki w szklance wody (250 ml) i dodaj pół do dania i dodatkowo odrobinę wody. Kostki z reguły są bardzo przesolone, wszystko zależy od firmy.
przepraszam za literówkę- @Monique
Dziękuję za odpowiedz 🙂 Poszłam trochę na łatwiznę z tą kostką, ale następnym razem zrobię z wywaru: )
wtglda mega przepysznie!!!