Kurczak Tandoori

przez Malwina

Ostatnio coś mnie tchnęło i postanowiłam do kurczaka tandoori dodać czerwony barwnik spożywczy, tak jak zalecano w pierwotnym przepisie. Połówek kiedy zobaczył marynatę pokiwał głową i spytał, czy bawię się w Bridget Jones. Bridget zrobiła niebieską zupę szparagową a ja miałam kurczaka w jasnoróżowej marynacie. Kiedy kurczak wylądował w piekarniku miałam nadzieję, że róż zamieni się w ładną czerwień. Na szczęście finalny kolor był mocno zbliżony do czerwieni. Wiem jednak jedno, pierwszy i zapewne ostatni raz dodałam barwnik spożywczy do tej marynaty. 

KURCZAK TANDOORI (INDIE)

Składniki (na 4  porcje):
[przepis z moimi zmianami pochodzi ze strony indianfoodforever]

  • 4 ćwiartki z kurczaka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 3/4-1 łyżeczki soli
  • łyżka wody
  • 1 ząbek czosnku
  • 3-centymetrowy kawałek imbiru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1  chilli
  • 2 łyżki Ghee (zastąpiłam olejem)
  • ew. czerwony barwnik spożywczy 
Mięso czyścimy, nacinamy w 3-4 miejscach do kości.  Zalewamy sokiem z cytryny i odstawiamy do lodówki na 30 minut.  Za pomocą blendera rozdrabniamy czosnek, chilli, imbir wraz z wodą na pastę. Mieszamy ją z jogurtem, ghee (lub olejem), papryką słodką, solą, kuminem, garam masala (ew. dodajemy barwnik). Tak powstałą marynatą smarujemy kurczaka. Odstawiamy go na 5 godzin do lodówki lub na całą noc. Pieczemy na ruszcie około 45 minut w temp. 180 stopni, od czasu do czasu polewając marynatą. Podajemy z ryżem.
* jeśli dbacie o figurę, zdejmijcie skórę z kurczaka

18 komentarzy
0

Podobne posty:

18 komentarzy

Paula 07/01/2011 - 5:21 pm

imbir i czosnek… to musi być fajne połączenie 🙂

Odpowiedz
Ewam 07/01/2011 - 5:25 pm

Ladnie sie prezentuje,chetnie go wyprobuje,choc nie mam wszystkich skladnikow,ale bede musiala improwizowac,ale w kuchni to chyba nic strasznego:)

Odpowiedz
kulinarne-smaki 07/01/2011 - 5:46 pm

kurcze, apetyczne to kurcze 😉

Odpowiedz
wiosenka27 07/01/2011 - 6:15 pm

Ja nie mogę się jakoś zmobilizowac do tej akcji. A tak na nią czekałam:)

Odpowiedz
kabamaiga 07/01/2011 - 6:21 pm

Uwielbiam taką kuchnię.

Odpowiedz
feeriasmakow 07/01/2011 - 8:11 pm

Hinduskie dania należą do moich ulubionych. Muszę wypróbować ten przepis.

Odpowiedz
kolorowo w kuchni 07/01/2011 - 8:24 pm

ja też lubię takie smaki.

Odpowiedz
kasiaaaa24 07/01/2011 - 8:50 pm

Ale bym zjadała taką nóżkę 🙂 Super się zapowiada 🙂

Odpowiedz
Majana 07/01/2011 - 10:21 pm

Fajny pomysł! A ja nie znam kompletnie kuchni indyjskiej. Może zaznajomię się z nią dzięki Tobie i akcji Grumków?:)
Pozdrawiam.

Odpowiedz
Karmel-itka. 08/01/2011 - 7:57 am

az ślinka cieknie!

Odpowiedz
bastamb 08/01/2011 - 8:16 am

Świetny…i z ryżem…lubie….a Ty Mawinko śpij spokojnie….i nie przejmuj się zakwasem…miłego dnia Ci życzę….

Odpowiedz
nobleva 08/01/2011 - 11:12 am

O mniam mniam, pycha!

Odpowiedz
Fiolunka 08/01/2011 - 2:44 pm

Pysznie się prezentuje – choć jako tako za hinduskimi smakami nie przepadam 🙂 być może mam ich już tutaj przesyt 🙂 Wyjątkiem jest curry.

Odpowiedz
Karolina 08/01/2011 - 9:47 pm

Malwinko, dzięki Tobie nareszcie podjęłam decyzje o zamówieniu przypraw do kuchni indyjskiej 🙂 Zabierałam się do tego już od dłuższego czasu i wreszcie się udało. Bardzo się cieszę, że założyłaś taką akcję.

Odpowiedz
Izaa 09/01/2011 - 8:00 am

apetyczne danie…;)

Odpowiedz
asieja 09/01/2011 - 10:11 am

wciąż mnie zadziwiają Twoje kurczakowe pomysły :-)))

Odpowiedz
Gula 09/01/2011 - 2:17 pm

Kolejny dowód na to, że kurczaka można przygotować na 1001 sposobów:) Kolejny super przepis:)

Odpowiedz
Nemi 10/01/2011 - 3:18 pm

Kochana, a kiedy Ty śpisz?;) Ale robisz mi na mięsko smaka…kusisz i nęcisz…

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies