Kurczak w marynacie miodowo-musztardowej

przez Malwina

Ten kurczak idealnie wkomponuje się w dietę osób dbających o linię. Mięso, wcześniej zamarynowane w miodzie, musztardzie i sosie sojowym, zostało upieczone w piekarniku. Do jego przygotowania możecie użyć także patelni grillowej, która nie wymaga dodawania tłuszczu. Kurczaka podałam razem z lekką sałatą oraz porcją węglowodanów w postaci ryżu basmati.

KURCZAK W MARYNACIE MIODOWO-MUSZTARDOWEJ

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • 2 piersi z kurczaka każda po 175 g
  • marynata: 1-2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka płynnego miodu gryczanego (lub innego ulubionego), 3 łyżeczki ostrej musztardy, łyżeczka oliwy (opcjonalnie), świeżo zmielony pieprz do smaku
W miseczce dokładnie łączymy składniki marynaty. Piersi czyścimy, myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Wkładamy do miseczki i dokładnie łączymy z marynatą. Odstawiamy do lodówki na całą noc. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez 20-25 minut.  W trakcie pieczenia kurczaka polewamy marynatą i przewracamy na drugą stronę. Mięso ułożone na ruszcie (metalowej kratce) będzie bardziej suche. Jeśli mięso umieścimy w naczyniu żaroodpornym, pozostanie ono bardziej soczyste. Mięso można także piec w rękawie do pieczenia, bądź włożyć je w kieszonkę zrobioną z folii aluminiowej.
Kurczaka podałam razem z lekką sałatką skropioną oliwą i sokiem z cytryny oraz porcją węglowodanów w postaci ugotowanego na paprze ryżu. 

*Zamiast piec mięso w piekarniku, możecie usmażyć je na patelni grillowej bez dodatku tłuszczu

.

15 komentarzy
0

Podobne posty:

15 komentarzy

Kaś 25/11/2010 - 5:36 pm

ale bym teraz zjadła takie danie! kurczak wygląda rewelacyjnie. brak panierki to wieeelki plus
pozdrawiam

Odpowiedz
EVE 25/11/2010 - 6:09 pm

jakże soczyście smakowicie wygląda ten kurczak!
osobiście nie znoszę suchych jak wiór piersi z kurczaka

Odpowiedz
ilka_86 25/11/2010 - 7:12 pm

mmm… jaki pyszny obiadek uszykowałaś Malwinko!:) a ja czasu i sił ostatnio nie mam, ale może w weekend cosik dobrego upichcę;) zwłaszcza, że Mama ma urodzinki;) pozdrowionka

Odpowiedz
Emma 25/11/2010 - 8:02 pm

Ja sie bardzo ciesze ze u ciebie tyle kurczaka bo to moje ulubione miesko. Uwielbiam je 😉

Odpowiedz
Paula 25/11/2010 - 8:24 pm

kurczak w miodzie jest super! też byłabym zadowolona z takiego obiadu 🙂

Odpowiedz
Majana 25/11/2010 - 9:06 pm

Bardzo fajny kurczaczek. Podoba mi się dodatek miodu. Musze kiedyś wypróbować.
Pozdrawiam Malwinko:)

Odpowiedz
aga-aa 25/11/2010 - 9:08 pm

ja to powinnam chyba przerzucić się na coś dietetycznego bo ostatnio przesadzam z ilością pochłanianego jedzenia

Odpowiedz
kabamaiga 25/11/2010 - 9:15 pm

Kurczaka w miodzie robię, ale zupełnie inaczej.

Odpowiedz
Nemi 26/11/2010 - 10:59 am

Wpraszam się na obiad!

Odpowiedz
Kasia S. 26/11/2010 - 11:14 am

Oj króluje kurczak 🙂 w miodzie i musztardzie jest pyszny, chociaż ja zwykle robię go inaczej.

Odpowiedz
Anucha 26/11/2010 - 11:28 am

Chętnie zjadamy kurczaka na obiad, ale przydałoby się jakieś urozmaicenie. Dlatego chętnie będę tu zaglądała w poszukiwaniu nowego przepisu.
Pozdrawiam serdecznie:)

Odpowiedz
LidKa 26/11/2010 - 3:52 pm

Bardzo sympatyczny przepis, na pewno do zrobienia.
Pozdrawiam:)

Odpowiedz
Ekipa 28/11/2010 - 2:54 pm

Kolor i połysk kusi 🙂 najwyższy czas spróbować bo jeszcze tak nie robiliśmy

Odpowiedz
Anonimowy 23/04/2011 - 4:54 pm

ja dodaje do piersi tylko milid chilli, kilka zabkow czosnku i sos z musztardy i miodu, nic wiecej. Wstawiam do piekarnika na 40 minut i pycha:)

Odpowiedz
Malwina 26/04/2011 - 7:36 am

Anonimowy- chętnie wypróbuję Twój pomysł na marynatę. Brzmi smakowicie;)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies