Jamajski kurczak z ananasem

przez Malwina

Dziś coś dla wielbicieli mleczka kokosowego. Kurczak, ananas, papryka – wszystko z egzotycznym akcentem. Robi się błyskawicznie, przygotowanie zajmuje maksymalnie pół godziny.W. zapałał wielką miłością do mleczka kokosowego, tym bardziej, iż świetnie komponuje się z kurczakiem.
Przy okazji mam do Was zapytanie- z jakiej firmy mleczko czy też śmietankę kokosową polecacie?

KURCZAK Z ANANASEM, PAPRYKĄ I MLEKIEM KOKOSOWYM

Składniki (na 2 porcje):

  • jedna duża pierś z kurczaka lub dwie mniejsze
  • 1 mała cebula pokrojona w cienkie piórka
  • 1 czerwona papryka pokrojona w paseczki o długości 3 cm
  • 1 duży pomidor obrany ze skórki i pokrojony
  • 100 g mrożone kukurydzy (można zastąpić kukurydzą z puszki – ja dałam mrożoną)
  • 4-5 plastrów ananasa pokrojonego 
  • sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka w proszku
  • pół zielonej papryczki chilli bez pestek pokrojonej
  • 4 łyżki śmietanki kokosowej 18%

Pierś kroimy w paseczki, przyprawiamy solą, pieprzem, słodką i pikantną papryką. Obsmażamy na patelni. Dodajemy cebulę, smażymy 3 minuty aż zmięknie. Dodajemy paprykę chilli i czerwoną paprykę. Smażymy kolejne 5 minut. Dorzucamy pomidora, mrożoną kukurydzę. Dusimy pod przykryciem około 10 minut. Do dania dodajemy ananasa i śmietankę kokosową, dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy jeszcze 5 minut. Podajemy z ryżem.
19 komentarzy
0

Podobne posty:

19 komentarzy

EVE 24/11/2010 - 11:23 am

mniam! wygląda pysznie i do tego błyskawiczne w przygotowaniu :)))

ja używam ChaoKoh, są dostępne dwie wersje – płynna i w proszku. Ta w proszku przydała się w kilku awaryjnych sytuacjach gdy goście niemal stali u progu, a nie było już czasu na zakupy :)))

Odpowiedz
Karolina 24/11/2010 - 11:31 am

Bardzo długo szukałam takiego przepisu 🙂 Jutro wypróbuje! 🙂

Odpowiedz
Tilianara 24/11/2010 - 12:24 pm

Obiad jak się patrzy – feeria smaków i barw, a do tego można poczuć się trochę jak na wakacjach 🙂

Odpowiedz
Izaa 24/11/2010 - 12:32 pm

ojj to są moje smaki…zapisuje do zrobienia;) Pięknie wyglada

Odpowiedz
wiosenka27 24/11/2010 - 12:46 pm

Pyszna propozycja:)

Odpowiedz
shinju 24/11/2010 - 12:55 pm

Wygląda wspaniale. Strasznie chciałabym spróbować tego dania. Ja do tej pory używałam mleczka kokosowego tak rzadko, że brałam takie jakie akurat trafiłam w sklepie.

Odpowiedz
Anonimowy 24/11/2010 - 2:27 pm

trafiłaś bezbłędnie w moje gusta!

Odpowiedz
holendrzyca 24/11/2010 - 5:08 pm

i powiało latem 🙂 ja bardzo lubię mleczko kokosowe i też przyrządzam z kurczakiem , ale mój przepis troszkę się różni. używam mleczka z firmy "blue dragon" ale nie jestem pewna , czy jest dostepny w Polsce. pozdrawiam pa

Odpowiedz
Anucha 24/11/2010 - 5:24 pm

Pyszne, kolorowe danie. W środku brzydkiej jesieni trochę lata:)
Jeszcze nie jadłam tak przyrządzonego kurczaka. Chętnie wypróbuję przepis.
Pozdrawiam:)

Odpowiedz
Olciaky vel Olcik 24/11/2010 - 5:55 pm

Branzoletki jako element dekoracyjny są bardzo fajnym pomysłem:)
Pozdrawiam, a kurczaka kocham.
Wczoraj był u Mnie w postaci domowego kebaba, jutro się podzielę przepisem.

Odpowiedz
Majana 24/11/2010 - 8:52 pm

Ależ to kolorowe ! Pysznie wygląda, a ja lubię dodatek mleczka kokosowego:)
Pozdrowienia:)

Odpowiedz
aga 24/11/2010 - 10:18 pm

mmm… mniam, moje smaki:)

Odpowiedz
magda k. 25/11/2010 - 9:03 am

bardzo mnie zainteresowało to danie, apetycznie brzmi i wygląda 🙂

Odpowiedz
Przypraw mnie 25/11/2010 - 10:32 am

Malwinno nie uwierzysz, ale wciąż nie miałam okazji użyć mleczka kokosowego. Może nadszedł na to czas.
Aż zapuściłam sobie reagge w wykonaniu Indios Bravos po Twojej jamajskości.
Pozdrawiam
A.

Odpowiedz
Paula 25/11/2010 - 12:29 pm

pyszna ta egzotyka! i tak pozytywnie nastraja 🙂

Odpowiedz
kama 23/01/2011 - 4:45 pm

Zrobiłam dzisiaj na obiad. Rewelacja!

Odpowiedz
Malwina 23/01/2011 - 4:46 pm

bardzo się cieszę, że smakowało;-)

Odpowiedz
Monique 13/02/2011 - 8:07 pm

Zrobiłam dziś na kolację PrzedWalentynkową, bardzo nam smakowało 🙂 Wchodzi na stałe do jadłospisu 🙂

Odpowiedz
Mirabelka 08/08/2011 - 9:35 am

Bardzo, bardzo pyszny kurczak! Zrobiłam i polecam, jeśli jeszcze ktoś się waha 😉

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies