Jajecznica po bułgarsku

przez Malwina

Tym razem w cyklu z kuchnią bałkańską przygotowałam dla Was prawdziwy misz-masz, czyli jajka smażone po bułgarsku. Danie to jest bardzo podobne do menemen, czyli jajek po turecku – ulubionego śniadania Połówka.

O potrawie tej dowiedziałam się z bloga Balkan lunchbox i przepis podaję za autorką z moimi delikatnymi modyfikacjami. Do gotowania wykorzystałam pomidory z kartonika, ale w sezonie warto postawić na słodkie dojrzałe świeże pomidory (np. bawole serca). Wystarczy naciąć je nożem na krzyż, a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. To prosty i szybki sposób na obranie i posiekanie pomidorów.

Jajecznica po bułgarsku

1 porcja ma 280 kcal (18 B, 13 W, 16 T)

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 400 g siekanych pomidorów z kartonika
  • Pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 4 jajka
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki oleju do smażenia
  • Do posypania: posiekana natka pietruszki
  • Opcjonalnie: pokruszony ser sirene do posypania (ewentualnie feta)

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy przez 5 minut. Dodajemy paprykę, przesmażamy, a następnie wlewamy pomidory. Mieszamy, dodajemy paprykę w proszku, przykrywamy patelnię i gotujemy przez około 5 minut lub dłużej do preferowanej miękkości papryki. Sos doprawiamy solą i pieprzem do smaku. W razie potrzeby odparowujemy go, gotując krótko bez pokrywki.
  2. Na patelnię dodajemy jajka, mieszamy i gotujemy do ścięcia.
  3. Jajecznicę nakładamy na talerze, posypujemy natką pietruszki. Dodatkowo można dodać do niej pokruszony ser sirene lub jeśli nie macie do niego dostępu – po prostu popularną fetę. Jajecznicę podajemy z dodatkiem pieczywa. Postawiłam na bałkański chlebek lepinja.
0 komentarz
0

Podobne posty:

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies