Była już sałatka szopska, była snezhanka, kolej na prostą sałatkę z grillowanych warzyw. Uwielbiam takie sałatki i przygotowuję je niezmiernie często w sezonie grillowym. Kilka warzyw, dobrej jakości oliwa i wyrazisty w smaku ser tworzą wyjątkowo udane połączenie.
Sałatka z grillowanych warzyw i orzechów
1 porcja ma 342 kcal (9 B, 17 W, 26 T)
Składniki (na 4 porcje):
- 2 małe i nieprzerośnięte cukinie (2 x 250 g)
- 1 bakłażan (300 g)
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- Sól do smaku
- 1 cebula dymka wraz ze szczypiorem, posiekana
- 2 łyżki orzechów włoskich, uprażonych na suchej patelni i posiekanych
- 130 g sera sirene (opcjonalnie ser feta)
Sposób przygotowania:
- Cukinie i bakłażan kroimy w plastry grubości 7 mm. Papryki kroimy w podłużna kawałki. Warzywa grillujemy na patelni po kilka minut z każdej strony do miękkości. Przekładamy na talerz i studzimy.
- Warzywa polewamy oliwą i sokiem z cytryny, oprószamy delikatnie solą. Sałatkę posypujemy dymką, orzechami i pokruszonym serem. Podajemy jako samodzielne danie lub dodatek do grillowanego mięsa.