Sałatka z grillowanych warzyw i orzechów

przez Malwina

Była już sałatka szopska, była snezhanka, kolej na prostą sałatkę z grillowanych warzyw. Uwielbiam takie sałatki i przygotowuję je niezmiernie często w sezonie grillowym. Kilka warzyw, dobrej jakości oliwa i wyrazisty w smaku ser tworzą wyjątkowo udane połączenie.

Sałatka z grillowanych warzyw i orzechów

1 porcja ma 342 kcal (9 B, 17 W, 26 T)

Składniki (na 4 porcje):

  • 2 małe i nieprzerośnięte cukinie (2 x 250 g)
  • 1 bakłażan (300 g)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Sól do smaku
  • 1 cebula dymka wraz ze szczypiorem, posiekana
  • 2 łyżki orzechów włoskich, uprażonych na suchej patelni i posiekanych
  • 130 g sera sirene (opcjonalnie ser feta)

Sposób przygotowania:

  1. Cukinie i bakłażan kroimy w plastry grubości 7 mm. Papryki kroimy w podłużna kawałki. Warzywa grillujemy na patelni po kilka minut z każdej strony do miękkości. Przekładamy na talerz i studzimy.
  2. Warzywa polewamy oliwą i sokiem z cytryny, oprószamy delikatnie solą. Sałatkę posypujemy dymką, orzechami i pokruszonym serem. Podajemy jako samodzielne danie lub dodatek do grillowanego mięsa.
0 komentarz
0

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies