Ciecierzyca ze szpinakiem w pikantnym sosie pomidorowym

przez Malwina

Kolejna propozycja dla wegan. Jest to jedno z moich ulubionych dań, które w okresie letnim jadam szczególnie często. Uwielbiam połączenie ciecierzycy, pomidorów i szpinaku. Potrawę tę możemy podać z ryżem, kaszą kuskus lub po prostu zjeść przegryzając kromką dobrego chleba. 

CIECIERZYCA ZE SZPINAKIEM W PIKANTNYM SOSIE POMIDOROWYM

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 cebula, posiekana w kostkę
  • 1 kg pomidorów, pozbawione skórki, posiekane w kostkę
  • 400 g ugotowanej ciecierzycy
  • 250 g liści szpinaku
  • pół łyżeczki cayenne
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • pół łyżeczki cukru
  • do podania- kasza kuskus, pieczywo, ryż
Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy cebulę przez 4-5 minut. Dodajemy czosnek, cayenne, kolendrę i kmin rzymski, smażymy kolejną minutę mieszając. Dodajemy pomidory, około 100 ml wody, cukier, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy przez około 10-15 minut, aż całość zgęstnieje. Dodajemy ciecierzycę, posiekane liście szpinaku, podgrzewamy 3-4 minuty, aż liście zwiotczeją. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 


Czas przygotowania: 25 minut.

16 komentarzy
0

Podobne posty:

16 komentarzy

Karolka 11/06/2012 - 7:03 pm

Ale to kusi:) a właśnie mój szpinaczek już gotowy do zrywania więc warto spróbować;)

Odpowiedz
Feri 11/06/2012 - 7:18 pm

I lubię szpinak i ciecierzycę, to musi być dobre 🙂 A żeby nie było na pikantnie to z czego zrezygnować? Bo mój mały wiadomo tak mi nie zje 😉

Odpowiedz
Malwina 12/06/2012 - 6:15 am

Na pewno pomiń pół łyżeczki cayenne, które jest w składzie:)

Odpowiedz
Kamila 11/06/2012 - 8:30 pm

Smaczna propozycja 🙂

Odpowiedz
Majana 11/06/2012 - 9:17 pm

Super, zjadłabym porcyjkę:)
Pozdrawiam ciepło:)

Odpowiedz
Madame Edith 12/06/2012 - 6:19 am

Świetni wygląda Malwinko! Ciecierzycę lubię najbardziej w zupach, ale ostatnio miałam problem z jej kupnem. Gdzie ją znalazłaś?

Pozdrawiam serdecznie,
Edith

Odpowiedz
Malwina 12/06/2012 - 6:21 am

Edith, najczęściej kupuję ją na wagę lub paczkowaną w Realu bądź Elei (firmy nie będę zdradzać, by nie robić tutaj reklamy;))

Odpowiedz
Maggie 12/06/2012 - 6:44 am

Bardzo mi sie podoba ta propozycja! Faktycznie idealna na lato.

Odpowiedz
pasjonatka 12/06/2012 - 6:46 am

prawie jak bretonska ;p

Odpowiedz
Gula 12/06/2012 - 7:41 am

Mniam, mniam, uwielbiam ciecierzycę. Chociaż zupy jeszcze nie robiłam:)

Odpowiedz
Bon Appetit! 12/06/2012 - 9:19 am

Ja zupy-kremy robię bardzo często z ciecierzycą. Są pyszne!

Odpowiedz
Malwina 12/06/2012 - 9:20 am

Ja wolę w zupkach ciecierzycę w całości. Załączone danie nie jest zupą;)

Odpowiedz
patitolubi 12/06/2012 - 8:35 am

Bardzo fajny przepis. Chętnie wykorzystam 🙂

Pozdrawiam ♥ Pati

Odpowiedz
Bon Appetit! 12/06/2012 - 9:14 am

I znów kolejną pyszną potrawę wyczarowałaś! Odpowiada mi bardzo ciecierzyca w towarzystwie pomidorków, ale ze szpinakiem nie próbowałam.

Odpowiedz
Grażyna 12/06/2012 - 12:19 pm

Nie jadłam jeszcze nigdy cicierzycy, muszę koniecznie to nadrobic 🙂

Odpowiedz
Biedr_ona 13/06/2012 - 8:27 am

Podoba mi się, szczególnie dodatek ciecierzycy 😉

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies