Kolejna propozycja dla wegan. Jest to jedno z moich ulubionych dań, które w okresie letnim jadam szczególnie często. Uwielbiam połączenie ciecierzycy, pomidorów i szpinaku. Potrawę tę możemy podać z ryżem, kaszą kuskus lub po prostu zjeść przegryzając kromką dobrego chleba.
CIECIERZYCA ZE SZPINAKIEM W PIKANTNYM SOSIE POMIDOROWYM
Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 cebula, posiekana w kostkę
- 1 kg pomidorów, pozbawione skórki, posiekane w kostkę
- 400 g ugotowanej ciecierzycy
- 250 g liści szpinaku
- pół łyżeczki cayenne
- łyżeczka kminu rzymskiego
- pół łyżeczki mielonej kolendry
- sól, świeżo zmielony pieprz
- pół łyżeczki cukru
- do podania- kasza kuskus, pieczywo, ryż
Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy cebulę przez 4-5 minut. Dodajemy czosnek, cayenne, kolendrę i kmin rzymski, smażymy kolejną minutę mieszając. Dodajemy pomidory, około 100 ml wody, cukier, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy przez około 10-15 minut, aż całość zgęstnieje. Dodajemy ciecierzycę, posiekane liście szpinaku, podgrzewamy 3-4 minuty, aż liście zwiotczeją. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Czas przygotowania: 25 minut.
16 komentarzy
Ale to kusi:) a właśnie mój szpinaczek już gotowy do zrywania więc warto spróbować;)
I lubię szpinak i ciecierzycę, to musi być dobre 🙂 A żeby nie było na pikantnie to z czego zrezygnować? Bo mój mały wiadomo tak mi nie zje 😉
Na pewno pomiń pół łyżeczki cayenne, które jest w składzie:)
Smaczna propozycja 🙂
Super, zjadłabym porcyjkę:)
Pozdrawiam ciepło:)
Świetni wygląda Malwinko! Ciecierzycę lubię najbardziej w zupach, ale ostatnio miałam problem z jej kupnem. Gdzie ją znalazłaś?
Pozdrawiam serdecznie,
Edith
Edith, najczęściej kupuję ją na wagę lub paczkowaną w Realu bądź Elei (firmy nie będę zdradzać, by nie robić tutaj reklamy;))
Bardzo mi sie podoba ta propozycja! Faktycznie idealna na lato.
prawie jak bretonska ;p
Mniam, mniam, uwielbiam ciecierzycę. Chociaż zupy jeszcze nie robiłam:)
Ja zupy-kremy robię bardzo często z ciecierzycą. Są pyszne!
Ja wolę w zupkach ciecierzycę w całości. Załączone danie nie jest zupą;)
Bardzo fajny przepis. Chętnie wykorzystam 🙂
Pozdrawiam ♥ Pati
I znów kolejną pyszną potrawę wyczarowałaś! Odpowiada mi bardzo ciecierzyca w towarzystwie pomidorków, ale ze szpinakiem nie próbowałam.
Nie jadłam jeszcze nigdy cicierzycy, muszę koniecznie to nadrobic 🙂
Podoba mi się, szczególnie dodatek ciecierzycy 😉
http://www.przysmakiewy.pl