Zupa brokułowa z pieczonym czosnkiem, serem feta i prażonymi migdałami

przez Malwina

Dziś chciałabym Wam zaproponować bardzo prostą i zarazem smaczną zupkę brokułową. Z racji, iż mój Połówek za zupami nie przepada, robię je stosunkowo rzadko- do tej jednak często wracamy. Jest szybka w wykonaniu, zachwyca też kolorem i smakiem. Jeśli lubicie takie połączenia smakowe- na pewno Wam posmakuje. Jakiś czas temu planowałam, by co tydzień w niedziele na obiad była u nas zupka. Niestety nie udało mi się wprowadzić tego na stałe w życie. Mam nadzieję, że teraz kiedy mamy dostęp do tylu wspaniałych warzyw, będę częściej gotowała sezonowe zupy. 

ZUPA BROKUŁOWA Z PIECZONYM CZOSNKIEM, SEREM FETA I PRAŻONYMI MIGDAŁAMI

Składniki (na 2 porcje):

  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 1 brokuł – ok. 500 g*
  • 3 ząbki czosnku nie obrane
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 60 g sera feta
  • sól, świeżo zmieniony kolorowy pieprz
Nieobrany czosnek kładziemy na blasze, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i pieczemy 15-20 minut. Odstawiamy do przestygnięcia. 
Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki, wrzucamy na wrzący bulion, zmniejszamy ogień i gotujemy około 8 minut, uważając by nie rozgotować go. W tym czasie na suchej patelni prażymy na złoto migdały. Ser feta kroimy w kostkę. 
Kilka różyczek brokułów odkładamy do dekoracji, resztę zupy wraz z wyciśniętym z łupinek czosnkiem przecieramy przez sito bądź miksujemy blenderem. Doprawiamy odrobiną soli i świeżo mielonym kolorowym pieprzem. 
W miseczce układamy odłożone różyczki, wlewamy zupę, posypujemy serem feta i płatkami migdałów. 
*możemy użyć mniej brokułów- ja lubię zupy bardziej gęste, stąd też użyłam go więcej. 

30 komentarzy
0

Podobne posty:

30 komentarzy

bastamb 14/06/2011 - 5:46 pm

bardzo lubie brokuły….ale z migdałami jeszcze nie robiłam…pozdrawiam Malwinko…

Odpowiedz
Biedr_ona 14/06/2011 - 5:52 pm

Mhmh! Cudowny pomysł.. zresztą Twoje wszystkie są cudowne 😉

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Doctor 14/06/2011 - 5:57 pm

Jako wielbicielka brokułów jestem w niebo wzięta ! 🙂

Odpowiedz
holendrzyca 14/06/2011 - 6:00 pm

jakie bogactwo smaku…. takiej zupki jeszcze nie jadlam. ale wyglada bardzo apetycznie.

Odpowiedz
just-great-food 14/06/2011 - 6:42 pm

Bardzo lubimy takie połączenie smaków!

Odpowiedz
kulinarne-smaki 14/06/2011 - 6:50 pm

fajna ta brokułowa. Nigdy nie próbowałam do zupy dodać fety

Odpowiedz
kikimora 14/06/2011 - 6:52 pm

O, super. Od razu widać po składnikach, że musi być przepyszna 🙂

Odpowiedz
flowerek 14/06/2011 - 6:53 pm

Uwielbiam zupe brokulowa. Ta wyglada bardzo smacznie. Dodatek fety i migdalow jest bardzo ciekawy.

Odpowiedz
Avelina 14/06/2011 - 6:57 pm

Wyśmienita zupa, połączenie wszystkich smaków które lubię

Odpowiedz
żenia 14/06/2011 - 7:18 pm

I my często jadamy brokułową, ale bez takich fajnych dodatków:) Bardzo lubię fetę na ciepło więc napewno następnym razem dodam:)
Pozdrawiam

Odpowiedz
magda k. 14/06/2011 - 7:54 pm

zupka prezentuje się fantastycznie 🙂

Odpowiedz
tu-tusia 14/06/2011 - 8:31 pm

Ależ mi ochoty na taką zupkę narobiłaś! Wstydziłabyś się 😉

Odpowiedz
Kulinarnie 14/06/2011 - 8:43 pm

O, z całą pewnością smakowałaby mojej 3,5 letniej córce – ona kocha brokuły w każdej postaci i we wszystkim 😉

Odpowiedz
rozowe.chmurki 14/06/2011 - 9:39 pm

mniam, zdecydowanie moje smaki! muszę wypróbować! 🙂

Odpowiedz
Majana 15/06/2011 - 4:36 am

Ta zupka na pewno by mi posmakowała. Lubię brokuły:)
Pozdrówki:)

Odpowiedz
Karmel-itka. 15/06/2011 - 6:02 am

mniam!
rany, jaka aromatyczna!
i na dodatek dodatek tej fety xd
rety, rety. istny obłęd!

Odpowiedz
Ania 15/06/2011 - 6:34 am

Zupy brokułowe mają to coś:) Bardzo lubię:)

Odpowiedz
Anonimowy 15/06/2011 - 7:03 am

kocham brokułową! i jeszcze pieczony czosnek :O

Odpowiedz
zauberi 15/06/2011 - 7:11 am

uwielbiam brokułową, z takimi dodatkami musi smakować obłędnie

Odpowiedz
asieja 15/06/2011 - 7:39 am

zieleń na lato, pysznie.

Odpowiedz
Anonimowy 15/06/2011 - 8:04 am

Bardzo lubię brokułową, wypróbuję kiedyś Twoje pyszne dodatki 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 15/06/2011 - 1:09 pm

Wspaniała zupa! Z dodatkiem fety jeszcze nie jadłam, ale czuję, że to będzie mój smak 🙂 Pzdr Aniado

Odpowiedz
Jolanta szyndlarewicz 15/06/2011 - 4:45 pm

Malwi moje smaki, zdecydowanie moje smaki:) pozdrawiam Kochana:)

Odpowiedz
thiessa 15/06/2011 - 5:19 pm

Swietna ta zupa. Czasem w prostocie drzemie duza sila.

Odpowiedz
WegeNation 15/06/2011 - 9:13 pm

prazone migdaly sa swietne w polaczeniu z wszelkiego typu warzywami :)awszystko pieknie wyglada

Odpowiedz
Studnia Miodu 18/06/2011 - 4:10 pm

przepis prosty i zachęcający do wypróbowania 😉

Odpowiedz
gosia 27/06/2011 - 10:44 am

Bardzo lubię takie smaki. 🙂 Trafiony zatopiony. 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 26/01/2012 - 8:11 pm

Zupa pychotka. Po sukcesie pierwszej zupy z tego bloga (tajska z masłem orzechowym) postanowiłam wypróbować wszystkie przepisy i jak narazie rzadnej wpadki, naprawdę śmiało wszystkim polecam!

Odpowiedz
Malwina 28/01/2012 - 7:36 am

@Anonimowy- bardzo mi miło słyszeć te słowa;)

Odpowiedz
Antolka 05/11/2013 - 11:53 am

jako miłośniczka brokuła i fety na pewno wypróbuję ten przepis:) wyglada wyśminicie, dodatkowo widze same pozytywne słowa, tak więc próbujemy:D

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies