Dziś chciałabym Wam zaproponować bardzo prostą i zarazem smaczną zupkę brokułową. Z racji, iż mój Połówek za zupami nie przepada, robię je stosunkowo rzadko- do tej jednak często wracamy. Jest szybka w wykonaniu, zachwyca też kolorem i smakiem. Jeśli lubicie takie połączenia smakowe- na pewno Wam posmakuje. Jakiś czas temu planowałam, by co tydzień w niedziele na obiad była u nas zupka. Niestety nie udało mi się wprowadzić tego na stałe w życie. Mam nadzieję, że teraz kiedy mamy dostęp do tylu wspaniałych warzyw, będę częściej gotowała sezonowe zupy.
ZUPA BROKUŁOWA Z PIECZONYM CZOSNKIEM, SEREM FETA I PRAŻONYMI MIGDAŁAMI
Składniki (na 2 porcje):
- 600 ml bulionu warzywnego
- 1 brokuł – ok. 500 g*
- 3 ząbki czosnku nie obrane
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 60 g sera feta
- sól, świeżo zmieniony kolorowy pieprz
Nieobrany czosnek kładziemy na blasze, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i pieczemy 15-20 minut. Odstawiamy do przestygnięcia.
Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki, wrzucamy na wrzący bulion, zmniejszamy ogień i gotujemy około 8 minut, uważając by nie rozgotować go. W tym czasie na suchej patelni prażymy na złoto migdały. Ser feta kroimy w kostkę.
Kilka różyczek brokułów odkładamy do dekoracji, resztę zupy wraz z wyciśniętym z łupinek czosnkiem przecieramy przez sito bądź miksujemy blenderem. Doprawiamy odrobiną soli i świeżo mielonym kolorowym pieprzem.
W miseczce układamy odłożone różyczki, wlewamy zupę, posypujemy serem feta i płatkami migdałów.
*możemy użyć mniej brokułów- ja lubię zupy bardziej gęste, stąd też użyłam go więcej.
30 komentarzy
bardzo lubie brokuły….ale z migdałami jeszcze nie robiłam…pozdrawiam Malwinko…
Mhmh! Cudowny pomysł.. zresztą Twoje wszystkie są cudowne 😉
http://www.przysmakiewy.pl
Jako wielbicielka brokułów jestem w niebo wzięta ! 🙂
jakie bogactwo smaku…. takiej zupki jeszcze nie jadlam. ale wyglada bardzo apetycznie.
Bardzo lubimy takie połączenie smaków!
fajna ta brokułowa. Nigdy nie próbowałam do zupy dodać fety
O, super. Od razu widać po składnikach, że musi być przepyszna 🙂
Uwielbiam zupe brokulowa. Ta wyglada bardzo smacznie. Dodatek fety i migdalow jest bardzo ciekawy.
Wyśmienita zupa, połączenie wszystkich smaków które lubię
I my często jadamy brokułową, ale bez takich fajnych dodatków:) Bardzo lubię fetę na ciepło więc napewno następnym razem dodam:)
Pozdrawiam
zupka prezentuje się fantastycznie 🙂
Ależ mi ochoty na taką zupkę narobiłaś! Wstydziłabyś się 😉
O, z całą pewnością smakowałaby mojej 3,5 letniej córce – ona kocha brokuły w każdej postaci i we wszystkim 😉
mniam, zdecydowanie moje smaki! muszę wypróbować! 🙂
Ta zupka na pewno by mi posmakowała. Lubię brokuły:)
Pozdrówki:)
mniam!
rany, jaka aromatyczna!
i na dodatek dodatek tej fety xd
rety, rety. istny obłęd!
Zupy brokułowe mają to coś:) Bardzo lubię:)
kocham brokułową! i jeszcze pieczony czosnek :O
uwielbiam brokułową, z takimi dodatkami musi smakować obłędnie
zieleń na lato, pysznie.
Bardzo lubię brokułową, wypróbuję kiedyś Twoje pyszne dodatki 🙂
Wspaniała zupa! Z dodatkiem fety jeszcze nie jadłam, ale czuję, że to będzie mój smak 🙂 Pzdr Aniado
Malwi moje smaki, zdecydowanie moje smaki:) pozdrawiam Kochana:)
Swietna ta zupa. Czasem w prostocie drzemie duza sila.
prazone migdaly sa swietne w polaczeniu z wszelkiego typu warzywami :)awszystko pieknie wyglada
przepis prosty i zachęcający do wypróbowania 😉
Bardzo lubię takie smaki. 🙂 Trafiony zatopiony. 🙂
Zupa pychotka. Po sukcesie pierwszej zupy z tego bloga (tajska z masłem orzechowym) postanowiłam wypróbować wszystkie przepisy i jak narazie rzadnej wpadki, naprawdę śmiało wszystkim polecam!
@Anonimowy- bardzo mi miło słyszeć te słowa;)
jako miłośniczka brokuła i fety na pewno wypróbuję ten przepis:) wyglada wyśminicie, dodatkowo widze same pozytywne słowa, tak więc próbujemy:D