Kurczak z orzechami po chińsku

przez Malwina

Coraz częściej sięgam po nieznane mi dotąd przyprawy i połączenia smakowe. Tym razem padło na przyprawę Pięć smaków (swoją drogą, ma może ktoś przepis na domowej roboty mieszankę Pięć smaków?).
W. początkowo był sceptyczny jeśli chodzi o to danie. Przyprawa dziwnie mu pachniała, a marynata z dodatkiem miodu i sosu sojowego nie była dla niego zbyt przekonywająca. Jedyne co w potrawie go zachęcało to obecność jego ulubionych orzeszków. Efekt był świetny- pikantne chilli, słone orzeszki i niezwykle aromatyczne mięsko. 

KURCZAK Z ORZECHAMI (CHINY)
Składniki (na 2 porcje):
[przepis z moimi zmianami pochodzi z dodatku do Claudii- 48 pomysłów na wyśmienitą chińszczyznę]
  • 350 g piersi z kurczaka 
  • pół łyżki startego korzenia imbiru
  • pół łyżki przyprawy Pięć smaków
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżeczka płynnego miodu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowe
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 1 czerwona papryczka chilli – dałam zieloną
  • 10 orzechów wodnych- pominęłam
  • 70 g orzeszków ziemnych
  • 2 dymki
  • pół opakowania jajecznego makaronu do dań z woka
  • opcjonalnie- 2 łyżki ostrego sosu chilli
Mięso kroimy w kostkę, mieszamy z imbirem, gałką, przyprawą Pięć smaków, sosem sojowym, miodem. Odstawiamy na 30 minut do lodówki (odstawiam na całą noc). Wyjmujemy z marynaty i smażymy na oleju arachidowym. Odkładamy na bok. Na pozostałym oleju smażymy pozbawione pestek i posiekane chilli i orzeszki ziemne. Po 2 minutach dokładamy posiekane dymki. Dodajemy marynatę, mięso i ugotowany makaron, mieszamy i podgrzewamy chwilkę. Możemy do dania dodać 2 łyżki ostrego sosu chilli.
16 komentarzy
0

Podobne posty:

16 komentarzy

wiosenka27 26/11/2010 - 5:51 pm

Niesamowicie apetyczny ten makaron:)

Odpowiedz
shinju 26/11/2010 - 6:14 pm

Ja korzystam z przepisu znalezionego na allrecipes.com.

– 2 łyżki ziaren pieprzu
– 2 łyżki ziarenek kopru włoskiego
– 2 łyżki anyżu
– 2 łyżki cynamonu
– 2 łyżki goździków

Wszystko mielimy razem i trzymamy w słoiczku w nienasłonecznionym miejscu.

Odpowiedz
bazyliowo 26/11/2010 - 6:25 pm

mój połówek mówi: oooo, to jest ekstra 🙂 wygląda pysznie i na pewno do wypróbowania

Odpowiedz
flusso 26/11/2010 - 6:28 pm

znowu nowa Twarz kurczaka 🙂 Podobają mi się te Twoje pomysły 🙂

Odpowiedz
magda k. 26/11/2010 - 8:54 pm

brzmi bardzo apetycznie 🙂

Odpowiedz
Majana 26/11/2010 - 9:28 pm

Świetnie wygląda! Super pomysł no i jak zawsze kolorowo 🙂
Pozdrowienia.

Odpowiedz
Mihrunnisa 26/11/2010 - 10:08 pm

Zdecydowanie do zrobienia a to zdjęcie czosnku cuudo. Kiedy ja się nauczę robić takie zdjęcia …. Pozdrawiam M.

Odpowiedz
nobleva 26/11/2010 - 10:15 pm

Wersja, którą Ci podała Shinju jest tą najbardziej rozpowszechnioną, choc są też inne kombinacje, np. z imbirem, ale ta jest modelowa.
Uwielbiam chińszczyznę 🙂

Odpowiedz
Arvén 27/11/2010 - 12:09 am

Ja robiłam podobne danie – ale ja kupuję wszystko, co ma w sobie kurczaka i orzechy, bezwarunkowo 😀 więc obiektywna nie jestem.
A połączenie miodu i sosu sojowego uważam za jedno z lepszych jakie znam 🙂

Odpowiedz
grumko 27/11/2010 - 4:11 am

Po chińsku powiadasz;-) Ostatnio Chiny to mi się po nocach śnią;-) Pozdrawiam;-)

Odpowiedz
Malwina 27/11/2010 - 9:21 am

shinju- dziękuję ślicznie, tylko muszę w końcu wyposażyć się w moździerz

Odpowiedz
Paula 27/11/2010 - 9:44 am

ja za orzechami w takich kombinacjach nie przepadam, ale samo danie bardzo mi się podoba 🙂

Odpowiedz
aga 27/11/2010 - 3:08 pm

mmm… podoba mi sie takie jedzonko, i tyle w nim aromatycznych przypraw… mniam:)

Odpowiedz
Anucha 27/11/2010 - 4:56 pm

No i proszę kolejny wspaniale przyrządzony kurczak. Palce lizać:)
Pozdrawiam serdecznie:)

Odpowiedz
Anonimowy 28/11/2010 - 1:29 pm

boskie!

Odpowiedz
kasandraa6 28/11/2010 - 4:48 pm

aż zapachy doleciały do mnie i zgłodniałam 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies