Ziemniaki cajun

przez Malwina
Ziemniaki pikantne z piekarnika
Ziemniaki cajun

Dzień dobry,

Ukręciliście już sobie mieszankę przypraw cajun? Jeśli macie ją jeszcze w szafce, to zachęcam do wypróbowania kolejnego mega fajnego przepisu. Po batatach cajun przyszła kolej na młode  polskie ziemniaki w tej pysznej przyprawie. Dla mnie biją one na głowę pieczone słodkie ziemniaki. Są lekko pikantne i bardzo armatyczne. Z sosem tzatziki smakują wyjątkowo dobrze.

Jak zapewne zdążyliście zauważyć, na blogu zaszły spore zmiany. Mam nadzieję, że nowa odsłona Filozofii Smaku przypadnie Wam do gustu, zarówno pod względem estetyki, jak i funkcjonalności. Więcej napiszę Wam po weekendzie. Od razu uprzedzam, że prace nad blogiem trwają ciągle, co za tym idzie mogą występować chwilowe problemy z działaniem obrazkowego menu, które jest w trakcie rozbudowy. 
                                
Ziemniaki młode na ostro

Ziemniaki cajun

Składniki (na 2 porcje):

  • 600 g niedużych młodych ziemniaków wraz ze skórką
  • 2-3 łyżeczki oleju o neutralnym smaku (używam ryżowego)
  • sól do smaku
  • 3 łyżeczki przyprawy cajun 
  • do podania: sos tzatziki na jogurcie lub silken tofu

Jak zrobić ziemniaki cajun?

Ziemniaki dokładnie myjemy (można sobie pomóc szczoteczką do warzyw). Kolejno należy je dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem. Malutkie ziemniaki pozostawiamy w całości, troszkę większe kroimy na pół. Ziemniaki umieszczamy w misce, doprawiamy do smaku solą, mieszamy. Polewamy je olejem, posypujemy przyprawą cajun. Ponownie dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy na nią ziemniaki w jednej warstwie. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. 
Ziemniaki wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 35-45 minut, aż ziemniaki ładnie się zrumienią i będą miękkie. W trakcie pieczenia należy je kilka razy przemieszać. Pod koniec warto na kilka minut włączyć funkcję grilla z wentylatorem, aby bardziej przypiec ziemniaczki (w razie potrzeby zmniejszamy temperaturę). 
Ziemniaki cajun podajemy z dodatkiem dipu, np. z sosem tzatziki. 
Ziemniaki cajun
Całkowity czas przygotowania: 45 minut.
9 komentarzy
0

Podobne posty:

9 komentarzy

Arkadiusz Lenart 17/06/2017 - 1:38 pm

Mniam, wyglądają wspaniale 🙂 ślinka leci 😉

Odpowiedz
Moja pasja smaku 17/06/2017 - 2:04 pm

Czasem robię podobne. Uwielbiam je!

Odpowiedz
Lonna 17/06/2017 - 3:16 pm

Cudownie wyglądają 🙂 Przyprawy jeszcze nie próbowałam, ale te ziemniaczki bardzo kuszą 🙂

Odpowiedz
Anna S. 17/06/2017 - 6:08 pm

Wyglądają niesamowicie apetycznie 🙂 Zjadłabym porcyjkę 🙂

Odpowiedz
Aguś kulinarnie 17/06/2017 - 8:16 pm

A pewnie że ukręciłam, ale z innego przepisu,zrobię teraz z Twojego i zjem z batatem:)

Odpowiedz
Malwina 19/06/2017 - 12:02 pm

Smacznego 🙂

Odpowiedz
Beata, Magazyn Kuchenny 18/06/2017 - 8:56 am

Bardzo dobre są takie ziemniaki!

Odpowiedz
Ania 21/06/2017 - 7:53 am

Bataty były pyszne w tej przyprawie wiec podejrzewam, że ziemniaczki będą równie dobre. A do czego jeszcze przyprawę można dodać. Do mięsa na pewno, a coś jeszcze?

Odpowiedz
Malwina 21/06/2017 - 7:56 am

Fajnie komponuje się z drobiem, krewetkami, ostatnio doprawiałam nią smażoną na patelni ciecierzycę, pieczonego kalafiora.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies