Ziemniaki cajun |
Dzień dobry,
Ukręciliście już sobie mieszankę przypraw cajun? Jeśli macie ją jeszcze w szafce, to zachęcam do wypróbowania kolejnego mega fajnego przepisu. Po batatach cajun przyszła kolej na młode polskie ziemniaki w tej pysznej przyprawie. Dla mnie biją one na głowę pieczone słodkie ziemniaki. Są lekko pikantne i bardzo armatyczne. Z sosem tzatziki smakują wyjątkowo dobrze.
Jak zapewne zdążyliście zauważyć, na blogu zaszły spore zmiany. Mam nadzieję, że nowa odsłona Filozofii Smaku przypadnie Wam do gustu, zarówno pod względem estetyki, jak i funkcjonalności. Więcej napiszę Wam po weekendzie. Od razu uprzedzam, że prace nad blogiem trwają ciągle, co za tym idzie mogą występować chwilowe problemy z działaniem obrazkowego menu, które jest w trakcie rozbudowy.
Ziemniaki cajun
Składniki (na 2 porcje):
- 600 g niedużych młodych ziemniaków wraz ze skórką
- 2-3 łyżeczki oleju o neutralnym smaku (używam ryżowego)
- sól do smaku
- 3 łyżeczki przyprawy cajun
- do podania: sos tzatziki na jogurcie lub silken tofu
Jak zrobić ziemniaki cajun?
Ziemniaki dokładnie myjemy (można sobie pomóc szczoteczką do warzyw). Kolejno należy je dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem. Malutkie ziemniaki pozostawiamy w całości, troszkę większe kroimy na pół. Ziemniaki umieszczamy w misce, doprawiamy do smaku solą, mieszamy. Polewamy je olejem, posypujemy przyprawą cajun. Ponownie dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy na nią ziemniaki w jednej warstwie. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Ziemniaki wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 35-45 minut, aż ziemniaki ładnie się zrumienią i będą miękkie. W trakcie pieczenia należy je kilka razy przemieszać. Pod koniec warto na kilka minut włączyć funkcję grilla z wentylatorem, aby bardziej przypiec ziemniaczki (w razie potrzeby zmniejszamy temperaturę).
Ziemniaki cajun podajemy z dodatkiem dipu, np. z sosem tzatziki.
Ziemniaki cajun |
Całkowity czas przygotowania: 45 minut.
9 komentarzy
Mniam, wyglądają wspaniale 🙂 ślinka leci 😉
Czasem robię podobne. Uwielbiam je!
Cudownie wyglądają 🙂 Przyprawy jeszcze nie próbowałam, ale te ziemniaczki bardzo kuszą 🙂
Wyglądają niesamowicie apetycznie 🙂 Zjadłabym porcyjkę 🙂
A pewnie że ukręciłam, ale z innego przepisu,zrobię teraz z Twojego i zjem z batatem:)
Smacznego 🙂
Bardzo dobre są takie ziemniaki!
Bataty były pyszne w tej przyprawie wiec podejrzewam, że ziemniaczki będą równie dobre. A do czego jeszcze przyprawę można dodać. Do mięsa na pewno, a coś jeszcze?
Fajnie komponuje się z drobiem, krewetkami, ostatnio doprawiałam nią smażoną na patelni ciecierzycę, pieczonego kalafiora.