Kurki smażone na maśle |
Dzień dobry,
Dziś na blogu miał pojawić się obiecany wpis w cyklu Make bento!, jednak niestety w dalszym ciągu nie mam karty, co za tym idzie, nie mam Wam czego pokazać. Aby nie przeciągać, zdjęcia z ubiegłego tygodnia dorzucę do kolejnego poniedziałkowego podsumowania.
Wczoraj na blogu pisałam Wam, jak oczyścić kurki, a dziś śpieszę z pierwszym przepisem z użyciem tych pysznych grzybów. Zaczynamy dość prosto, bo od kurek smażonych na maśle. Przygotowanie ich powinno zająć Wam około 10 minut. Możecie serwować je jako dodatek do potraw, np. smażonego mięsa, lub zajadać na opieczonych kromkach chleba. Grzyby powinny być bardzo dokładnie osuszone, w przeciwnym razie, zamiast smażyć, będą się dusić, a tego przecież nie chcemy.
Jak długo smażyć kurki? Wystarczy kilka minut, średnio 5-10 w zależności od wielkości grzybów. Pamiętajcie o tym, by nie wrzucać zbyt dużej ilości grzybów na patelnię, nie wlewać na patelnię wody i solić je dopiero pod koniec smażenia. Ostatnio spotkałam się z teorią, jakoby grzyby przed smażeniem należało obgotować. Nigdy tego nie róbcie, bo to totalna głupota. Obgotowanie kurek ma sens tylko wtedy, gdy chcemy je mrozić na zimę lub przygotowujemy marynowane kurki.
Kurki z patelni |
Kurki smażone na maśle
Kurki smażone na maśle
Składniki:
- 1 łyżka klarowanego masła
- 250 g świeżych kurek, uprzednio oczyszczonych i osuszonych
- 1 większy ząbek czosnku
- kilka listków świeżej szałwii (opcjonalnie)
- 1 łyżka posiekanej drobno natki pietruszki
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Jak zrobić smażone kurki?
Zaczynamy od oczyszczenia kurek. Odsyłam Was do wpisu: Jak oczyścić kurki?. Czosnek drobno siekamy. Duże kurki kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło. Wrzucamy kurki, smażymy przez około 5-10 minut, aż będą miękkie. W trakcie smażenia nie solimy kurek, nie chcemy bowiem, aby grzyby puściły wodę. Pod koniec dodajemy drobno posiekany czosnek i posiekane listki szałwii, smażymy przez około minutę. Kurki doprawiamy solą oraz pieprzem, dorzucamy natkę pietruszki, mieszamy. Podajemy jako dodatek do potraw. Tak przygotowane kurki można serwować, np. na opieczonych kromkach chleba (dodatkowo można posypać je wiórkami sera, np. sera Bursztyn, Rubin). Ja kurki podałam ze stekiem z rostbefu, ziemniakami cajun i sosem tzatziki.
Całkowity czas przygotowania: 10 minut.
18 komentarzy
W tym roku jeszcze kurek nie jadłam 😉
Kurki sa super, a najlepiej smakuja takie wlasnie smazone, zebrane wlasnorecznie chwile wczesniej 🙂 Dlatgo wlasnei uwielbiam jezdzic do rodzicow na dzialke 🙂
PS. Zjadłabym te kurki z dodatkiem tego kawałka mięsiwa 🙂 Az mi ślinka cieknie 😉
Jak będziesz następnym razem w Polsce, zapraszamy do nas. Połówek smaży mega dobre steki 🙂
Uwielbiam kurki i każdy przepis zapisuję 🙂 Twoje prezentują się doskonale 🙂
Ooo to to 😉 ach mięsko i kurki delicje :))
Uwielbiam…Patrze na to danie i dostałam ślinotoku, bo całość wygląda bardzo kusząco 🙂 Super 🙂
Gdzie Ty kurki już znalazłaś? Muszę pobiec na rynek, bo uwielbiam je. Pyszności 🙂
Również je uwielbiam!
Pyszne 🙂 Kurki jadłam bardzo dawno temu, ale smak pamiętam do dziś 😉 Danie prezentuje się wybornie 🙂
ulubione danie mojej siostry 🙂
Ja nie wiem, czy kiedykolwiek jadłam kurki, nie przypominam sobie…
Ale takie z masłem i natką pietruszki wydają się bardzo smakowite i chyba fajnie skomponowałyby się z makaronem 🙂
Troszkę kremówki do tego oraz dojrzewającego sera i z makaronem będą pyszne 🙂
A to już jest sezon na kurki? W zeszłym roku przegapiłam, a planowałam zrobić z nimi jajecznicę oraz sos 🙂 Taka prostota – smażenie na maśle – a wydobywa niezwykły aromat 🙂
To już czas na kurki? Koniecznie muszę kupić!
Jak fajnie, ze wystarczy tak krótko smazyć. 😉
Pysznie, uwielbiam grzyby.
Kocham kurki! Jutro planuję kupić, twoje danie wygląda tak wspaniale, że mam ochotę zjeść ekran 😉
Rozmarzyłem się na myśl o tym daniu… <3