Kurczak w przyprawie cajun z kolorową salsą

przez Malwina

Ostatnio spędziłam cały wieczór przygotowując domowe mieszanki przypraw. W najbliższym czasie postaram się przygotować dla Was post na temat różnej maści miksów przypraw, które możecie wykorzystać do dressingów, mięs, ryb i sosów. Dziś prezentuję Wam przyprawę cajun- bardzo aromatyczną i wyrazistą, na którą składniki znajdziecie z pewnością we własnej kuchni. Zachęcam Was do przygotowania domowej mieszanki przypraw. Ja przyprawiłam nią piersi z kurczaka. 

PIERSI Z KURCZAKA W PRZYPRAWIE CAJUN 

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 4 mniejsze piersi z kurczaka
  • 3-4 łyżeczki przyprawy cajun*
  • sól
  • opcjonalnie 2 łyżki oliwy
Mięso myjemy, czyścimy i osuszamy. Oprószamy je solą i nacieramy przyprawą cajun. Przyprawę możemy również zmieszać z oliwą i do tak powstałej marynaty włożyć kurczaka, a następnie odstawić do lodówki na kilka godzin. Mięso smażymy na patelni grillowej, możemy je także upiec w piekarniku na ruszcie (temp. 180 stopni około 20-25 minut, w zależności od wielkości piersi). Mięso podajemy z kolorową salsą na bazie awokado. 

PRZYPRAWA CAJUN
Składniki:
  • 5 łyżeczek czerwonej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka cayenne
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu
  • pół łyżeczki białego pieprzu
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Przyprawę przechowujemy w suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym pojemniku. 

Przepis na przyprawę cajun dodaję do akcji- Domowy wyrób. 

SALSA Z AWOKADO, POMIDORA I ŻÓŁTEJ PAPRYKI

Składniki:
[przepis własny]

  • 1 średniej wielkości pomidor
  • 1 awokado
  • 1 mała żółta papryka
  • sok z połowy limonki
  • sól i pieprz do smaku
Awokado obieramy ze skórki, pozbywamy się pestki, kroimy w kostkę. Paprykę i pomidora również kroimy w kostkę. Warzywa kropimy sokiem z limonki, doprawiamy solą i pieprzem. Salsę podajemy od razu po przygotowaniu. 
14 komentarzy
0

Podobne posty:

14 komentarzy

Maggie 13/12/2011 - 5:15 pm

Bardzo lubie przyprawe cajun – kupuje gotowa, ale nastepnym razem pokusze sie o zrobienie domowej wersji 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 13/12/2011 - 5:23 pm

pozdrawiam smacznie i ściskam słodko:))

Odpowiedz
kachna 13/12/2011 - 5:35 pm

posiliłabym się teraz takim kurczakiem, wygląda pysznie

http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

Odpowiedz
tu-tusia 13/12/2011 - 6:04 pm

Oj to jest coś co lubię!

Odpowiedz
manoria 13/12/2011 - 7:07 pm

O tak, pyszne danie, tez muszę zrobić tę domową przyprawę :-)Pozdrawiam

Odpowiedz
Majana 13/12/2011 - 10:06 pm

Pysznie przygotowana pierś z kurczaka,muszę sobie taką zrobić. 🙂

Odpowiedz
Kaś 13/12/2011 - 11:50 pm

wszystkie składniki na przyprawę mam pod ręką, więc chętnie ją przygotuję. ostatnio mam fazę na kurczaka, więc będzie jak znalazł

Odpowiedz
JustInka 14/12/2011 - 8:55 am

Uwielbiam kurczaka. W ogole miesozerna chyba jestem a drob lubie bardzo. Mysle ze to swietny pomysl z wlasnymi mieszankami przypraw 🙂 Chyba troche z Ciebie zmalpuje 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 14/12/2011 - 11:06 am

super wszystko wygląda

Kiedy rankiem się Obudzisz
słowa te przeczytasz.
One chcą dziś mówić
i Ciebie przywitać.
Radosnego dnia Ci życzę
i ukojenia od rana.
Usłysz serca ciszę,
tam jest piękna wiara.
Niech ten dzień dla Ciebie
będzie wspaniały…
Niech przyniesie zmian wiele
i będzie nadzieją owiany…Miłego dnia życzę Tobie.
Pozdrawiam cieplutko i radośnie…

Odpowiedz
klliisiaa 14/12/2011 - 4:52 pm

o! zawsze tak przyprawiam piers kurczaka, ale ze tak powiem wszystkim osobno 🙂

Odpowiedz
Domi w kuchni 17/12/2011 - 11:21 am

Strasznie lubię takie smaki, są jak najbardziej w moim guście 🙂

Odpowiedz
kuchennefascynacje 11/01/2012 - 5:49 pm

Lubie robić podobne zestawy przypraw do ryb i mięs.

Odpowiedz
Anonimowy 07/11/2013 - 1:04 pm

Czy papryka do przyprawy ma być ostra? Pozdrawiam – Karola

Odpowiedz
Malwina 07/11/2013 - 1:25 pm

Karola, papryka w proszku słodka.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies