Gong Bao Ji Ding z surówką z marynowanego ogórka i marchwi

przez Malwina

Przepisu na kurczaka Gong Bao szukałam prawie dwa dni. W każdym było coś, co mi nie odpowiadało. W końcu trafiłam na jeden z przepisów, a w trakcie jego wykonywania na inny- stąd też do mięsa użyłam innej marynaty niż w oryginalnym przepisie. Brakowało mi tu pieprzu syczuańskiego- myślę, że następnym razem dodam go do potrawy. Całość jest niesłychanie szybka w wykonaniu. Troszkę obawiałam się ilości papryczki chili (moje miały ponad 10 centymetrów)- jednakże obawy te okazały się być nie na miejscu. Danie podałam z ryżem gotowanym na parze oraz surówką z marynowanego ogórka i marchewki. 
Co do surówki mogę tylko powiedzieć, że jest obłędna. Stosunkowo długo się ją przygotowuje- musi bowiem odleżeć swoje 6 godzin w lodówce. Ale uwierzcie mi, na prawdę warto jest poczekać. Ogórki są w smaku i zapachu podobne do małosolnych. Wszystko niesamowicie lekkie i orzeźwiające. Zapraszam Was wiec na obiad w chińskim stylu. 

Przepis dodaję do akcji Grumków- Z widelcem po Azji oraz akcji Ekspresowo w kuchni prowadzonej przez Karto_flaną. 

GONG BAO JI DING



Składniki (na 3-4 porcje):
[przepis pochodzi z TEJ strony]

  • 0,5 kg piersi z kurczaka
  • marynata: łyżka sosu sojowego, łyżeczka mąki kukurydzianej, łyżeczka oleju sezamowego, 2 łyżeczki wina ryżowego lub wytrawnego sherry
  • pół szklanki niesolonych orzeszków ziemnych
  • 4 suszone chilli
  • 2 cebule dymki posiekanej w 3-centymetrowe kawałki
  • łyżeczka posiekanego drobno czosnku
  • 2 łyżeczki świeżo utartego imbiru
  • sos: łyżka cukru, 2 łyżki sosu sojowego, łyżka octu ryżowego, łyżka mąki kukurydzianej rozmieszanej z 1/4 szklanki wody- wszystkie składniki sosu dokładni mieszamy
  • do podania ryż lub makaron chiński 
Mięso myjemy i czyścimy. Kroimy  w kostkę. Łączymy wszystkie składniki marynaty i wkładamy mięso na pół godziny. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy orzeszki i smażymy mieszając aż nabiorą lekko brązowej barwy. Zdejmujemy z patelni. 
Chili pozbawiam łodyg i nasion, kroimy w 2-centymetrowe kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy odsączonego z marynaty kurczaka i chilli. Smażymy 5-7 minut aż mięso będzie dobre. Dodajemy czosnek, dymkę i imbir, smażymy 30 sekund. Wlewamy sos i dorzucamy orzeszki, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy chwilkę aż sos zgęstnieje. 

SURÓWKA Z MARYNOWANEGO OGÓRKA I MARCHWI

Składniki:
[przepis znaleziony TUTAJ]

  • 3 podłużne ogórki
  • pół średniej wielkości marchewki
  • 1 papryczka chilli posiekana
  • 5 ząbków czosnku drobno posiekanych
  • 3 łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki octu ryżowego
Ogórki dokładnie myjemy i kroimy w niezbyt cienkie plasterki. Marchew obieramy, kroimy w zapałki. Warzywa wkładamy do miseczki i posypujemy łyżeczką soli. Odkładamy do lodówki na 2 godziny. Następnie myjemy je i dokładnie odsączamy. Wkładamy do miski, dodajemy chilli, czosnek, posypujemy cukrem i pozostałą solą, zalewamy octem i wkładamy do lodówki na kolejne 4 godziny. 
Jeśli chodzi o dodatek soli, to nie odmierzałam jej- przy pierwszym soleniu dałam dwa razy tyle soli co przy normalnym soleniu ogórków czy innych warzyw. Przy soleniu drugim posoliłam normalnie.
Ja zrobiłam surówkę z połowy porcji- następnym razem z pewnością zrobię z całości. 
Przepis dodaję do akcji Usagi- Czas na piknik 2. 

19 komentarzy
0

Podobne posty:

19 komentarzy

od-kuchni 20/05/2011 - 5:32 pm

Ślicznie wygląda ten kurczak! W dodatku chilli, orzechy, imbir…już wiem, że by mi smakował!

Odpowiedz
Escapade Gourmande 20/05/2011 - 5:34 pm

Cudowne i kompletne danie! W ten sposób podany kurczak na pewno by mi smakował, a surówka pięknie wienczyłaby całość 🙂

Odpowiedz
EVE 20/05/2011 - 6:04 pm

Malwi, o tak! ta sałatka obłędna, a jako dodatek do takiego kurczaka, mniam!

Odpowiedz
nat. 20/05/2011 - 6:34 pm

Genialne połączenie smaków! Tak przyrządzony kurczak na pewno by mi smakował:) I muszę przyznać że zawsze zachwycają mnie Twoje przepisy na dania z drobiu – robiłam już satay z kurczaka – i też był pyszny!

pozdrawiam ciepło!!

Odpowiedz
tu-tusia 20/05/2011 - 7:03 pm

Zwłaszcza ta suróweczka wygląda super zachęcająco 🙂 Jak zwykle cuda u Ciebie Malwinnko.
Pozdrawiam :*

Odpowiedz
Teresa 20/05/2011 - 7:14 pm

Malwinko, znów czarujesz. 🙂
Pozdrawiam
tmach

Odpowiedz
Majana 20/05/2011 - 7:34 pm

Ale świetny obiadek! Bardzo mi się podoba i kurczak i sałatka:)

Odpowiedz
Agna 20/05/2011 - 7:45 pm

Narobiłaś mi "smaka" na tą surówkę:) a kurczak też mniam!!

Odpowiedz
bastamb 20/05/2011 - 7:56 pm

Surówka Malwinko bardzo ciekawa…a kurczaka lubię w każdej postaci…pozdrawiam…

Odpowiedz
ilka_86 20/05/2011 - 8:27 pm

pyszny obiadek Malwinko skomponowałaś:) musi nieziemsko smakować:)
pozdrawiam i miłego weekendu życzę

Odpowiedz
kikimora 20/05/2011 - 9:17 pm

Uwielbiam takie smaki, podobają mi się składniki marynaty, sosu, dodatek orzeszków ziemnych… Na takiego kurczaczka się piszę 🙂

Odpowiedz
Mona 21/05/2011 - 5:44 am

ta surówka jest ciekawa 🙂 Zapraszam do mnie na rabarbarową konfiturę 🙂

Odpowiedz
magda k. 21/05/2011 - 9:52 am

przepis dodaję do listy "koniecznie zrobić" wygląda bardzo apetycznie i lista Twoich składników w całości przypada mi do gustu

Odpowiedz
shy 21/05/2011 - 11:57 am

uwielbiam takiego kurczak a i sałatka niczego sobie 😉

Odpowiedz
arek 21/05/2011 - 6:15 pm

Wszamalbym z najwyzsza przyjemnoscia, mniam!

Odpowiedz
Biedr_ona 24/05/2011 - 7:23 pm

Uwielbiam patrzeć na Twoje Magiczne Przysmaki!

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Anonimowy 19/03/2012 - 9:56 am

Witam Serdecznie,

Bardzo ciekawy przepis. Chciałbym się dowiedzieć czy byłaby Pani zainteresowana, abyśmy dodali przepis na naszą stronę z przepisami kuchni orientalnej?(www.PrzepisyChinskie.pl)
Jeśli tak proszę o wiadomość na adres e-mail : [email protected]
W mailu proszę o podanie przepisu oraz nazwy Pani bloga.
Dodając na nasz serwis oczywiście zaznaczymy, że pochodzi z Pani bloga.

Pozdrawiam i życzę miłego dnia,
Mateusz

Odpowiedz
Anonimowy 28/02/2014 - 6:54 pm

ani kurczak ani cukier nie są wegańskie!

Odpowiedz
Malwina 28/02/2014 - 7:07 pm

Nie musisz mnie uczyć tego, co jest wegańskie a co nie. W poście znajdują się dwa przepisy- na kurczaka i surówkę. A surówka jest owszem- wegańska. Cukier jest niedozwolony w diecie wegańskiej, powiadasz. Hmm…ciekawa teoria 😉

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies