Od dłuższego czasu w lodówce zalegało mi masło orzechowe- kilka łyżek z którymi nie wiedziałam, co począć (wiem wiem- można było przecież zjeść prosto ze słoika, ale my tu mamy poważne dietowanie, więc na takie przyjemności między posiłkami sobie pozwalać nie będziemy). W dolnej szufladzie leżały sobie dymki, albo inaczej- dolna szuflada w całości była wypełniona dymkami, które sama nie wiem skąd się tam wzięły. Jedno było pewne- nie mają szans na przetrwanie, część z nich zapewne wylądowałaby w koszu. Zaczęłam więc szukać jakiegoś przepisu z dodatkiem masła orzechowego i dużej ilości dymki. Tak też trafiłam na kurczaka w sosie z orzeszków ziemnych. Potrzebna była jeszcze papryka- znalazła się upchana za słoikiem z zakwasem. Orzeszki ziemne również były, bo jakiś czas temu zakupiłam ponad pół kilograma w celu mi nie wiadomym mi dzisiaj (myślę, że zapewne miały wylądować w jakichś ciastkach). Kiedy zaczęłam przetrząsać szafkę z bakaliami w poszukiwaniu pokaźnej paczki wypełnioną fistaszkami okazało się, że albo Antek nam w nocy buszuje po mieszkaniu, albo mamy w domu krasnoludki. W. zarzeka się, że on z żadnymi orzeszkami nie miał nic wspólnego. Ja też mam alibi- w końcu na orzechy jestem uczulona. Na szczęście orzeszków została garść- akurat w sam raz do tego dania.
Przepis dodaję do akcji Grumków– Z widelcem po Azji, akcji Ag Pe- Tylna Ścianka oraz akcji Karto_flanej- Ekspresowo w kuchni.
KURCZAK W SOSIE Z ORZESZKÓW ZIEMNYCH (TAJLANDIA)
Składniki (na 3-4 porcje):
[przepis znaleziony na stronie www.blogchef.net]
- pół kilograma piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę
- 3 łyżki świeżego czosnku drobno posiekanego
- 1,5 łyżki startego świeżego imbiru
- 1 duża czerwona papryka pokrojona w większą kostkę
- 3/4 szklanki posiekanego szczypioru od dymki
- 1/3 szklanki uprażonych orzeszków ziemnych (niesolonych)
- sos- 2 łyżki masła orzechowego (dałam niecałe 4), 3 łyżki jasnego sosu sojowego,2 łyżki octu winnego (dałam ryżowy), łyżeczka oleju sezamowego, łyżeczka brązowego cukru, 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (dałam pół łyżeczki), 1/4 szklanki wody
Przygotowujemy sos z orzeszków ziemnych- w miseczce dokładnie łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ocet, olej sezamowy, cukier i pieprz.
Na suchej patelni prażymy orzeszki ziemne (uważamy by ich nie przypalić). Zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok. Rozgrzewamy olej, dodajemy kurczaka, imbir i czosnek. Smażymy około 5 minut lub dłużej aż mięso będzie gotowe. Odkładamy na bok. Rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy pół szklanki dymki oraz paprykę. Smażymy 2-5 minut. Zdejmujemy z patelni.
Na patelnię wrzucamy sos orzechowy, podgrzewamy chwilkę i doprowadzamy do wrzenia, dodajemy 1/4 szklanki wody i dokładnie mieszamy. Podgrzewamy na małym ogniu chwilkę aż sos osiągnie pożądaną konsystencję.
Mięso mieszamy z papryką, dymką i orzechami ziemnymi, rozkładamy na talerze i polewamy sosem. Posypujemy pozostałą dymką.
Ja ominęłam etap zdejmowania papryki z patelni, dodałam do niej mięso, orzechy, sos i wodę i chwilkę smażyłam.
Danie podajemy z ryżem bądź z makaronem.
39 komentarzy
smakowicie wygląda i na pewno też tak smakuje 🙂
…ale u Ciebie Malwinko wiele pomysłów a kurczaka to ja bardzo lubie i interesuje mnie każdy przepis…pozdrawiam i miłej niedzieli…
Malwinno! Jakaś telepatia czy co? Zgadnij co dzisiaj u mnie na blogu! Pięknie Twoja wersja podana 🙂
Aj, czyjegoś innego podpisu użyłam przez przypadek, u mnie na blogu znaczy: http://www.galangal.blox.pl
Ewa
Super przepis! Chyba już wiem co jutro będzie u mnie na obiad 🙂
szkoda, że mi takie składniki nie zalegają w lodówce
Bardzo proste, ale zaraz niebanalne. Świetne danie.
Świetny pomysł ! Nie wpadłabym na pomysł zrobienia sosu z masła orzechowego. I jeszcze raz wszystkiego co Dobre i Piękne z okazji urodzin Twych!
Buziole Bambole
Ania
A ja się podpisuję za Zauberi;o)
Mniamuśnie wygląda!!!
Pycha, fajny pomysł na kurczaka. A uczulenia nie zazdroszczę, bo od orzechów wszelkiej maści jestem uzależniona
Wspaniałe danie z serii tych, którym nie potrafię się oprzeć. Pychota!
rewelacja z masłem orzechowym mam ten sam problem… czuję, że mam misję do wykonania 😉
Fajny;-)
Nam się kroją orzeszkowe dni, bo w planach i kurczak z nerkowcami i sos z orzechów ziemnych;-)
Miłej niedzieli;-)
Bardzo fajny ten Twój kurczaczek:) u mnie orzeszki też znikają i nikt nie wie dlaczego, podobnie jest z nasionami słonecznika i dyni;) pozdrawiam i miłej niedzieli życzę;* buźka
Robiłam kilka razy kurczaka z sosem z masła orzechowego i bardzo go lubię. Mój przepis jest nieco inny, z kuchni afrykańskiej – sosu jest więcej, w składzie dania, które znam, są też warzywa. Zatęskniło mi się za takim kurczakiem, będę musiała go którego dnia przyrządzić.
Bardzo smaczna klasyka. I chyba te same rzeczy zalegaja nam w szafkach i lodowce.
Pysznie i niebanalnie! Chetnie bym takiego zjadla. Musialabym tylko… hmm, zapomniec powiedziec Mezczyznie, ze w sosie sa orzeszki, bo on "takich dziwactw" nie lubi. Oczywiscie, dopoki nie sprobuje 😉
Ja się jeszcze z sosem sojowym nie porozumiałam, a widzę go już w którymś z kolei przepisie. 🙂
Brzmi wspaniale! Muszę koniecznie wypróbować! Pzdr Aniado
pyszne połączenie! bardzo je lubię 🙂
a foty tylko drażnią moje kubki smakowe..
ach muszę kupić orzechy ziemne 🙂
Ten sos musi być dobry, ja podobny robiłem do sałatki makaronowej kiedyś.
Za orzeszkami nie przepadam, ale propozycja jest bardzo ciekawa..a przepis sobie zachowam..kto wiem może kiedy sie skusze;)
Bardzo ciekawy przpis. Nigdy nie jadłam jeszcze takiego zestawienia 🙂
ostatniego czasu zauważyłam, że gdy krążył kilka tygodni/miesięcy temu przepis na pyszne masło orzechowe po blogach, to wszyscy masowo je produkowali, a i ja sama płakałam, że nie mam blendera. teraz jestem jeszcze smutniejsza, bo co za tym idzie nie mam masła orzechowego, a u Ciebie znajduję właśnie kolejny przepis na świetne jego wykorzystanie 🙁
Fantastyczny ten kurczaczek, taki niebanalny 🙂
Dziękuję też za komentarze które zostawiłaś u mnie, bo dzięki temu trafiłam do Ciebie. Z przyjemnością będę tu zaglądać 🙂
Pozdrawiam cieplutko 🙂
masło orzechowe – pycha!:)
fajny przepis, lubię potrawy z masłem orzechowym:)
Podobny przepis na kurczaka z orzechami i masłem orzechowym gdzieś mam zachomikowany, nadal czeka na wypróbowanie. Twój kurczak wygląda pysznie, a jak sobie wyobrażam połączenie jego smaku z orzeszkami, to zjadłabym nawet teraz 🙂
znam kogoś, kto byłby nim zachwycony 🙂
wygląda bardzo apetycznie… niestety w mojej kuchni nie ma orzeszków, też ze względu na uczulenie… nie mniej popieram Maggie, pomysł niebanalny 🙂
wygląda chrupiąco 😉
Malwino jesteś niesamowitą kopalnią przepisów na kurczaki.
Pasta z orzeszków ziemnych to doskonały dodatek do potraw, sama stosuję go 😉
http://www.przysmakiewy.pl
Dziękuję pięknie za komentarz i zachęcam do odwiedzania mojego bloga częściej! 🙂
Danie boskie – kurczak i orzeszki to jedne z moich ulubionych smaków 🙂 Podejrzewam, że wypróbuję coś takiego 😉
Super potrawa, zdjęcia obłędne!:)
Wygląda świetnie! Musze się na takiego skusić. Może nawet dzisiaj?
wyobrażam sobie już smak kurczaka z orzeszkami ziemnymi i w mojej wyobraźni jest rewelacyjny
Bardzo fajny ten sosik, chętnie wypróbuję 🙂
Dziękuję wszystkim za komentarze i zachęcam do wypróbowania tego dania- do naszego domowego menu przepis ten wpisał się już na stałe;)