Ciasteczka z karmelem i orzechami

przez Malwina

Dziś chciałabym Was poczęstować pysznymi ciasteczkami z karmelem i orzechami. Mają w sobie dużo uroku, są słodziutkie jak na ciastka przystało, świetnie się skomponują ze szklanką zimnego mleka. Jeśli boimy się że będą dla nas zbyt słodkie- możemy  zrezygnować z karmelu (bądź wykonać go mniej i przekonać się, czy w tym zestawieniu przypadną nam do gustu). Dzieci będą zachwycone takimi słodkościami. A może i ktoś z dorosłych się pokusi?


CIASTECZKA Z KARMELEM I ORZECHAMI

Składniki (na około 35 ciasteczek):
[przepis pochodzi z książki The All American Cookie Book]
  • 2 i 3/4 szklanki mąki
  • płaska łyżeczka sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 225 g miękkiego masła
  • 2 duże jajka
  • 1 i 1/3 szklanki jasnego brązowego cukru
  • 2/3 szklanki kwaśnej śmietany (użyłam jogurtu greckiego ponieważ nie miałam śmietany)
  • szklanka posiekanych orzechów (pekany, włoskie, laskowe lub inne)- opcjonalnie
Składniki na karmel:
  • 7 łyżek masła
  • 3/4 szklanki jasnego cukru brązowego
  • łyżka miodu (w oryginale syrop kukurydziany)
  • 1 i 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 

W misce łączymy ze sobą mąkę, sól i sodę.  W drugiej misce ubijamy masło z cukrem, następnie dodajemy jajka i dalej ubijamy. Wsypujemy połowę mąki, kolejno śmietanę i na końcu resztę mąki. Do masy wsypujemy posiekane orzechy (2/3 szklanki- pozostałą część zostawiamy do ozdobienia) i dokładnie mieszamy.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem lub smarujemy tłuszczem. Za pomocą łyżeczki nakładamy porcje ciasta zachowując odstępy. Ja masę włożyłam do lodówki na pół godziny, a następnie formowałam ciastka dłońmi. Pieczemy w temp. 175 stopni przez 9-12 minut. Ciastka zostawiamy 1-2 minuty na blasze a następnie studzimy na kratce.
Przygotowujemy masę karmelową- w garnuszku rozpuszczamy masło i gotujemy je na wolnym ogniu (uważajmy by nie przypalić) od czasu do czasu mieszając, aż zacznie zmieniać kolor i intensywnie pachnieć. Wsypujemy brązowy cukier i gotujemy dalej aż się rozpuści. Następnie dodajemy 2 łyżki gorącej wody i miód. Gotujemy kolejną minutę. Wsypujemy cukier puder, dodajemy ekstrakt i gotujemy ciągle mieszając aż masa będzie gładka. Zdejmujemy z ognia. Odczekujemy 2-4 minuty i karmelem ozdabiamy ciastka (możemy je posypać posiekanymi orzechami). Jeśli karmel w trakcie ozdabiania zbyt bardzo zgęstnieje, dodajemy do niego łyżkę wrzącej wody i dokładnie mieszamy. Ciastka odstawiamy do lodówki, aby karmel zastygł (u mnie zastygł w ciągu 10 minut w temp. pokojowej). Ciasteczka przechowujemy do tygodnia czasu w puszce bądź w lodówce.

25 komentarzy
0

25 komentarzy

Fuchsia 31/03/2011 - 5:18 pm

Przesmacznie wygląda ta warstwa karmelowa na wierzchu, mmm!

Odpowiedz
ilka_86 31/03/2011 - 5:36 pm

mmm… jakie smakowite te Twoje ciasteczka Malwinko!:) pyszności:)

Odpowiedz
Lekka 31/03/2011 - 5:43 pm

Ja bym się pokusiła jak najbardziej.:)

Odpowiedz
Majana 31/03/2011 - 5:53 pm

Czy ja bym mogła jedno ciacho? No dobra może trzy?;)

Odpowiedz
Wiewióra 31/03/2011 - 5:57 pm

Wyglądają bajecznie 🙂 karmel i orzechy… marzenie!!!

Odpowiedz
Loriel 31/03/2011 - 6:04 pm

Mimo, że ciastka przezacne… to jakże je tak na książkach rozkładać? 😉 😉

Odpowiedz
Arvén 31/03/2011 - 6:20 pm

Niee no, ja nie odpuściłabym tego karmelu 😛 jakże tak można!

Odpowiedz
Natalia Wine 31/03/2011 - 6:42 pm

No skoro częstujesz to i ja się skuszę 🙂 W dodatku wyglądają przesympatycznie z tymi orzeszkami na wierzchu, jestem pewna że kilkoro dzieci się nimi wkrótce zachwyci. Koło świąt wrócę tu po przepis!

Odpowiedz
Mona 31/03/2011 - 6:54 pm

taki słodki akcent na koniec dnia zobaczyłam ! Piękne,..

Odpowiedz
kasia1977 31/03/2011 - 7:04 pm

Fiu! Fiu! Fiu! Dzieci juz spia, wiec ja sie chetnie skusze! 🙂

Odpowiedz
Justinek 31/03/2011 - 7:38 pm

Bardzo apetyczne ciasteczko, uwielbiam orzechy 🙂

Odpowiedz
kulinarne-smaki 31/03/2011 - 8:09 pm

takim ciasteczkom to ja nigdy bym nie odmówiła

Odpowiedz
Maggie 31/03/2011 - 9:03 pm

No masz, teraz nie bede mogla spac. A jesli uda mi sie zasnac, beda mi sie snily te ciacha. Boskie sa!

Odpowiedz
Ania 01/04/2011 - 6:55 am

Ja chcę takie ciasteczko do mojej samotnej herbatki…:)

Odpowiedz
Karmel-itka. 01/04/2011 - 7:50 am

jakie piękne, jakie śliczne!
chrup, chrup, chrup!

Odpowiedz
magda k. 01/04/2011 - 11:26 am

skusiłabym się z wielką ochotą 🙂 prezentują się cudnie

Odpowiedz
Anonimowy 01/04/2011 - 12:20 pm

a ja mialam się przejść na lekka kuchnie…:D:D:D buehehehehe:)

ps. do kaffki w sam raz:)

Odpowiedz
Kaś 01/04/2011 - 2:55 pm

z pewnością bym się pokusiła o kilka 🙂

Odpowiedz
bastamb 01/04/2011 - 10:54 pm

Kolejne smaczne ciasteczka Malwinko…pozdrawiam…

Odpowiedz
Kuchareczka 02/04/2011 - 6:37 am

Ale fajnie wygladają z tymi orzeszkami powciskanymi w karmel! 🙂

Odpowiedz
EVE 02/04/2011 - 11:00 am

Malwi, wyglądają pysznie! Coś czuję, że będe je testować w niedługim czasie!
Buziaki i wspaniałego dnia!
toż to Twoje Święto dzisiaj 😀

Odpowiedz
Doctor 02/04/2011 - 11:57 am

Karmel i orzechy? Uwielbiam! Pyszne połączenie! 🙂

Odpowiedz
Biedr_ona 04/04/2011 - 6:53 pm Odpowiedz
Joanna 07/04/2011 - 3:55 pm

och jakie piękne 🙂 słodkie wspaniałości 🙂

Odpowiedz
Mam Smaczek 11/04/2011 - 11:26 pm

Jaaa, wygląda śliczniuchno.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies