Czerwone curry z kurczakiem

przez Malwina

Ostatnio w mojej kuchni rozgościło się mleczko kokosowe. Przygotowałam kilka dań na jego bazie, w tym czerwone curry z kurczakiem, które dziś Wam prezentuję. Danie jest niesamowicie szybkie w przygotowaniu, o wiele dłużej trwa ugotowanie ryżu. Za sprawą czerwonej pasty curry  jest pikantne i wyraziste w smaku. W najbliższym czasie postaram się zaprezentować Wam także inne przepisy z wykorzystaniem mleczka kokosowego. Tymczasem zabieram się za pieczenie pierniczków.

CZERWONE CURRY Z KURCZAKA (TAJLANDIA)

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 350 g piersi z kurczaka
  • łyżeczka posiekanego czosnku
  • łyżeczka startego imbiru
  • łyżeczka pasty z trawy cytrynowej
  • 1-2 łyżki czerwonej pasty curry (w zależności od tego, jak pikantne danie chcemy otrzymać)
  • 600 ml mleczka kokosowego
  • 2 małe czerwone papryki
  • około 15 pomidorków koktajlowych
  • 3/4 szklanki zielonego groszku (użyłam mrożonego)
  • garść natki pietruszki
  • do podania- ryż lub makaron
Mięso, myjemy, oczyszczamy, kroimy w podłużne paski bądź kostkę. Lekko solimy je i pieprzymy, smażymy ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu. Zdejmujemy z patelni i osączamy na papierowym ręczniku. Na patelnię dolewamy odrobinę tłuszczu, smażymy czosnek, imbir, trawę cytrynową i pastę curry, ciągle mieszając przez około minutę. Wlewamy mleko kokosowe, dokładnie mieszamy z zawartością patelni, dokładamy paprykę,pomidorki, groszek i gotujemy przez 5 minut. Wkładamy do sosu kawałki kurczaka, gotujemy kolejne 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem w razie potrzeby.Posypujemy posiekaną natka pietruszki. Podajemy z ryżem bądź makaronem.

Przepis dodaję do akcji Grumków-Z widelcem po Azji oraz akcji Kuchnie świata…od kuchni. 

12 komentarzy
0

Podobne posty:

12 komentarzy

Kermeet 10/12/2011 - 5:20 pm

Fajne to curry :

Odpowiedz
kachna 10/12/2011 - 5:21 pm

mmm… jak smakowicie…
uwielbiam takie kolorowe dania 🙂
pozdrawiam

http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

Odpowiedz
Anonimowy 10/12/2011 - 5:34 pm

smacznie wyglądają wszystkie dania

Za wczoraj,za dziś…
każdym czułym serca uderzeniem
i każdym z niego płynącym życzeniem
szczęścia i codziennej radości
wraz ze słowami największej
wdzięczności za wszystkie
wpisy i starania
składam Ci dzisiaj podziękowania

Odpowiedz
Sue 10/12/2011 - 7:06 pm

Makarony i ryże to najlepsze obiady pod słońcem!

Odpowiedz
kruszyna 10/12/2011 - 7:59 pm

Kolory same zachęcają do spróbowania takiej pyszności 🙂

Odpowiedz
Maggie 10/12/2011 - 8:05 pm

Mleko kokosowe i u mnie pojawia sie czesto – przepadam za nim! Pysznie wyglada twoje curry.
U mnie tez dzisiaj ciasteczkowo, caly dzien spedzilam w kuchni. A teraz lece na koncert 🙂

Odpowiedz
Aciri 11/12/2011 - 8:02 am

U mnie mleczko kokosowe i mięso dopiero w planie, ale kusisz tak, że plan trzeba w końcu zrealizować:)

Odpowiedz
JustInka 11/12/2011 - 9:00 am

Apetycznie wyglada Twoje curry. Jeszcze nie próbowałam, ale na pewno szybciutko pobiegnę do sklepu po mleczko kokosowe 🙂

Odpowiedz
klliisiaa 11/12/2011 - 10:41 am

jeszcze nie używałam mleczka kokosowego, chyba czas to zmienić, bo to danie wygląda niezwykle smacznie 🙂

Odpowiedz
*sweet dreadi* 11/12/2011 - 1:59 pm

Jak zwykle piękne danie!
U mnie również cały weekend minął pod znakiem pieczenia pierniczków 🙂

Odpowiedz
Magda 11/12/2011 - 4:45 pm

O widzisz! U mnie zawsze deficyt mleczka kokosowego, ale jak tylko trafi mi się jakaś puszka, z pewnością jakieś curry przyrządzę.

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 11/12/2011 - 9:29 pm

Curry wspaniale wygląda, a ja jestem ciekawa tych pierniczków:) ja miałam piec z synkiem w sobotę, ale w końcu padł na jutro:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies