Dzień dobry,
W chłodny jesienny dzień najlepiej rozgrzać się przy miseczce aromatycznego curry. Tym razem mam dla Was prosty przepis na pomidorowe curry z fasolą i dużą ilością warzyw. Idealnie wpisze się w listopadowe menu. Dzisiejszy obiad to tak naprawdę wynik sprzątania lodówki – zdecydowanie pyszny i wart odtworzenia we własnej kuchni.
Curry najlepiej podawać z ryżem jaśminowym lub makaronem ryżowym. A i chlebki z patelni będą fajnym pomysłem. Wypróbujcie przepis i koniecznie podzielcie się swoją opinią w komentarzach 🙂 Smacznego!
Curry z fasolą i warzywami
Składniki (na 2 porcje):
- 1 szalotka
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżeczka imbiru, drobno posiekanego
- Pół małej, nieprzerośniętej cukinii (około 150 g), pokrojonej w grubszą kostkę
- 1 czerwona papryka, pokrojona w paseczki
- 100 g brązowych lub białych pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 3-4 łyżeczki czerwonej pasty curry (lub więcej do smaku)
- 250 g passaty pomidorowej
- 100 g dobrej jakości mleka kokosowego (polecam Real Thai)
- Sos sojowy do smaku
- Sok z połowy limonki
- Cukier do smaku
- 250 g ugotowanej lub konserwowej fasoli (waga po odcieku)
- Garść ugotowanego groszku
- 6 strączków groszku cukrowego, obranego z włókien
- Do podania: ryż jaśminowy lub makaron ryżowy (szczególnie fajnie sprawdzają się szerokie wstążki)
- Posiekana dymka lub nać kolendry do posypania
- Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Szalotkę i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy szalotkę, czosnek i imbir. Smażymy przez 3-4 minuty.
- Dodajemy cukinię, paprykę i pieczarki, smażymy przez 3-4 minuty. Dodajemy pastę curry, przesmażamy.
- Na patelnię wlewamy passatę, mleko kokosowe. Gotujemy bez przykrycia do preferowanej miękkości warzyw. Gotuję dość krótko (3-4 minuty), bo lubię gdy warzywa są jędrne.
- Curry doprawiamy sosem sojowym, sokiem z limonki i cukrem do smaku. Dodajemy fasolę, groszek zwykły i cukrowy, krótko podgrzewamy. Podajemy z dodatkiem ryżu lub makaronu. Danie warto posypać nacią kolendry lub dymką.
Polecam wypróbować również przepis na curry z łososiem i warzywami. W wersji wegańskiej można wykorzystać wędzony tempeh lub tofu.
3 komentarze
Od razu mi się cieplej zrobiło, gdy tylko na nie spojrzałam 🙂 Dodatek imbiru na pewno robi swoje 🙂
Witam, gdzie mozna kupic taki makaron ryzowy ?
Ten makaron kupowaliśmy w Auchan.