Curry z wieprzowiną i ziemniakami

przez Malwina
Curry z wieprzowiny

Jeśli macie już dość tradycyjnych gulaszów wieprzowych, ten przepis z pewnością przypadnie Wam do gustu. Danie jest niezwykle aromatyczne, lekko pikantne za sprawą czerwonej pasty curry. Jest to jedno z lepszych curry jakie do tej pory zrobiłam. Z pewnością będę je powtarzać bardzo często. Zachęcam do wypróbowania przepisu.

Curry z wieprzowiną przepis
CURRY Z WIEPRZOWINĄ I ZIEMNIAKAMI (TAJLANDIA)

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • 500 g mięsa wieprzowego na gulasz (u mnie łopatka)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-centymetrowy kawałek imbiru
  • 2-3 czubate łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 2 szklanki wody lub bulionu
  • 1 łyżeczka trawy cytrynowej (pasty)
  • 1-2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka mleka kokosowego z puszki
  • 300 g małych ziemniaków (12 sztuk)
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy pokrojone w kostkę mięso, obsmażamy ze wszystkich stron. Przekładamy je do garnka. Na patelnię wrzucamy czosnek, imbir, cebulę. Smażymy przez 2-3 minuty. Dodajemy pastę curry, smażymy kolejną minutę. Całość przekładamy do garnka z mięsem. Wlewamy wodę, dodajemy trawę cytrynową, sok z limonki, cukier, sos rybny. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na małym ogniu przez około godzinę. Dodajemy obrane i przekrojone na pół ziemniaki, wlewamy mleko kokosowe, gotujemy dalej, aż ziemniaki będą miękkie. Mi zajęło to 15 minut. Curry rozkładamy do dwóch miseczek, posypujemy posiekaną natką lub kolendrą. 

Całkowity czas przygotowania: 1 godzina 15 minut.

Polecam Wam także przepis na 
11 komentarzy
0

Podobne posty:

11 komentarzy

Maggie 16/04/2013 - 5:14 pm

Zdecydowanie moje klimaty! Co wiecej, wiekszosc skladnikow mam w domu. Ty juz wiesz, co to oznacza 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 16/04/2013 - 6:33 pm

no zobaczymy zobaczymy 🙂 coś kusi mnie ostatnio orient, muszę tylko opylić półki w jakimś azjomarkecie

Odpowiedz
asia_2105 16/04/2013 - 7:07 pm

mmmmniami chyba rozgrzewające 🙂

Odpowiedz
MartynCia ^^ 16/04/2013 - 9:02 pm

przyglądam się tej miseczce i przyglądam…aż zgłodniałam 😉

Odpowiedz
Małgorzata 16/04/2013 - 10:00 pm

świetny przepis, muszę go wypróbować 🙂 aż sie głodna od patrzenia zrobiłam 😉

Odpowiedz
Marzena 17/04/2013 - 7:05 am

Pierwszy raz widzę curry z ziemniakami i wygląda cudownie:-)

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 17/04/2013 - 7:33 pm

Wygląda przepysznie, a poprzez dodatek ziemniaków jest na pewno jeszcze bardziej sycące:)

Odpowiedz
bartoldzik 18/04/2013 - 4:31 am

Zdecydowanie wolę tradycyjne gulasze wołowe, bo wolę smak i zapach wołowiny. Ale w takim towarzystwie przypraw i zapachów wieprzowina będzie mi smakować z pewnością …

Odpowiedz
Anonimowy 29/04/2013 - 6:26 pm

Magda FA: Zrobiłam na jutrzejszy pracowy obiad, ale z wołowiną, bo akurat miałam. Mam nadzieję, że będzie pysznie :-))

Odpowiedz
Anonimowy 04/10/2016 - 11:24 am

Witam,
czy mleko kokosowe jest bardzo wyczuwalne (słodkie)?

Odpowiedz
Malwina 04/10/2016 - 11:25 am

W połączeniu z pozostałymi przyprawami nie.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies