Jeśli macie już dość tradycyjnych gulaszów wieprzowych, ten przepis z pewnością przypadnie Wam do gustu. Danie jest niezwykle aromatyczne, lekko pikantne za sprawą czerwonej pasty curry. Jest to jedno z lepszych curry jakie do tej pory zrobiłam. Z pewnością będę je powtarzać bardzo często. Zachęcam do wypróbowania przepisu.
CURRY Z WIEPRZOWINĄ I ZIEMNIAKAMI (TAJLANDIA)
Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
- 500 g mięsa wieprzowego na gulasz (u mnie łopatka)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3-centymetrowy kawałek imbiru
- 2-3 czubate łyżeczki czerwonej pasty curry
- 2 szklanki wody lub bulionu
- 1 łyżeczka trawy cytrynowej (pasty)
- 1-2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szklanka mleka kokosowego z puszki
- 300 g małych ziemniaków (12 sztuk)
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy pokrojone w kostkę mięso, obsmażamy ze wszystkich stron. Przekładamy je do garnka. Na patelnię wrzucamy czosnek, imbir, cebulę. Smażymy przez 2-3 minuty. Dodajemy pastę curry, smażymy kolejną minutę. Całość przekładamy do garnka z mięsem. Wlewamy wodę, dodajemy trawę cytrynową, sok z limonki, cukier, sos rybny. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na małym ogniu przez około godzinę. Dodajemy obrane i przekrojone na pół ziemniaki, wlewamy mleko kokosowe, gotujemy dalej, aż ziemniaki będą miękkie. Mi zajęło to 15 minut. Curry rozkładamy do dwóch miseczek, posypujemy posiekaną natką lub kolendrą.
Całkowity czas przygotowania: 1 godzina 15 minut.
Polecam Wam także przepis na
11 komentarzy
Zdecydowanie moje klimaty! Co wiecej, wiekszosc skladnikow mam w domu. Ty juz wiesz, co to oznacza 🙂
no zobaczymy zobaczymy 🙂 coś kusi mnie ostatnio orient, muszę tylko opylić półki w jakimś azjomarkecie
mmmmniami chyba rozgrzewające 🙂
przyglądam się tej miseczce i przyglądam…aż zgłodniałam 😉
świetny przepis, muszę go wypróbować 🙂 aż sie głodna od patrzenia zrobiłam 😉
Pierwszy raz widzę curry z ziemniakami i wygląda cudownie:-)
Wygląda przepysznie, a poprzez dodatek ziemniaków jest na pewno jeszcze bardziej sycące:)
Zdecydowanie wolę tradycyjne gulasze wołowe, bo wolę smak i zapach wołowiny. Ale w takim towarzystwie przypraw i zapachów wieprzowina będzie mi smakować z pewnością …
Magda FA: Zrobiłam na jutrzejszy pracowy obiad, ale z wołowiną, bo akurat miałam. Mam nadzieję, że będzie pysznie :-))
Witam,
czy mleko kokosowe jest bardzo wyczuwalne (słodkie)?
W połączeniu z pozostałymi przyprawami nie.