Ten przepis autorstwa Ching-He Huang jest dość nietypowy. Mięso przed pieczeniem nie jest obsmażane, dodatkowo piecze się wraz z parą wodną. Polędwiczka jest niezwykle aromatyczna za sprawą typowych dla kuchni azjatyckiej przypraw. Autorka zaleca piec mięso przez 40 minut. Ja najczęściej skracam czas pieczenia do pół godziny.
>
Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa (o wadze 500 g)
- marynata: 2 posiekane ząbki czosnku, 2 łyżki startego imbiru, 50 ml jasnego sosu sojowego, 50 ml wina ryżowego, 2 łyżki cukru, 1 łyżka sosu hoi sin, 1 łyżka oleju, 60 ml płynnego miodu, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
Całkowity czas przygotowania (razem z czasem marynowania): 12 godzin i 40 minut.
5 komentarzy
Bardzo smakowity przepis!
Bardzo fajnie prezentuje się ta polędwiczka 🙂 Myślę, że marynata nadaje niesamowitego smaku tej sztuce mięsa 🙂
Świetna propozycja, wygląda kusząco i tak soczyście:-)
Ale pyszna propozycja! :), koniecznie do wypróbowania.
Fajnie wygląda to mięsko:) pozdrawiam ciepło