Wieprzowina char siu

przez Malwina
Wieprzowina char siu

Ten przepis autorstwa Ching-He Huang jest dość nietypowy. Mięso przed pieczeniem nie jest obsmażane, dodatkowo piecze się wraz z parą wodną. Polędwiczka jest niezwykle aromatyczna za sprawą typowych dla kuchni azjatyckiej przypraw. Autorka zaleca piec mięso przez 40 minut. Ja najczęściej skracam czas pieczenia do pół godziny. 



Pieczona wieprzowina z parą wodną

WIEPRZOWINA CHAR SIU (CHINY)

>
Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa (o wadze 500 g)
  • marynata: 2 posiekane ząbki czosnku, 2 łyżki startego imbiru, 50 ml jasnego sosu sojowego, 50 ml wina ryżowego, 2 łyżki cukru, 1 łyżka sosu hoi sin, 1 łyżka oleju,  60 ml płynnego miodu, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
Łączymy wszystkie składniki marynaty. Wkładamy do niej oczyszczone mięso i odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Mięso wyjmujemy z lodówki, zostawiamy na 30 minut w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (bez termoobiegu). Mięso układamy na ruszcie. Pod kratką umieszczamy blachę do pieczenia lub naczynie żaroodporne i napełniamy je do połowy gorącą wodą. Mięso pieczemy przez 15-20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy dalej kolejne 15-20 minut. Mięso zawijamy w folię aluminiową. Jeśli mięso ma być podawane do obiadu, dajemy mu odpocząć w folii przez 10-15 minut. Jeśli ma być dodatkiem do chleba, wówczas całkowicie je studzimy i wkładamy do lodówki. Kroimy na następny dzień. 

Całkowity czas przygotowania (razem z czasem marynowania): 12 godzin i 40 minut.

5 komentarzy
0

Podobne posty:

5 komentarzy

Kamila 23/04/2013 - 7:04 pm

Bardzo smakowity przepis!

Odpowiedz
Ola 23/04/2013 - 7:21 pm

Bardzo fajnie prezentuje się ta polędwiczka 🙂 Myślę, że marynata nadaje niesamowitego smaku tej sztuce mięsa 🙂

Odpowiedz
Marzena 24/04/2013 - 6:22 am

Świetna propozycja, wygląda kusząco i tak soczyście:-)

Odpowiedz
Pela 25/04/2013 - 5:33 pm

Ale pyszna propozycja! :), koniecznie do wypróbowania.

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 26/04/2013 - 7:03 am

Fajnie wygląda to mięsko:) pozdrawiam ciepło

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies