Polenta z sosem pomidorowym i grana padano

przez Malwina
Zapiekana polenta

Kiedy ugotuję zbyt dużą ilość bulionu, wówczas najczęściej przygotowuję risotto lub polentę. Polenta świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs, można ją grillować, zapiekać. Tym razem postanowiłam ugrillować ją a następnie zapiec z sosem pomidorowym i grana padano. W takim wydaniu polenta smakuje wybornie. 
Polenta z sosem pomidorowym

POLENTA Z SOSEM POMIDOROWYM I GRANA PADANO

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 150 g kaszy kukurydzianej (nie błyskawicznej)
  • 600 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 łyżka masła 
  • 25 g tartego grana padano
  • 2 łyżki świeżych liści bazylii, drobno posiekanych
  • łyżka świeżego oregano, drobno posiekanego
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • sos: 200 ml przecieru pomidorowego, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka octu balsamicznego, szczypta suszonej bazylii, sól i pieprz do smaku, cukier do smaku (opcjonalnie)
  • do posypania: dodatkowy ser grana padano
W garnku doprowadzamy do wrzenia bulion. Zmniejszamy ogień i stopniowo dodajemy kaszę, mieszając drewnianą łyżką. Całość gotujemy na minimalnym ogniu bez przykrycia przez 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodajemy masło, starty ser, zioła i przyprawy, doprawiamy solą i pieprzem, całość dokładnie mieszamy. Naczynie o wymiarach 26 na 13 cm wykładamy folią aluminiową. Przekładamy do niego polentę, wygładzamy wierzch łyżką (można ją zwilżyć zimną wodą) i odstawiamy do stężenia (można ją czymś obciążyć). Jeśli chcecie, by Wasza polenta była cieńsza, wybierzcie odpowiednio większe naczynie. Po około godzinie masa powinna zrobić się zwarta. Polentę kroimy na kwadraty lub wycinamy z niej koła przy pomocy foremki. Wycięte kawałki polenty lekko smarujemy oliwą, grillujemy na patelni, aż skórka zrobi się chrupiąca. 
Przygotowujemy sos: na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy drobno posiekany czosnek, smażymy 30 sekund. Wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy ocet, bazylię, przyprawiamy do smaku. Gotujemy przez około 5 minut, aż sos zgęstnieje. Następnie na każdą polentę nakładamy sos pomidorowy, posypujemy grana padano. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez około 7-10 minut. Podajemy jako samodzielną przystawkę lub dodatek do grillowanego mięsa. 

Całkowity czas przygotowania: 1 godzina 45 minut.

Polenta z serem

13 komentarzy
0

Podobne posty:

13 komentarzy

Sylvia / Happiness is homemade 22/04/2013 - 5:38 pm

mniam, ślinotoku dostałam 🙂 bardzo apetycznie wygląda!

Odpowiedz
Inspirowane Smakiem 22/04/2013 - 5:57 pm

Ciekawe. Każdy sposób na polentę jest wart zarejestrowania. 😉

Odpowiedz
JustInka 22/04/2013 - 6:52 pm

Pięknie wygląda. Ale ja jakoś ciągle nie mogę się do polenty przekonać. Nie wiem, może Twój przepis mnie przekona 😀

Odpowiedz
Anonimowy 23/04/2013 - 6:54 am

Koniecznie muszę spróbować, bo opis ciekawy 🙂

Odpowiedz
siankoo 23/04/2013 - 7:14 am

kupiłam polentę już jakiś czas temu i stoi na półce i czeka, a teraz widzę jakie pyszności można z niej wyczarować 🙂

Odpowiedz
Nemi 23/04/2013 - 7:38 am

Wow, zdjęcie niesamowite!

Odpowiedz
Maggie 23/04/2013 - 10:31 am

Boski pomysl, na pewno wkrotce wykorzystam 🙂

Odpowiedz
Evitaa 23/04/2013 - 11:33 am

Pysznie. Bardzo ciekawa forma podania polenty 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 23/04/2013 - 4:44 pm

Polenty jeszcze nie robiłam, ostatnio skusiam się na risotto i się zakochałam …podejrzewam, ze z tą polentą byłoby tak samo:) pozdrawiam

Odpowiedz
JoannaD 27/04/2013 - 9:46 am

Od dawna szukałam fajnego przepisu na polentę. ten wygląda zachęcająco. a więc do wypróbowania:) pozdrawiam

Odpowiedz
JoannaD 27/04/2013 - 9:47 am

Od dawna szukałam fajnego przepisu na polentę. Ten wygląda zachęcająco, a więc do wypróbowania:) pozdrawiam

Odpowiedz
Anonimowy 28/04/2013 - 7:29 pm

Wlasnie zjadlam polente wedlug twojego przepisu I byla rewelacyjna
Dzieki za przepis

Odpowiedz
Malwina 29/04/2013 - 4:39 am

Cieszę się, że smakowała 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies