Tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym

przez Malwina
Zupa tajska z kurczakiem

Kiedy mam w domu chorowitka, zamiast ciężkostrawnego rosołu, wolę przygotować rozgrzewającą i pikantną zupę na nutę azjatycką. Kilka dni temu w ramach kuracji antygrypowej ugotowałam tajską zupę z kurczakiem i mlekiem kokosowym. Jej ogromną zaletą jest czas przygotowania, wystarczy 15 minut i na stole ląduje aromatyczna zupa. Szybko i smacznie, czego chcieć więcej?

Tajska zupa z kurczakiem przepis
ZUPA Z KURCZAKIEM I MLEKIEM KOKOSOWYM (TAJLANDIA)

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 400 ml mleczka kokosowego (polecam to mleko kokosowe, ma dobry skład i nie warzy się w zupie)
  • 1 szalotka, obrana i posiekana w kostkę
  • 3 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
  • 1 papryczka chili, posiekana
  • 3-centymetrowy kawałek imbiru, obrany i drobno posiekany
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • sok z połowy limonki
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 300 g piersi z kurczaka, pokrojonej w podłużne paski
  • 160 g makaronu do dań azjatyckich (przygotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu)*
W rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy szalotkę, imbir, czosnek i chili. Smażymy przez 3 minuty. Wsypujemy kmin, kolendrę i kurkumę, smażymy kolejne 30 sekund. Wlewamy mleczko kokosowe, bulion, dodajemy kurczaka, sos rybny, sok z limonki, cukier i  grubo posiekaną trawę cytrynową (biała część). Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10 minut. Makaron rozkładamy pomiędzy 4 miseczki, zalewamy gorącą zupą. 

*u mnie makaron chow mein, który bardzo lubi mój Połówek. Możecie zamiast niego użyć makaronu ryżowego lub z fasoli mung.
**jeśli nie macie dostępu do świeżej trawy cytrynowej użyjcie pasty z trawy cytrynowej (dostępna praktycznie w każdym markecie na dziale z kuchnią orientalną)

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

Zupa z mlekiem kokosowym i kurczakiem przepis

94 komentarze
4

Podobne posty:

94 komentarze

Anonimowy 12/01/2013 - 5:34 pm

super pychotka na całego!!!!

Odpowiedz
Kamila 12/01/2013 - 6:21 pm

Idealna by postawić na nogi! Zdrowia dużo dla Ciebie i chorowitka!

Odpowiedz
Malwina 13/01/2013 - 7:40 am

Dziękuję Kamilo :*

Odpowiedz
Cooking??Cooking!! 12/01/2013 - 6:51 pm

Od zawsze się boję mleka kokosowego, chociaż tyle dobrego o nim słyszałam. Twoją zupę na pewno wypróbuję 🙂

Odpowiedz
Malwina 13/01/2013 - 7:40 am

Nie ma czego się bać 😉

Odpowiedz
Anonimowy 19/04/2016 - 9:48 am

Jest się czego bać :). Mleko kokosowe uzależnia :). Jest przepyszne!!! Tylko wybierz dobre, bez zbędnej chemii, polecam Real Thai.

Odpowiedz
Justyna Ciekot 08/11/2017 - 10:36 am

czy do tego przepisu nada sie mleko kokosowe wlasnej roboty?

Odpowiedz
Malwina 08/11/2017 - 10:39 am

Polecam zainwestować w dobrej jakości mleko, np. Real Thai. Domowej roboty napój kokosowy nie sprawdzi się zbyt dobrze.

Odpowiedz
Urszula - Proste potrawy 12/01/2013 - 7:04 pm

Wpadłabym na talerz Twojej zupy, wiem że pyszna:)

Odpowiedz
Szpinakożerca 12/01/2013 - 7:48 pm

wygląda cudownie 🙂 i to połączenie przypraw – już wiem że będzie pysznie 🙂 koniecznie spróbuję

Odpowiedz
asia_2105 12/01/2013 - 7:56 pm

mmmmmmniam! 😛

Odpowiedz
siankoo 12/01/2013 - 8:39 pm

pysznie się prezentuje 🙂

Odpowiedz
Hania-Kasia 12/01/2013 - 8:44 pm

Też zrobiłam tajską zupę z mlekiem kokosowym – trochę podobną do Twojej.

Odpowiedz
Milka 12/01/2013 - 8:44 pm

Zawsze chciałam spróbować tej zupy, fajnie, że dodała Pani przepis 🙂

Mam tylko pytanie, czy ewentualne zastąpienie makaronu azjatyckiego jakimś zwykłym, pełnoziarnistym wpłynie negatywnie na smak?

P.s. Zrobiłam "majonez" awokado z Pani przepisu i dodałam go do tradycyjnej sałatki jarzynowej na święta. MMM, pycha, i ta cytrynowa nutka 🙂

Odpowiedz
Malwina 13/01/2013 - 7:39 am

Cieszę się , że przepis na "majonez" się przydał 🙂
Co makaronu, mimo wszystko dodałabym ryżowy (dostępny w każdym markecie). Łatwo wchłania smak dań w przeciwieństwie do tradycyjnych makaronów.

Odpowiedz
pasjonatka 12/01/2013 - 9:01 pm

mleczko kokosowe w zupach jest genialne 😉

Odpowiedz
Wiewióra 12/01/2013 - 10:24 pm

marze dzisiaj o takiej miseczce pełnej takiej zupy 🙂 świetna!!!

Odpowiedz
Shiral Kucharzy 13/01/2013 - 6:06 am

15 minut, to faktycznie szybciutka ta zupa:) Ale jaki ona ma kolor!

Odpowiedz
Justyna Bąk 13/01/2013 - 8:22 am

pięknie wygląda, chętnie bym spróbowała:)

Odpowiedz
Bernadeta 13/01/2013 - 6:40 pm

u mnie dzisiaj była syczuańska ale tak tez bym zjadła.

Odpowiedz
Tomek gotuje 14/01/2013 - 12:18 pm

Grypa mnie na razie nie tyka (tfu,tfu), ale talerz zupki na wszelki wypadek bym zjadł 🙂

Odpowiedz
Olga 24/10/2020 - 3:50 pm

Ulubiona zupa mojej rodziny od lat🤍
Uwielbiają ją wszyscy ,od dzieci po dziadków.Jemy ją w Danii ,gdzie mieszkamy i w Polsce ,kiedy odwiedzamy rodzinę😊
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za ten przepis.

Odpowiedz
Anonimowy 25/01/2013 - 10:41 am

super wygląda, smakuje jeszcze lepiej a ja dodaje jeszcze krewetki, niebo w gebie:)

Odpowiedz
Anonimowy 05/02/2013 - 12:19 pm

rzeczywiście 15 minut

Odpowiedz
Anonimowy 06/01/2018 - 5:06 pm

Ta, jasne – 3,5 minuty smażenia, 10 minut gotowania, więc w pozostałe łącznie półtorej minuty kroimy imbir, szalotkę, chilli, trawę cytrynową, czosnek, kurczaka (przy czym imbir, szalotkę i czosnek trzeba obrać) oraz "doprowadzamy do wrzenia" zanim zaczniemy liczyć te 10 minut. A i bulion warzywny na ogół nie bierze się znikąd, nawet jak jest z kostki rosołowej to zrobienie zajmuje chwilę.

Odpowiedz
Anonimowy 12/02/2013 - 12:41 pm

mam pytanko czy trawe cytrynowa moge dodac suszona? i w jakiej ilosci bo niestety nigdy z niej nie korzystalam i nie mam rozeznania 🙂

Odpowiedz
Malwina 12/02/2013 - 12:52 pm

Kiedyś kupiłam suszoną, ale używałam jej jedynie jako dodatek do zielonej herbaty. I chyba tylko do tego się nadaje (były to ścinki liści trawy cytrynowej). Jeśli masz suszone białe części, to myślę, że mogą się nadać (chociaż nie mam z nimi żadnego doświadczenia). Możesz także użyć pasty z trawy cytrynowej (dostępna w marketach w małych słoiczkach, dość wygodna w przechowywaniu, ale mniej intensywna od tej świeżej).

Odpowiedz
Anonimowy 12/02/2013 - 1:39 pm

rozumiem no jakos bede musiala sobie poradzic dziekuje za pomoc 🙂

Odpowiedz
Malwina 12/02/2013 - 2:31 pm

Daj znać, jak wyszła zupka:)

Odpowiedz
Anonimowy 04/09/2013 - 5:06 pm

Lemon grass mozna zastąpic otarta skórką z limonki (oczywiście bez albedo)

Odpowiedz
Anonimowy 04/09/2013 - 5:09 pm

Nie obierajcie kochani imbiru!!! wywalacie to co najlepsze! lepiej też imbir drobno posiekać niż maltretować go na tarce. Brązowy cukier?? nie dawałem ja daję palmowy a jak nie mama dosładzam sosem ostrygowym ale spróbuję bo łatwiej dostać

Odpowiedz
Mirabelka 12/04/2013 - 2:53 pm

Robiłam ją już 2 razy 🙂 jest barrrdzo dobra 🙂 dzięki za przepis, Malwinno 🙂

Odpowiedz
Malwina 12/04/2013 - 4:18 pm

Mirabelko, cieszę się, że Ci smakowała. Ostatnio ta zupka robi furorę wśród moich znajomych.

Odpowiedz
Anonimowy 26/04/2013 - 12:24 pm

a ja dzisiaj robię zakupy tego czego trzeba do przygotowania tej zupy, a jutro podam ją na urodzinkach mojego dziecka! oczywiście jako danie dla dorosłych. myślę, że będą zachwyceni! trzymajcie kciuki!

Odpowiedz
Anonimowy 11/05/2013 - 8:58 am

czy makaron trzeba wcześniej zaparzyć wrzątkiem, czy wystarczy zalać go gorącą zupą, żeby zrobił się miękki?

Odpowiedz
Malwina 11/05/2013 - 9:04 am

Jeśli jest to makaron bez gotowania (czyli taki, który zalewa się wrzątkiem i zostawia na kilka minut), możesz zalać go bardzo gorącą zupą i odstawić, by zmiękł. Nigdy nie robiłam w ten sposób, ale wydaje się to być dobrym pomysłem, ponieważ makaron jeszcze bardziej przejdzie smakiem bulionu.

Odpowiedz
Anonimowy 14/05/2013 - 3:31 am

Dokladnie, ja swoj makaron zalewam goraca zupa, czekam chwilke i gotowe! Taki sposob ma jedna zalete – uzywasz tylko tyle makaronu ile naprawde potrzebujesz 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 28/05/2013 - 7:10 pm

czy ktoś jadł tę zupę "na drugi" dzień? smakuje równie dobrze?

Odpowiedz
Unknown 06/03/2016 - 11:25 am

na drugi dzien smakuje jeszcze lepiej! sprawdzone 🙂 btw, przepyszna zupa! dzieki za przepis!

Odpowiedz
Malwina 28/05/2013 - 7:14 pm

Zawsze robię ją w ten sam dzień, kiedy ma być jedzona. Myślę, że bez problemu może stać w lodówce do kolejnego dnia. Ale wówczas nie dodawałabym do niej makaronu (makaron mocno napęcznieje przez ten czas i zupa może się zrobić bardzo gęsta)

Odpowiedz
Anonimowy 28/05/2013 - 7:20 pm

dziękuję za błyskawiczną odpowiedź 🙂

Odpowiedz
Malwina 29/05/2013 - 6:25 am

Mam nadzieję, że zupa przypadnie Ci do gustu 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 21/08/2013 - 11:04 am

Zupa na pewno na stałe zagości w menu mojej rodzinki. Była przepyszna!

Odpowiedz
Anonimowy 30/08/2013 - 4:42 pm

bardzo dobra zupka, zamiast chili dałam ostrą paprykę mieloną (nie lubimy na ostro) i też wyszła zacnie 🙂

Odpowiedz
Malwina 03/09/2013 - 10:16 am

Miło mi to słyszeć/czytać 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 05/03/2014 - 3:31 pm

pycha właśnie jest…tylko że nie jest ostra 🙂

Odpowiedz
Malwina 05/03/2014 - 3:38 pm

W takim razie następnym razem dodaj większą ilość chili 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 12/03/2014 - 4:34 pm

Zrobiłam… szkoda tylko, że mleko się zcieło… wyszło okropnie… czy to kwestia mleka, czy przepisu :)??

Odpowiedz
Malwina 12/03/2014 - 4:45 pm

Pierwszy raz spotykam się z czymś takim, by mleko kokosowe się ścięło. Używam go dość często i nigdy taka sytuacja mi się nie zdarzyła. Jakiego dokładnie mleka użyłaś?

Odpowiedz
Anonimowy 12/03/2014 - 6:55 pm

no też się trochę zdziwiłam 🙂 Bulion był raczej ciepły, nie gorący i wszystko razem się podgrzewało. Trzeba przyznać, ze zupka miała genialny smak 🙂 ale jak się zagotowało to mleko klasycznie się oddzieliło i ścieło. Mleko: Mleczko kokosowe Blue Dragon.

Odpowiedz
Malwina 13/03/2014 - 9:22 am

Aż wyszukałam sobie na blogu i okazuje się, że raz miałam w rękach ich mleczko. Zadowolona z niego nie byłam i więcej w mojej kuchni nie zagościło. Ciężko było je wymieszać i nawet, gdy w końcu mi się to udało miało mnóstwo grudek. Cieszę się za to, że zupka (mimo domyślam się, niezbyt estetycznej strefy wizualnej) przypadła Ci do gustu 🙂

Pozdrawiam,
Malwinna

Odpowiedz
Anonimowy 28/11/2015 - 9:10 am

To moze warto podać mleczko którego pani iżywa

Odpowiedz
Malwina 30/11/2015 - 4:24 pm

Nie polecę na chwilę obecną żadnego konkretnego, bo ostatni raz używałam mleczka prawie rok temu.

Odpowiedz
Anonimowy 18/03/2014 - 11:52 am

Witam. A co podać na drugie danie? domyślam się, ze zupka jest sycąca, ale niedzielny obiad powinieni mieć "drugie danie"… Dziękuję za rady. 🙂

Odpowiedz
Malwina 18/03/2014 - 11:59 am

Witaj. Zerknij do zakładki "kuchnia azjatycka" (http://filozofiasmaku.blogspot.com/2010/05/kuchnia-azjatycka.html). Na pewno znajdziesz tam coś, co Cię zainteresuje.

Odpowiedz
Anonimowy 19/03/2014 - 7:41 am

Witam a można zamiast makaronu dodać ryż ? pozdrawiam ela

Odpowiedz
Malwina 19/03/2014 - 9:52 am

Elu, makaron pasuje tu o wiele bardziej.

Odpowiedz
Anonimowy 02/05/2014 - 10:43 am

Ten blog jest niesamowity! Coraz częściej tu zaglądam. 😉 Teraz chciałabym przyrządzić powyższą zupę. Zastanawiam się tylko czy kurczaka wrzuca się surowego do bulionu i on się wtedy ugotuje? Bez wcześniejszego podsmażenia? Nigdy nie przygotowywałam w taki sposób, stąd moje obawy. Nigdy nie jadłam zupy tajskiej, ale czytając przepis, już sobie wyobrażam jaka musi być pyszna! 😉

Odpowiedz
Malwina 02/05/2014 - 10:46 am

Mięso wrzucasz do bulionu surowe i gotujesz w nim. Mam nadzieję, że zupa przypadnie Ci do gustu 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 04/05/2014 - 2:18 pm

Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź. 🙂 Zupa jest przepyszna! Trochę za mocno doprawiłam i jest dość ostra, ale w sumie mi to nie przeszkadza. Na pewno zrobię jeszcze nie raz. Dziękuję! 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 21/05/2014 - 9:07 am

Zupa zrobiona! PRZEPYSZNA! Dziękuję! Pierwszy raz robiłam taką zupę i jest idealna. Takiej szukałam i będzie u mnie częściej gościć:) Pozdrawiam!

Odpowiedz
Anonimowy 26/10/2014 - 11:30 am

Korzystałam już z Pani przepisu wielokrotnie. Zupka tajska stała się moją ulubioną!

Odpowiedz
Anonimowy 04/11/2014 - 9:14 am

Zupe tajska jadłam w Tajlandii i była pyszna! Dziś zamierzam zrobić ją sama wg tego przepisu 🙂 juz nie mogę się doczekać jej smaku 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 15/11/2014 - 8:12 am

hmm..bulionu wyszło mi dużo z 1,5l-a jedno mleczko 400ml-uratuje przyprawami??

Odpowiedz
Malwina 15/11/2014 - 5:12 pm

Dodałabym jeszcze jedną puszkę mleczka.

Odpowiedz
Anonimowy 13/02/2015 - 1:44 pm

Czy gmin rzymski powinien być mielony czy w ziarenkach? Pozdrawiam! 🙂

Odpowiedz
Malwina 13/02/2015 - 2:09 pm

Mielony 🙂 Jeśli masz w całości, to możesz go najpierw lekko podprażyć na suchej patelni, by wydobyć z niego aromat i później utrzeć w moździerzu.

Odpowiedz
Anonimowy 16/02/2015 - 11:27 pm

Ile dodać pasty cytrynowej? pozdrawiam:)

Odpowiedz
Malwina 17/02/2015 - 5:46 am

1-2 łyżeczki

Odpowiedz
Anonimowy 28/04/2015 - 4:33 pm

Pychaaaaaa bardzo dziękuję

Odpowiedz
Anonimowy 30/09/2015 - 9:12 am

Nie wiem dlaczego ale warzy mi się mleko kokosowe. Za pierwszym razem kiedy gotowałam tę zupę było idealnie a teraz mleko warzy mi się za każdym razem. Co robić ? :(((

Odpowiedz
Malwina 30/09/2015 - 9:20 am

Spróbuj przed dodaniem mleka wymieszać je dokładnie ze szklanką ciepłego bulionu (przy pomocy trzepaczki, tak aby nie było grudek), a następnie wlej do rondla. Jeśli to nie pomorze, to myślę, że wina może leżeć po stronie mleczka.

Odpowiedz
Anonimowy 12/10/2015 - 1:16 pm

Witam, też mi się warzy…:(na początku jest ok, ale jak gotuję mięso to się mleczko rozwarstwia…Ale zupa jest pyszna i smakuje nam bardzo. Jakiej firmy mleczko polecasz?

Odpowiedz
Anonimowy 18/11/2015 - 5:44 pm

Właśnie zrobiłam. Przepyszna! Dodałam jeszcze cukinię i groszek cukrowy 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 24/11/2015 - 6:49 pm

Kurczaka wrzucamy do zupy surowego czy wstępnie usmażonego?

Odpowiedz
Malwina 24/11/2015 - 7:12 pm

Oczywiście surowego. W przepisie nie ma mowy o smażeniu.

Odpowiedz
llensss 01/02/2016 - 2:09 pm

Wlasnie ugotowalam wg przepisu i jest super. Dodalam kukurydze – mala puszke – rewelacja jak dla mnie :). Dzieki za przepis! 🙂 Pozdrawiam

Odpowiedz
www.need-for-speed-rivals 07/03/2016 - 6:54 pm

ja dodałam do tego przepisu jeszcze krewetki, pychotka

Odpowiedz
Anonimowy 14/03/2016 - 1:04 pm

Pyszne, jem dosc czesto z dodatkiem pieczarek krojonych Na cwiartki lub papryki .
Uzywam coconut cream- smietanka
Jest gesta, Ladnie sue rozprowadza:-))
Mniam mniam

Odpowiedz
Aaa 26/05/2016 - 5:18 pm

Polecam. Sprawdzony przepis. Po drobnych modyfikacjacj sos sojowy zamiast rybnego czy po prostu cytryna zamiast limonki tez daje rade… Dziekuje za przepis korzystalismy juz kilkukrotnie-pycha. Aha nie wrzucac makaronu ryzowego do zupy i nie gotowac go-wystarczy zalac wrzatkiem na chwile.

Odpowiedz
Unknown 11/06/2016 - 10:24 am

Witam, zrobiłem zupę juz po raz kolejny i znów wyszła pyszna :). Mam teraz tylko takie pytanie. Jak robisz bulion warzywny do swojej zupy ? 😛

Odpowiedz
Malwina 11/06/2016 - 10:34 am

Dziś kupiłam ładną włoszczyznę do sesji foto z myślą o przygotowaniu wpisu o domowym bulionie warzywnym. Myślę, że jeszcze w czerwcu przepis pojawi się na blogu.

Odpowiedz
Mirka Drost 29/08/2016 - 11:46 am

Zupa jest pyszna ,ja jeszcze pod koniec gotowania dodaje kosteczki zielonej cukinii.

Odpowiedz
Unknown 30/10/2016 - 11:59 am

Użyłem przyprawy z Japoni trawa cytrynowa, nie miałem kuminu, imbir w proszku, makaron nitki, więcej soku z limonki …..i palce lizać!
skorzystam z innych przepisów

Odpowiedz
Anonimowy 27/11/2016 - 6:56 am

a kurczaka wrzucam surowego?

Odpowiedz
Malwina 27/11/2016 - 8:56 pm

Tak.

Odpowiedz
Anonimowy 21/12/2016 - 6:20 pm

Polecam dodać świeże mango pokrojone w kostkę, zaraz po ostygnięciu zupy 😉 a jesli lubicie na ostro to łyżeczkę sambal oelek i zielonej pasty imbirowej 😉

Odpowiedz
Anonimowy 26/01/2017 - 3:06 pm

Bardzo dobry przepis, polecam

Odpowiedz
Anonimowy 26/02/2017 - 10:16 am

Zupka pyszna, wielokrotnie gotowana 😉 Polecam!!!!

Odpowiedz
ruda grazyna 31/03/2017 - 10:47 am

Rosół nie jest zupą ciężkostrawną, o ile nie oczywiście nie gotujemy go na skrzydełkach.

Odpowiedz
Dougerro 27/04/2017 - 4:01 pm

To serio jest zajebista zupa

Odpowiedz
Anonimowy 20/06/2017 - 9:27 pm

Często wracam do tego przepisu, zupa jest przepyszna i smakuje nie tylko mnie, ale i całej rodzinie, która jest przywiązana raczej do tradycyjnych potraw. 🙂

Odpowiedz
Unknown 02/09/2017 - 12:47 pm

Zupa mega! Sugeruje użycie oleju kokosowego (oczywiście pachnącego) zamiast oliwy 🙂
Moi ludzie lubią pikantne więc dorzuciłam jeszcze pół łyżeczki chilli 25.000 :)) wyszło bosko!

Odpowiedz
Anonimowy 16/12/2017 - 9:42 pm

Zupa petarda!!! 🙂 Szalenie prosta w wykonaniu, w smaku obłędna, sycąca i dobrze rozgrzewająca! Każdy z moich znajomych, który nie znał jej smaku pyta o przepis! A osobiście… Dziękuję za inspirację! 😉

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies