Kiedy mam w domu chorowitka, zamiast ciężkostrawnego rosołu, wolę przygotować rozgrzewającą i pikantną zupę na nutę azjatycką. Kilka dni temu w ramach kuracji antygrypowej ugotowałam tajską zupę z kurczakiem i mlekiem kokosowym. Jej ogromną zaletą jest czas przygotowania, wystarczy 15 minut i na stole ląduje aromatyczna zupa. Szybko i smacznie, czego chcieć więcej?
ZUPA Z KURCZAKIEM I MLEKIEM KOKOSOWYM (TAJLANDIA)
Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
- 800 ml bulionu warzywnego
- 400 ml mleczka kokosowego (polecam to mleko kokosowe, ma dobry skład i nie warzy się w zupie)
- 1 szalotka, obrana i posiekana w kostkę
- 3 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
- 1 papryczka chili, posiekana
- 3-centymetrowy kawałek imbiru, obrany i drobno posiekany
- 1 łodyga trawy cytrynowej
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- pół łyżeczki mielonej kolendry
- 2 łyżki sosu rybnego
- sok z połowy limonki
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 300 g piersi z kurczaka, pokrojonej w podłużne paski
- 160 g makaronu do dań azjatyckich (przygotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu)*
W rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy szalotkę, imbir, czosnek i chili. Smażymy przez 3 minuty. Wsypujemy kmin, kolendrę i kurkumę, smażymy kolejne 30 sekund. Wlewamy mleczko kokosowe, bulion, dodajemy kurczaka, sos rybny, sok z limonki, cukier i grubo posiekaną trawę cytrynową (biała część). Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10 minut. Makaron rozkładamy pomiędzy 4 miseczki, zalewamy gorącą zupą.
*u mnie makaron chow mein, który bardzo lubi mój Połówek. Możecie zamiast niego użyć makaronu ryżowego lub z fasoli mung.
**jeśli nie macie dostępu do świeżej trawy cytrynowej użyjcie pasty z trawy cytrynowej (dostępna praktycznie w każdym markecie na dziale z kuchnią orientalną)
Całkowity czas przygotowania: 15 minut.
94 komentarze
super pychotka na całego!!!!
Idealna by postawić na nogi! Zdrowia dużo dla Ciebie i chorowitka!
Dziękuję Kamilo :*
Od zawsze się boję mleka kokosowego, chociaż tyle dobrego o nim słyszałam. Twoją zupę na pewno wypróbuję 🙂
Nie ma czego się bać 😉
Jest się czego bać :). Mleko kokosowe uzależnia :). Jest przepyszne!!! Tylko wybierz dobre, bez zbędnej chemii, polecam Real Thai.
czy do tego przepisu nada sie mleko kokosowe wlasnej roboty?
Polecam zainwestować w dobrej jakości mleko, np. Real Thai. Domowej roboty napój kokosowy nie sprawdzi się zbyt dobrze.
Wpadłabym na talerz Twojej zupy, wiem że pyszna:)
wygląda cudownie 🙂 i to połączenie przypraw – już wiem że będzie pysznie 🙂 koniecznie spróbuję
mmmmmmniam! 😛
pysznie się prezentuje 🙂
Też zrobiłam tajską zupę z mlekiem kokosowym – trochę podobną do Twojej.
Zawsze chciałam spróbować tej zupy, fajnie, że dodała Pani przepis 🙂
Mam tylko pytanie, czy ewentualne zastąpienie makaronu azjatyckiego jakimś zwykłym, pełnoziarnistym wpłynie negatywnie na smak?
P.s. Zrobiłam "majonez" awokado z Pani przepisu i dodałam go do tradycyjnej sałatki jarzynowej na święta. MMM, pycha, i ta cytrynowa nutka 🙂
Cieszę się , że przepis na "majonez" się przydał 🙂
Co makaronu, mimo wszystko dodałabym ryżowy (dostępny w każdym markecie). Łatwo wchłania smak dań w przeciwieństwie do tradycyjnych makaronów.
mleczko kokosowe w zupach jest genialne 😉
marze dzisiaj o takiej miseczce pełnej takiej zupy 🙂 świetna!!!
15 minut, to faktycznie szybciutka ta zupa:) Ale jaki ona ma kolor!
pięknie wygląda, chętnie bym spróbowała:)
u mnie dzisiaj była syczuańska ale tak tez bym zjadła.
Grypa mnie na razie nie tyka (tfu,tfu), ale talerz zupki na wszelki wypadek bym zjadł 🙂
Ulubiona zupa mojej rodziny od lat🤍
Uwielbiają ją wszyscy ,od dzieci po dziadków.Jemy ją w Danii ,gdzie mieszkamy i w Polsce ,kiedy odwiedzamy rodzinę😊
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za ten przepis.
super wygląda, smakuje jeszcze lepiej a ja dodaje jeszcze krewetki, niebo w gebie:)
rzeczywiście 15 minut
Ta, jasne – 3,5 minuty smażenia, 10 minut gotowania, więc w pozostałe łącznie półtorej minuty kroimy imbir, szalotkę, chilli, trawę cytrynową, czosnek, kurczaka (przy czym imbir, szalotkę i czosnek trzeba obrać) oraz "doprowadzamy do wrzenia" zanim zaczniemy liczyć te 10 minut. A i bulion warzywny na ogół nie bierze się znikąd, nawet jak jest z kostki rosołowej to zrobienie zajmuje chwilę.
mam pytanko czy trawe cytrynowa moge dodac suszona? i w jakiej ilosci bo niestety nigdy z niej nie korzystalam i nie mam rozeznania 🙂
Kiedyś kupiłam suszoną, ale używałam jej jedynie jako dodatek do zielonej herbaty. I chyba tylko do tego się nadaje (były to ścinki liści trawy cytrynowej). Jeśli masz suszone białe części, to myślę, że mogą się nadać (chociaż nie mam z nimi żadnego doświadczenia). Możesz także użyć pasty z trawy cytrynowej (dostępna w marketach w małych słoiczkach, dość wygodna w przechowywaniu, ale mniej intensywna od tej świeżej).
rozumiem no jakos bede musiala sobie poradzic dziekuje za pomoc 🙂
Daj znać, jak wyszła zupka:)
Lemon grass mozna zastąpic otarta skórką z limonki (oczywiście bez albedo)
Nie obierajcie kochani imbiru!!! wywalacie to co najlepsze! lepiej też imbir drobno posiekać niż maltretować go na tarce. Brązowy cukier?? nie dawałem ja daję palmowy a jak nie mama dosładzam sosem ostrygowym ale spróbuję bo łatwiej dostać
Robiłam ją już 2 razy 🙂 jest barrrdzo dobra 🙂 dzięki za przepis, Malwinno 🙂
Mirabelko, cieszę się, że Ci smakowała. Ostatnio ta zupka robi furorę wśród moich znajomych.
a ja dzisiaj robię zakupy tego czego trzeba do przygotowania tej zupy, a jutro podam ją na urodzinkach mojego dziecka! oczywiście jako danie dla dorosłych. myślę, że będą zachwyceni! trzymajcie kciuki!
czy makaron trzeba wcześniej zaparzyć wrzątkiem, czy wystarczy zalać go gorącą zupą, żeby zrobił się miękki?
Jeśli jest to makaron bez gotowania (czyli taki, który zalewa się wrzątkiem i zostawia na kilka minut), możesz zalać go bardzo gorącą zupą i odstawić, by zmiękł. Nigdy nie robiłam w ten sposób, ale wydaje się to być dobrym pomysłem, ponieważ makaron jeszcze bardziej przejdzie smakiem bulionu.
Dokladnie, ja swoj makaron zalewam goraca zupa, czekam chwilke i gotowe! Taki sposob ma jedna zalete – uzywasz tylko tyle makaronu ile naprawde potrzebujesz 🙂
czy ktoś jadł tę zupę "na drugi" dzień? smakuje równie dobrze?
na drugi dzien smakuje jeszcze lepiej! sprawdzone 🙂 btw, przepyszna zupa! dzieki za przepis!
Zawsze robię ją w ten sam dzień, kiedy ma być jedzona. Myślę, że bez problemu może stać w lodówce do kolejnego dnia. Ale wówczas nie dodawałabym do niej makaronu (makaron mocno napęcznieje przez ten czas i zupa może się zrobić bardzo gęsta)
dziękuję za błyskawiczną odpowiedź 🙂
Mam nadzieję, że zupa przypadnie Ci do gustu 🙂
Zupa na pewno na stałe zagości w menu mojej rodzinki. Była przepyszna!
bardzo dobra zupka, zamiast chili dałam ostrą paprykę mieloną (nie lubimy na ostro) i też wyszła zacnie 🙂
Miło mi to słyszeć/czytać 🙂
pycha właśnie jest…tylko że nie jest ostra 🙂
W takim razie następnym razem dodaj większą ilość chili 🙂
Zrobiłam… szkoda tylko, że mleko się zcieło… wyszło okropnie… czy to kwestia mleka, czy przepisu :)??
Pierwszy raz spotykam się z czymś takim, by mleko kokosowe się ścięło. Używam go dość często i nigdy taka sytuacja mi się nie zdarzyła. Jakiego dokładnie mleka użyłaś?
no też się trochę zdziwiłam 🙂 Bulion był raczej ciepły, nie gorący i wszystko razem się podgrzewało. Trzeba przyznać, ze zupka miała genialny smak 🙂 ale jak się zagotowało to mleko klasycznie się oddzieliło i ścieło. Mleko: Mleczko kokosowe Blue Dragon.
Aż wyszukałam sobie na blogu i okazuje się, że raz miałam w rękach ich mleczko. Zadowolona z niego nie byłam i więcej w mojej kuchni nie zagościło. Ciężko było je wymieszać i nawet, gdy w końcu mi się to udało miało mnóstwo grudek. Cieszę się za to, że zupka (mimo domyślam się, niezbyt estetycznej strefy wizualnej) przypadła Ci do gustu 🙂
Pozdrawiam,
Malwinna
To moze warto podać mleczko którego pani iżywa
Nie polecę na chwilę obecną żadnego konkretnego, bo ostatni raz używałam mleczka prawie rok temu.
Witam. A co podać na drugie danie? domyślam się, ze zupka jest sycąca, ale niedzielny obiad powinieni mieć "drugie danie"… Dziękuję za rady. 🙂
Witaj. Zerknij do zakładki "kuchnia azjatycka" (http://filozofiasmaku.blogspot.com/2010/05/kuchnia-azjatycka.html). Na pewno znajdziesz tam coś, co Cię zainteresuje.
Witam a można zamiast makaronu dodać ryż ? pozdrawiam ela
Elu, makaron pasuje tu o wiele bardziej.
Ten blog jest niesamowity! Coraz częściej tu zaglądam. 😉 Teraz chciałabym przyrządzić powyższą zupę. Zastanawiam się tylko czy kurczaka wrzuca się surowego do bulionu i on się wtedy ugotuje? Bez wcześniejszego podsmażenia? Nigdy nie przygotowywałam w taki sposób, stąd moje obawy. Nigdy nie jadłam zupy tajskiej, ale czytając przepis, już sobie wyobrażam jaka musi być pyszna! 😉
Mięso wrzucasz do bulionu surowe i gotujesz w nim. Mam nadzieję, że zupa przypadnie Ci do gustu 🙂
Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź. 🙂 Zupa jest przepyszna! Trochę za mocno doprawiłam i jest dość ostra, ale w sumie mi to nie przeszkadza. Na pewno zrobię jeszcze nie raz. Dziękuję! 🙂
Zupa zrobiona! PRZEPYSZNA! Dziękuję! Pierwszy raz robiłam taką zupę i jest idealna. Takiej szukałam i będzie u mnie częściej gościć:) Pozdrawiam!
Korzystałam już z Pani przepisu wielokrotnie. Zupka tajska stała się moją ulubioną!
Zupe tajska jadłam w Tajlandii i była pyszna! Dziś zamierzam zrobić ją sama wg tego przepisu 🙂 juz nie mogę się doczekać jej smaku 🙂
hmm..bulionu wyszło mi dużo z 1,5l-a jedno mleczko 400ml-uratuje przyprawami??
Dodałabym jeszcze jedną puszkę mleczka.
Czy gmin rzymski powinien być mielony czy w ziarenkach? Pozdrawiam! 🙂
Mielony 🙂 Jeśli masz w całości, to możesz go najpierw lekko podprażyć na suchej patelni, by wydobyć z niego aromat i później utrzeć w moździerzu.
Ile dodać pasty cytrynowej? pozdrawiam:)
1-2 łyżeczki
Pychaaaaaa bardzo dziękuję
Nie wiem dlaczego ale warzy mi się mleko kokosowe. Za pierwszym razem kiedy gotowałam tę zupę było idealnie a teraz mleko warzy mi się za każdym razem. Co robić ? :(((
Spróbuj przed dodaniem mleka wymieszać je dokładnie ze szklanką ciepłego bulionu (przy pomocy trzepaczki, tak aby nie było grudek), a następnie wlej do rondla. Jeśli to nie pomorze, to myślę, że wina może leżeć po stronie mleczka.
Witam, też mi się warzy…:(na początku jest ok, ale jak gotuję mięso to się mleczko rozwarstwia…Ale zupa jest pyszna i smakuje nam bardzo. Jakiej firmy mleczko polecasz?
Właśnie zrobiłam. Przepyszna! Dodałam jeszcze cukinię i groszek cukrowy 🙂
Kurczaka wrzucamy do zupy surowego czy wstępnie usmażonego?
Oczywiście surowego. W przepisie nie ma mowy o smażeniu.
Wlasnie ugotowalam wg przepisu i jest super. Dodalam kukurydze – mala puszke – rewelacja jak dla mnie :). Dzieki za przepis! 🙂 Pozdrawiam
ja dodałam do tego przepisu jeszcze krewetki, pychotka
Pyszne, jem dosc czesto z dodatkiem pieczarek krojonych Na cwiartki lub papryki .
Uzywam coconut cream- smietanka
Jest gesta, Ladnie sue rozprowadza:-))
Mniam mniam
Polecam. Sprawdzony przepis. Po drobnych modyfikacjacj sos sojowy zamiast rybnego czy po prostu cytryna zamiast limonki tez daje rade… Dziekuje za przepis korzystalismy juz kilkukrotnie-pycha. Aha nie wrzucac makaronu ryzowego do zupy i nie gotowac go-wystarczy zalac wrzatkiem na chwile.
Witam, zrobiłem zupę juz po raz kolejny i znów wyszła pyszna :). Mam teraz tylko takie pytanie. Jak robisz bulion warzywny do swojej zupy ? 😛
Dziś kupiłam ładną włoszczyznę do sesji foto z myślą o przygotowaniu wpisu o domowym bulionie warzywnym. Myślę, że jeszcze w czerwcu przepis pojawi się na blogu.
Zupa jest pyszna ,ja jeszcze pod koniec gotowania dodaje kosteczki zielonej cukinii.
Użyłem przyprawy z Japoni trawa cytrynowa, nie miałem kuminu, imbir w proszku, makaron nitki, więcej soku z limonki …..i palce lizać!
skorzystam z innych przepisów
a kurczaka wrzucam surowego?
Tak.
Polecam dodać świeże mango pokrojone w kostkę, zaraz po ostygnięciu zupy 😉 a jesli lubicie na ostro to łyżeczkę sambal oelek i zielonej pasty imbirowej 😉
Bardzo dobry przepis, polecam
Zupka pyszna, wielokrotnie gotowana 😉 Polecam!!!!
Rosół nie jest zupą ciężkostrawną, o ile nie oczywiście nie gotujemy go na skrzydełkach.
To serio jest zajebista zupa
Często wracam do tego przepisu, zupa jest przepyszna i smakuje nie tylko mnie, ale i całej rodzinie, która jest przywiązana raczej do tradycyjnych potraw. 🙂
Zupa mega! Sugeruje użycie oleju kokosowego (oczywiście pachnącego) zamiast oliwy 🙂
Moi ludzie lubią pikantne więc dorzuciłam jeszcze pół łyżeczki chilli 25.000 :)) wyszło bosko!
Zupa petarda!!! 🙂 Szalenie prosta w wykonaniu, w smaku obłędna, sycąca i dobrze rozgrzewająca! Każdy z moich znajomych, który nie znał jej smaku pyta o przepis! A osobiście… Dziękuję za inspirację! 😉