Bun cha to danie pochodzące z Hanoi, stolicy Wietnamu. Po zupie pho to jedna z popularniejszych w tym kraju potraw. Składa się z grillowanego mięsa wieprzowego oraz makaronu. Bun cha możemy spotkać w wielu odmianach. Danie to często składa się z kawałków marynowanego boczku, czasem wzbogaca się je o dodatek małych kotlecików z mięsa mielonego.
Jako dodatek do bun cha podaje się niekiedy smażone sajgonki (bun cha nem). Spotkałam się także z wersjami z samymi kotlecikami i takie też troszkę okrojone bun cha chciałabym pokazać Wam dzisiaj. Bun cha zachwyca wyrazistym smakiem. Pikantny sos z dodatkiem sosu rybnego, czosnku, chili i octu świetnie podkręca smak pozostałych dodatków.
BUN CHA
Składniki (na 4 porcje):
- 400 g mielonej wieprzowiny (u mnie łopatka)
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 2 szalotki, drobno posiekane
- 2-centymetrowy kawałek imbiru, drobno posiekany
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta czarnego mielonego pieprzu
- sos: 2 szklanki wody, 3 łyżki cukru, 3 łyżki sosu rybnego, 1 łyżka jasnego sosu sojowego, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki octu ryżowego, 1-2 papryczki chili, 2 łyżki soku z limonki,
- do podania: makaron ryżowy, sałata, posiekana dymka, marynowana marchewka i rzepa
Do mięsa dodajemy sos rybny i sojowy, szalotki, imbir, posiekany czosnek, miód i szczyptę pieprzu. Dokładnie wyrabiamy dłonią (warto sobie pomóc dodając do masy niewielką ilość zimnej wody w trakcie wyrabiania). Formujemy małe kotleciki. Grillujemy je z obu stron na patelni. W tym czasie przygotowujemy sos. W garnku umieszczamy wodę, cukier, sos rybny i sojowy, posiekany czosnek, ocet, chili. Zagotowujemy. Dodajemy sok z limonki, mieszamy. Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, dymkę grubo siekamy. W miseczce umieszczamy zieleninę i makaron. Osobno podajemy sos i kotleciki oraz marynowaną marchew z rzepą. Zajadamy maczając składniki w sosie. Ja ostatecznie do miseczki dołożyłam kotlety, marynowane warzywa i wlałam do niej sos.
Czas przygotowania: 30 minut.
9 komentarzy
mmm ale fajne jedzonko! muszę spróbować 🙂
wygląda bardzo smacznie:)
niesamowicie apetyczne danie – aż oczy się śmieją do zdjęcia:-)))
Piękne zdjęcia 🙂
Smakowity obiad 🙂
Mmm, bardzo apetycznie się to danie prezentuje 🙂
Pyszna zupa,wczoraj jadłam w barze orientalnym w CH na Marywilskiej,zakochałam sie:)
Danie rewelacja,polecam również karczek.
Zdecydowanie moje ulubione danie kuchni wietnamskiej, w każdej wersji mięsnej. Ja uzupełniam je o dużą ilość ziół ze wskazaniem na kolendrę i tajską bazylię, mięta również pasuje. Wspaniałe, pyszne, lekkie i zdrowe