Bun cha

przez Malwina
Bun cha przepis

Bun cha to danie pochodzące z Hanoi, stolicy Wietnamu. Po zupie pho to jedna z popularniejszych w tym kraju potraw. Składa się z grillowanego mięsa wieprzowego oraz makaronu. Bun cha możemy spotkać w wielu odmianach. Danie to często składa się z kawałków marynowanego boczku, czasem wzbogaca się je o dodatek małych kotlecików z mięsa mielonego. 

Jako dodatek do bun cha podaje się niekiedy smażone sajgonki (bun cha nem). Spotkałam się także z wersjami z samymi kotlecikami i takie też troszkę okrojone bun cha chciałabym pokazać Wam dzisiaj. Bun cha zachwyca wyrazistym smakiem. Pikantny sos z dodatkiem sosu rybnego, czosnku, chili i octu świetnie podkręca smak pozostałych dodatków.

Bun cha potrawy wietnamskie

BUN CHA

Składniki (na 4 porcje):
  • 400 g mielonej wieprzowiny (u mnie łopatka)
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 2 szalotki, drobno posiekane
  • 2-centymetrowy kawałek imbiru, drobno posiekany
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta czarnego mielonego pieprzu
  • sos: 2 szklanki  wody, 3 łyżki cukru, 3 łyżki sosu rybnego, 1 łyżka jasnego sosu sojowego, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki octu ryżowego, 1-2 papryczki chili, 2 łyżki soku z limonki, 
  • do podania: makaron ryżowy, sałata, posiekana dymka, marynowana marchewka i rzepa
Do mięsa dodajemy sos rybny i sojowy, szalotki, imbir, posiekany czosnek, miód i szczyptę pieprzu. Dokładnie wyrabiamy dłonią (warto sobie pomóc dodając do masy niewielką ilość zimnej wody w trakcie wyrabiania). Formujemy małe kotleciki. Grillujemy je z obu stron na patelni. W tym czasie przygotowujemy sos. W garnku umieszczamy wodę, cukier, sos rybny i sojowy, posiekany czosnek, ocet, chili. Zagotowujemy. Dodajemy sok z limonki, mieszamy. Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, dymkę grubo siekamy. W miseczce umieszczamy zieleninę i makaron. Osobno podajemy sos i kotleciki oraz marynowaną marchew z rzepą. Zajadamy maczając składniki w sosie. Ja ostatecznie do miseczki dołożyłam kotlety, marynowane warzywa i wlałam do niej sos.

Kotleciki z makaronem ryżowym

Grillowana wieprzowina po wietnamsku

Czas przygotowania: 30 minut.

9 komentarzy
0

Podobne posty:

9 komentarzy

Wiewióra 04/05/2014 - 4:25 pm

mmm ale fajne jedzonko! muszę spróbować 🙂

Odpowiedz
Justyna Żak 04/05/2014 - 7:58 pm

wygląda bardzo smacznie:)

Odpowiedz
uwielbiamy 04/05/2014 - 8:11 pm

niesamowicie apetyczne danie – aż oczy się śmieją do zdjęcia:-)))

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 05/05/2014 - 8:06 am

Piękne zdjęcia 🙂

Odpowiedz
Magda C. 06/05/2014 - 6:32 am

Smakowity obiad 🙂

Odpowiedz
gin 06/05/2014 - 11:49 am

Mmm, bardzo apetycznie się to danie prezentuje 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 03/11/2014 - 12:27 pm

Pyszna zupa,wczoraj jadłam w barze orientalnym w CH na Marywilskiej,zakochałam sie:)

Odpowiedz
Janusz Książek 31/07/2017 - 12:04 pm

Danie rewelacja,polecam również karczek.

Odpowiedz
Radosław 13/03/2024 - 7:49 pm

Zdecydowanie moje ulubione danie kuchni wietnamskiej, w każdej wersji mięsnej. Ja uzupełniam je o dużą ilość ziół ze wskazaniem na kolendrę i tajską bazylię, mięta również pasuje. Wspaniałe, pyszne, lekkie i zdrowe

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies