Placuszki bananowe z ananasem

przez Malwina
Placuszki z bananem i ananasem

Dzisiejszą leniwą niedzielę rozpoczynamy od śniadania na słodko. W ramach dziewiątej odsłony cyklu Śniadanie Mistrzów przygotowałam placuszki z bananem, ananasem i mlekiem kokosowym. Są obłędne w smaku. Podałam do nich krem cytrynowo-kokosowy. Jako dodatek świetnie sprawdzi się także cukier puder, miód czy gęsty jogurt naturalny.

Placuszki z bananem i ananasem przepis

PLACUSZKI BANANOWE Z ANANASEM
Śniadanie Mistrzów #9

Składniki (na około 7 sztuk):

  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 1 jajko
  • 100 ml mleka kokosowego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g cukru (lub więcej, jeśli lubicie słodsze placuszki)
  • 1 dojrzały banan
  • 4 plastry ananasa z syropu, posiekane w mniejsze kawałki
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Jajko mieszamy trzepaczką z mlekiem kokosowym i wlewamy do mąki. Mieszamy trzepaczką do połączenia się składników. Dodajemy rozgniecionego banana i pokrojonego ananasa. Smażymy na patelni z obu stron, aż placuszki ładnie się zrumienią. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja podałam je z kremem cytrynowo-kokosowym. 

Czas przygotowania: 20 minut

21 komentarzy
0

21 komentarzy

Magda111 13/01/2013 - 8:28 am

uwielbiam śniadania na słodko, Twoje placuszki wyglądają bardzo apetycznie;)

Odpowiedz
Anonimowy 13/01/2013 - 9:07 am

super placuszki uwielbiam je smakować
Witam w niedzielę
przyszłam na chwilę
u mnie świeci słoneczko
i mały jest mrozek
pozdrawiam.

Odpowiedz
Majana 13/01/2013 - 9:13 am

Wspaniałe placuszki. Zatęskniłam za takimi pysznościami.
Pozdrawiam:)

Odpowiedz
Droczilka 13/01/2013 - 9:14 am

Pyszny pomysł na leniwe, niedzielne śniadanko.

Odpowiedz
whiness 13/01/2013 - 9:18 am

Banan, ananas… Wyczuwam słodki poranek 🙂 Taka wieżyczka na pewno pomoże w miłym rozpoczęciu dnia.

Odpowiedz
Wiewióra 13/01/2013 - 10:17 am

egzotycznie dzisiaj u Ciebie 🙂 poproszę kilka na drugie śniadanko 🙂

Odpowiedz
qwert123 13/01/2013 - 10:29 am

z mlekiem kokosowym… ach!;)

Odpowiedz
Brenia 13/01/2013 - 11:11 am

Takie śniadanie musi być pyszne 😉

Odpowiedz
przecinkowa 13/01/2013 - 12:31 pm

Muszę spróbować taką wersję 🙂

Odpowiedz
Kaja 13/01/2013 - 1:10 pm

Takich jeszcze nie robiłam, dziś koniecznie wypróbuje i mam nadzieje, że dzieciaki polubią. Pozdrawiam i zapraszam http://niekoniecznieperfekcyjnapanidomu.blogspot.com/

Odpowiedz
MałgosiaZ 13/01/2013 - 5:03 pm

narobiłas smaku!

Odpowiedz
Karmel-itka. 13/01/2013 - 5:04 pm

uśmiecham się do nich :]
pyszne!

Odpowiedz
kuchenny bałagan 13/01/2013 - 7:23 pm

Placuszki są cudowne 🙂

Odpowiedz
Paulina 13/01/2013 - 9:58 pm

idealne śniadanie:)

Odpowiedz
Antenka 13/01/2013 - 10:33 pm

super egzotyczne placuszki:) fajny pomysł:) mnie nigdy nie przyszło do głowy by dodać ananasa:)

Odpowiedz
Justyna Bąk 13/01/2013 - 10:35 pm

apetycznie wyglądają, ja dzisiaj na śniadanko postanowiłam się porozpieszczać świeżym pieczywem z masełkiem:) uwielbiam niedziele rano:)

Odpowiedz
teenager ;) 14/01/2013 - 4:23 am

bananowe placuszki i jeszcze ananas , jak pysznie ! super przepis ;D

Odpowiedz
Olka 14/01/2013 - 10:00 am

Przypadkowo trafiłyśmy w podobne smaki 🙂 Ja w ten weekend robiłam pankejki z bananem i ananasem, też niedługo je wrzucę na blog.

Odpowiedz
Maggie 15/01/2013 - 11:23 am

Takie egzotyczne sniadanie to wspanialy poczatek dnia!

Odpowiedz
Anonimowy 22/03/2014 - 6:11 pm

Witam a czy może być mąka biała typ 450 ? Ela

Odpowiedz
Malwina 22/03/2014 - 6:18 pm

Elu, oczywiście.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies