Te placuszki serwowałam wczoraj na śniadanie. Było to na prawdę pyszne rozpoczęcie dnia. Tak cudowne kolory na talerzu wprowadzą Was z pewnością w znakomity nastrój. Mają one lekko pikantną nutkę za sprawą dodatku papryczki chili. Jeśli chcemy, by były bardziej wyraziste możemy je wzbogacić o dodatkowy ząbek czosnku, bądź ostrą paprykę w proszku. Powrócę do nich na pewno jeszcze nie raz. Sam przepis powstał w wyniku konieczności pozbycia się pewnych produktów z lodówki.
PLACUSZKI Z KUKURYDZY I PAPRYKI
Składniki (na około 8 placuszków):
[przepis własny]
- 150 ml mleka
- 100 g mąki
- 1 jajko
- 200 g odsączonej kukurydzy z puszki
- 100 g czerwonej papryki
- pół papryczki chili, pozbawionej pestek i drobno pokrojonej
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula dymka wraz ze szczypiorkiem
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- pół łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
Mąkę, jajko i mleko dokładnie ze sobą łączymy (za pomocą trzepaczki, miksera, możemy to zrobić także widelcem). Dodajemy kukurydzę, pokrojoną w kostkę paprykę, chili, posiekaną cebulką wraz ze szczypiorem, przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką. Ciasto będzie dość rzadkie, ale nie przejmujcie się tym. Na patelni rozgrzewamy olej, małą chochelką nakładamy porcje ciasta i smażymy z obu stron na rumiano. Placuszki odsączamy z tłuszczu papierowym ręcznikiem.
SALSA Z AWOKADO, OGÓRKA I POMIDORÓW
Składniki:
- 1 awokado
- garść pomidorków koktajlowych
- pół małej czerwonej cebulki
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- pół krótkiego ogórka
- sól, pieprz
- sok z połowy limonki
Awokado obieramy, usuwamy pestkę, kroimy w kostkę. Pomidorki kroimy na pół bądź na ćwiartki. Ogórka obieramy, pozbawiamy pestek, kroimy w kostkę. Cebulkę drobno siekamy. Warzywa łączymy w miseczce, kropimy sokiem z limonki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
23 komentarze
same smakołyki w tym blogu super wyglądają
ostatnio jadłam u kogoś placuszki z kurczaka i kukurydzy. Podoba mi się Twój dodatek papryki. Wyraźny smak na pobudkĘ, bomba! ;0
Lubię kukurydzę w każdym wydaniu, więc i taką wersją bym nie pogardziła, szczególnie tak podaną! Super 🙂
No ciekawie to wygląda 🙂
Hm, na śniadanie jak i na kolację 😉 Wesołe,kolorowe placuszki!
Bardzo podobne do placków a la pizza 🙂 Pamiętam, że były super, ale następnym razem wypróbuję Twoją wegetariańską wersję 🙂
Kolorowy początek szarego dnia!
Świetny pomysł na niebanalne placuszki!:)
Takie czyszczenie lodowki to ja rozumiem!
Wiesz, placuszki wygladaja pieknie, ale niestety nie lubie kukurydzi( no lubie ale tylko gotowana w kolbach)
No ale pomyśle i zamienię czymś nieszczęśnicę i dam znać jak poszło 🙂
Lubię takie szybkie i smaczne jedzenie, ostatnio jak robiłą to dodałam jeszcze trochę szynki.
Będę musiała również przeczyścić lodówkę;) Mój się bardzo ucieszy z takich placków!
och pyszności 🙂 Takie placuszki to ja rozumiem 😀
wyglądają pysznie i na pewno smakują tak samo
http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
Kolejna pyszna wersja warzywnych placków 🙂
Bardzo fajnie wyglądają 🙂 Do zrobienia.
Chętnie bym się skusiła na takie wytrawne placuszki. Gofry z kukurydzą są świetne, więc czemu by nie tak… Świetnie wyglądają 🙂
Ale fajne, a ja tak bardzo kukurydzę lubię:)
Robiłam kiedyś sobie omlet z kukurydzy, papryki, cebuli i potwierdzam, że to dobre połączenie. 🙂
robiłam niedawno takie, tylko zastąpiłam zwykłą mąkę kukurydzianą. faktycznie bardzo pyszne 🙂
mmm pyszne wlasnie skończyłam smażyć 🙂 placuszki + sos pomidorowy …
co za obżarstwo! 🙂
Miło mi to słyszeć;)
Pycha. Zrobiłam w wersji z remouladą i podałam Mężowi do pracy. Zachwycony. Pomimo przygotowania poprzedniego dnia – w dalszym ciągu smaczne. Dzięki za przepis 😉