Placuszki z kukurydzy i papryki

przez Malwina

Te placuszki serwowałam wczoraj na śniadanie. Było to na prawdę pyszne rozpoczęcie dnia. Tak  cudowne kolory na talerzu wprowadzą Was z pewnością w znakomity nastrój. Mają one lekko pikantną nutkę za sprawą dodatku papryczki chili. Jeśli chcemy, by były bardziej wyraziste możemy je wzbogacić o dodatkowy ząbek czosnku, bądź ostrą paprykę w proszku. Powrócę do nich na pewno jeszcze nie raz. Sam przepis powstał w wyniku konieczności pozbycia się pewnych produktów z lodówki. 

PLACUSZKI Z KUKURYDZY I PAPRYKI 

Składniki (na około 8 placuszków):
[przepis własny]

  • 150 ml mleka
  • 100 g mąki
  • 1 jajko
  • 200 g odsączonej kukurydzy z puszki
  • 100 g czerwonej papryki
  • pół papryczki chili, pozbawionej pestek i drobno pokrojonej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula dymka wraz ze szczypiorkiem
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • pół łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
Mąkę, jajko i mleko dokładnie ze sobą łączymy (za pomocą trzepaczki, miksera, możemy to zrobić także widelcem). Dodajemy kukurydzę, pokrojoną w kostkę paprykę, chili, posiekaną cebulką wraz ze szczypiorem, przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką. Ciasto będzie dość rzadkie, ale nie przejmujcie się tym. Na patelni rozgrzewamy olej, małą chochelką nakładamy porcje ciasta i smażymy z obu stron na rumiano. Placuszki odsączamy z tłuszczu papierowym ręcznikiem. 
SALSA Z AWOKADO, OGÓRKA I POMIDORÓW
Składniki:
  • 1 awokado
  • garść pomidorków koktajlowych
  • pół małej czerwonej cebulki
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • pół krótkiego ogórka
  • sól, pieprz
  • sok z połowy limonki
Awokado obieramy, usuwamy pestkę, kroimy w kostkę. Pomidorki kroimy na pół bądź na ćwiartki. Ogórka obieramy, pozbawiamy pestek, kroimy w kostkę. Cebulkę drobno siekamy. Warzywa łączymy w miseczce, kropimy sokiem z limonki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
23 komentarze
0

Podobne posty:

23 komentarze

Anonimowy 11/12/2011 - 5:41 pm

same smakołyki w tym blogu super wyglądają

Odpowiedz
vanilla 11/12/2011 - 5:43 pm

ostatnio jadłam u kogoś placuszki z kurczaka i kukurydzy. Podoba mi się Twój dodatek papryki. Wyraźny smak na pobudkĘ, bomba! ;0

Odpowiedz
Domi w kuchni 11/12/2011 - 5:57 pm

Lubię kukurydzę w każdym wydaniu, więc i taką wersją bym nie pogardziła, szczególnie tak podaną! Super 🙂

Odpowiedz
Kermeet 11/12/2011 - 6:39 pm

No ciekawie to wygląda 🙂

Odpowiedz
Sue 11/12/2011 - 7:11 pm

Hm, na śniadanie jak i na kolację 😉 Wesołe,kolorowe placuszki!

Odpowiedz
Adrijah 11/12/2011 - 7:54 pm

Bardzo podobne do placków a la pizza 🙂 Pamiętam, że były super, ale następnym razem wypróbuję Twoją wegetariańską wersję 🙂

Odpowiedz
Kamila 11/12/2011 - 8:10 pm

Kolorowy początek szarego dnia!

Odpowiedz
Majana 11/12/2011 - 8:30 pm

Świetny pomysł na niebanalne placuszki!:)

Odpowiedz
Maggie 11/12/2011 - 8:35 pm

Takie czyszczenie lodowki to ja rozumiem!

Odpowiedz
JustInka 11/12/2011 - 9:19 pm

Wiesz, placuszki wygladaja pieknie, ale niestety nie lubie kukurydzi( no lubie ale tylko gotowana w kolbach)
No ale pomyśle i zamienię czymś nieszczęśnicę i dam znać jak poszło 🙂

Odpowiedz
Avelina 11/12/2011 - 9:23 pm

Lubię takie szybkie i smaczne jedzenie, ostatnio jak robiłą to dodałam jeszcze trochę szynki.

Odpowiedz
Nemi 11/12/2011 - 9:27 pm

Będę musiała również przeczyścić lodówkę;) Mój się bardzo ucieszy z takich placków!

Odpowiedz
"moje pasje" 11/12/2011 - 10:22 pm

och pyszności 🙂 Takie placuszki to ja rozumiem 😀

Odpowiedz
kachna 12/12/2011 - 8:33 am

wyglądają pysznie i na pewno smakują tak samo

http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

Odpowiedz
Anonimowy 12/12/2011 - 9:19 am

Kolejna pyszna wersja warzywnych placków 🙂

Odpowiedz
smakowite.com 12/12/2011 - 9:57 am

Bardzo fajnie wyglądają 🙂 Do zrobienia.

Odpowiedz
slyvvia 12/12/2011 - 11:32 am

Chętnie bym się skusiła na takie wytrawne placuszki. Gofry z kukurydzą są świetne, więc czemu by nie tak… Świetnie wyglądają 🙂

Odpowiedz
Dusia 12/12/2011 - 2:46 pm

Ale fajne, a ja tak bardzo kukurydzę lubię:)

Odpowiedz
Pluskotka 12/12/2011 - 3:42 pm

Robiłam kiedyś sobie omlet z kukurydzy, papryki, cebuli i potwierdzam, że to dobre połączenie. 🙂

Odpowiedz
Emma 12/12/2011 - 4:11 pm

robiłam niedawno takie, tylko zastąpiłam zwykłą mąkę kukurydzianą. faktycznie bardzo pyszne 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 06/09/2012 - 1:58 pm

mmm pyszne wlasnie skończyłam smażyć 🙂 placuszki + sos pomidorowy …
co za obżarstwo! 🙂

Odpowiedz
Malwina 07/09/2012 - 7:10 am

Miło mi to słyszeć;)

Odpowiedz
Unknown 04/02/2016 - 8:07 am

Pycha. Zrobiłam w wersji z remouladą i podałam Mężowi do pracy. Zachwycony. Pomimo przygotowania poprzedniego dnia – w dalszym ciągu smaczne. Dzięki za przepis 😉

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies