Tajskie szaszłyki z kurczaka

przez Malwina
Wiem…wiem…dziś Tłusty Czwartek- ale niestety pączków nie będzie. Dla odmiany będą błyskawiczne szaszłyki- dla wielbicieli wyrazistych smaków. Danie w sam raz dla zabieganych- idealnie wpasowało się w dzisiejszy dzień.
Ja od dwóch dni próbuję upiec chlebek- wczoraj poszalałam- ubolewałam, że ciasto nie chce rosnąć, że jakieś dziwne…Okazało się, że zapomniałam dodać drożdży, a Stefan w ilości 50 g nie miał szansy poradzić sobie z mąką w ilości prawie pół kilograma. Pojedynek zakończył się klęską niestety. Jutro mam wolniejszy dzień, więc będę próbować raz kolejny. Tym razem o drożdżach na pewno już nie zapomnę;-)
A w przerwie od pączków i czwartkowego słodkiego szaleństwa zapraszam Was na pyszne szaszłyki. 
Przepis dodaję do akcji GrumkówZ widelcem po Azji , akcji Tylko ze spiżarni Paulinki oraz akcji Ekspresowo w kuchni, którą prowadzi Karto_flana.


TAJSKIE SZASZŁYKI Z KURCZAKA



Składniki (na 2 porcje):
[oryginalny przepis pochodzi ze strony BBC Good Food]

  • 2 nieduże czerwone cebule pokrojone w ćwiartki
  • czerwona papryki pokrojona w grubszą kostkę
  • 2 piersi z kurczaka- łącznie o wadze około 350g
  • 2 łyżki mleczka kokosowego
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • patyczki do szaszłyków 
  • do podania ryż

Patyczki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie przez pół godziny. Kurczaka myjemy, czyścimy z błonek i kroimy w grubszą kostkę. W miseczce dokładnie mieszamy mleko kokosowe z pastą curry.  Do powstałej mikstury wkładamy kurczaka. Na patyczki nabijamy na przemian kawałki kurczaka i warzywa. Pieczemy przez 20-25 minut w średnio nagrzanym piekarniku (najlepiej na ruszcie) bądź grillujemy na patelni. Podajemy z ryżem i ulubionym sosem.

    16 komentarzy
    0

    Podobne posty:

    16 komentarzy

    kolorowo w kuchni 03/03/2011 - 5:37 pm

    na Durszlaku królują dziś słodkości więc miło widzieć coś "konkretnego" do jedzenia:) Szaszłyki wspaniale wyglądają:)

    Odpowiedz
    Anonimowy 03/03/2011 - 5:46 pm

    te szaszłyki sprawiły, że zatęskniłam za letnimi grillami…

    Odpowiedz
    Ania 03/03/2011 - 5:55 pm

    To jest bardzo dobra propozycja na dzisiejszy dzień:) U mnie dzisiaj też na słono:)

    Odpowiedz
    bastamb 03/03/2011 - 6:05 pm

    …oj! bywa, że się zapomni…a szaszłyki super…prosto, szybko i apetycznie…pozdrawiam Malwinko.

    Odpowiedz
    obsesjakasiulka 03/03/2011 - 6:25 pm

    NO fakt zapachniało grilami….
    Dobrze, że w piekarniku też można sobie zrobić, tylko gdzie ja kupię mleczko kokosowe??? Dostanę w Lidlu? Bo więcej nigdzie u mnie to nie ma :o(

    Odpowiedz
    Maggie 03/03/2011 - 6:44 pm

    Szaszlyki wygladaja oblednie, a ze czerwona cebule uwielbiam, na pewno kiedys zrobie.
    Zycze powodzenia z chlebem jutro – mam nadzieje, ze tym razem zamiast porazki bedzie sukces!

    Odpowiedz
    Nemi 03/03/2011 - 7:10 pm

    Hahaha,tak to czasem bywa że i o drożdżach się zapomina:D Szaszłyki wyglądają super! Przepis zachowam na takie właśnie zabiegane dni(i zimne, i ciemne, bo czuję, że więcej niż raz się pojawią u nas na stole;)

    Odpowiedz
    wykrywacz smaku 03/03/2011 - 7:30 pm

    wyglądają bardzo apetycznie!

    Odpowiedz
    kulinarne-smaki 03/03/2011 - 8:50 pm

    Szaszłyki dobra rzecz 🙂

    Odpowiedz
    hania-kasia 03/03/2011 - 9:45 pm

    Apetyczne – mnie też ucieszył ich widok po oglądaniu rozmaitych pączków, chruścików, oponek itd.

    Odpowiedz
    delikatessen 03/03/2011 - 11:06 pm

    Świetne szaszłyki, i takie proste! Uwielbiam połączenie mleka kokosowego i kolorowych past curry, jest naprawdę niezawodne:)

    Odpowiedz
    Majana 04/03/2011 - 5:35 am

    Fajne szaszłyki:) Zjadam sobie jednego, mogę?

    Odpowiedz
    Malwina 04/03/2011 - 5:39 am

    obsesjakasiulka- w Lidlu mleczko bywa ale tylko przy okazji tygodnia azjatyckiej kuchni. znajdziesz na pewno w wiekszych sklepach typu simply, real, tesco. ewentualnie możesz zamówić przez internet- nie koniecznie zapuszkowane bo dostępne jest także w proszku;)

    Odpowiedz
    Monica 04/03/2011 - 8:30 am

    U mnie też pączków brak!
    Kolejna pyszna propozycja u ciebie 🙂 Bardzo lubię szaszłyczki, bo kojarzą mi się z latem i grillowaniem na tarasie 🙂

    Odpowiedz
    Kubełek Smakowy 04/03/2011 - 7:49 pm

    Ekspresowo, aromatycznie, pysznie.

    Uwielbiam.

    Odpowiedz
    grumko 07/03/2011 - 8:02 am

    Mmmm – zjadło by się;-)

    Odpowiedz

    Skomentuj

    * Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

    Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies