Wczoraj wspomniałam Wam o sałatce, którą podałam do kebabów. Jest niezwykle lekka i orzeźwiająca. W. bardzo posmakował niezwykle prosty sosik, którą jest polana. Pełna witamin, smaczna i do tego szybka- na pewno nie raz zagości jeszcze na moim stole. I Was zachęcam do tego, by Waszym obiadkom towarzyszyły różnej maści sałatki i surówki, tym bardziej teraz kiedy możemy już cieszyć się świeżymi warzywami.
Przepis dodaję do akcji Adrijah- F1 od kuchni, akcji Karto_flanej- Ekspresowo w kuchni, zabawy Usagi- Czas na piknik 2 oraz akcji Pluskotki- Zielnik kuchenny 2011.
ZIELONA SAŁATKA Z OGÓRKIEM I ORZECHAMI (TURCJA)
Składniki (na 4 porcje):
- 1/3 opakowania rukoli
- 1/3 główki sałaty lollo bianco lub innej dowolnej
- garść liści szpinaku
- 6 większych listków świeżej bazylii
- 2 łyżki świeżej natki pietruszki posiekanej
- 2 łyżki świeżej mięty
- pół szklanki obranych orzechów włoskich
- 1 ogórek pokrojony w plasterki (użyłam kilka ogórków gruntowych, jeśli używamy ogórka szklarniowego warto pozbawić go pestek)
- sos- pół szklanki naturalnego jogurtu, 3 łyżki oliwy, łyżka soku z cytryny, łyżka białego octu winnego, 2 ząbki czosnku, pół łyżeczki cukru, sól, pieprz
W misce łączymy rukolę, liście szpinaku, miętę, natkę pietruszki, orzechy i ogórka. Dodajemy porwane listki bazylii i lollo bianco. Przygotowujemy sos dokładnie łącząc wszystkie składniki. Sałatkę polewamy sosem.
Do przygotowania tej sałatki możemy użyć dowolnych rodzajów sałat, np. rzymskiej, lodowej czy innej ulubionej.
27 komentarzy
Bardzo zachęcająca. Orzechy włoskie świetnie smakują w sałatkach.
Dużżo zieleni 🙂
Pozytwyny kolor i napewno jest przepyszna.
Zgadzamn się z jadalnepijalne, orzechy włoskie sprawdzaja sie rewelacyjnie w sałatkach.
pozdrawiam
http://www.kuchniamalegokuchcika.blox.pl
Ja też staram się robić do obiadów różne surówki i sałatki, bo nie dość, że są zdrowe i pyszne, to jeszcze tak ładnie wyglądają na talerzu.
Takiej jeszcze nie robiłam i na pewno wypróbuję!
..już wiem co będę jutro jadła…
Podoba mi się użycie mięty w połączeniu z ogórkiem no i te sałaty- pychotka 🙂
chciałoby się zjeść cały talerz! 🙂
Nigdy nie probowalam orzechow wloskich do salatki, a widzialam z nimi wiele przepisow, jestem ciekawa czy zasmakuja, a salatka typowo wiosenna, taka zielon 🙂
wiosna w pełni, a zieleń uspokaja:)
Świetna,świeża,zielona,wiosenna:)
Zielone jest najzdrowsze!
Mięta, szpinak, bazylia, pietruszka uch wszystko co lubię, świetne połączenie, a do tego orzechy.
Pozdrawiam
Inka
Mniam,mniam , pyszna ta sałateczka. Taka orzeźwiająca 🙂
Pozdrowienia:)
proste, smaczne, zdrowe i pozytywnie zielone 🙂
Ale zieloności na talerzu! Jak ładnie wiosennie 🙂
Troszkę mnie tu nie było, a tu takie pyszności, i bułeczki z pieczarkami i sałatka, mmm, pyszności:)
Pozdrawiam
chrrrrupiąca;)
świetne smaki!
chrupiąco, zielono i zdrowo. mniam, mniam!
takie sałatki do obiadu są genialne 🙂
ciekawa ta sałatka..;)
O jak wiosennie, a z przychrupem 😉 Podoba mi się!
Ta sałatka w sam raz pasuje do jakiegoś mięsiwa z grilla, sezon już powoli się zaczyna, więc na pewno ją niedługo wypróbuję:)Pozdrawiam.
Ogórek i orzechy? Fajne połączenie:)
A ja mam skojarzenie orzechy=ser pleśniowy:) Dorzucić taki serek i w sam raz do pracy na drugie śniadanie – pożywne i pełne witamin.
Dziękuję za miłe odwiedziny,a Twoje sałatki wyglądają niesamowicie……i z pewnością tak smakują.Pozdrawiam.
Taka sałatka nie tylko cieszy oczy ale przede wszystkim podniebienie. Prezentuje się bardzo smakowicie:0
Pozdrawiam:)
Zastanawia mnie ten dodatek orzechów bo jeszcze nie próbowałam takiego połączenia, ale wszystko akurat mam, więc chyba się skuszę 🙂
bardzo lubię takie proste połączenia 🙂
Rucola? JEst w sezonie niezastąpiona! Szczególnie z własnego ogórka: już zasiałam ;-D
http://www.przysmakiewy.pl