Zielona sałatka z ogórkiem i orzechami (GP Turcji)

przez Malwina

Wczoraj wspomniałam Wam o sałatce, którą podałam do kebabów. Jest niezwykle lekka i orzeźwiająca. W. bardzo posmakował niezwykle prosty sosik, którą jest polana. Pełna witamin, smaczna i do tego szybka- na pewno nie raz zagości jeszcze na moim stole. I Was zachęcam do tego, by Waszym obiadkom towarzyszyły różnej maści sałatki i surówki, tym bardziej teraz kiedy możemy już cieszyć się świeżymi warzywami. 

Przepis dodaję do akcji Adrijah- F1 od kuchni, akcji Karto_flanej- Ekspresowo w kuchni, zabawy Usagi- Czas na piknik 2 oraz akcji Pluskotki- Zielnik kuchenny 2011.

ZIELONA SAŁATKA Z OGÓRKIEM I ORZECHAMI (TURCJA)
Składniki (na 4 porcje):
  • 1/3 opakowania rukoli
  • 1/3 główki sałaty lollo bianco lub innej dowolnej
  • garść liści szpinaku
  • 6 większych listków świeżej bazylii
  • 2 łyżki świeżej natki pietruszki posiekanej
  • 2 łyżki świeżej mięty 
  • pół szklanki obranych orzechów włoskich
  • 1 ogórek pokrojony w plasterki (użyłam kilka ogórków gruntowych, jeśli używamy ogórka szklarniowego warto pozbawić go pestek)
  • sos- pół szklanki naturalnego jogurtu, 3 łyżki oliwy, łyżka soku z cytryny, łyżka białego octu winnego, 2 ząbki czosnku, pół łyżeczki cukru, sól, pieprz
W misce łączymy rukolę, liście szpinaku, miętę, natkę pietruszki, orzechy i ogórka. Dodajemy porwane listki bazylii i lollo bianco. Przygotowujemy sos dokładnie łącząc wszystkie składniki. Sałatkę polewamy sosem. 
Do przygotowania tej sałatki możemy użyć dowolnych rodzajów sałat, np. rzymskiej, lodowej czy innej ulubionej. 

27 komentarzy
0

Podobne posty:

27 komentarzy

jadalnepijalne 07/05/2011 - 5:30 pm

Bardzo zachęcająca. Orzechy włoskie świetnie smakują w sałatkach.

Odpowiedz
maly-kuchcik 07/05/2011 - 5:47 pm

Dużżo zieleni 🙂
Pozytwyny kolor i napewno jest przepyszna.
Zgadzamn się z jadalnepijalne, orzechy włoskie sprawdzaja sie rewelacyjnie w sałatkach.
pozdrawiam
http://www.kuchniamalegokuchcika.blox.pl

Odpowiedz
Fuchsia 07/05/2011 - 6:02 pm

Ja też staram się robić do obiadów różne surówki i sałatki, bo nie dość, że są zdrowe i pyszne, to jeszcze tak ładnie wyglądają na talerzu.
Takiej jeszcze nie robiłam i na pewno wypróbuję!

Odpowiedz
bastamb 07/05/2011 - 6:35 pm

..już wiem co będę jutro jadła…

Odpowiedz
kikimora 07/05/2011 - 6:39 pm

Podoba mi się użycie mięty w połączeniu z ogórkiem no i te sałaty- pychotka 🙂

Odpowiedz
Bazylia 07/05/2011 - 6:57 pm

chciałoby się zjeść cały talerz! 🙂

Odpowiedz
WegeNation 07/05/2011 - 7:27 pm

Nigdy nie probowalam orzechow wloskich do salatki, a widzialam z nimi wiele przepisow, jestem ciekawa czy zasmakuja, a salatka typowo wiosenna, taka zielon 🙂

Odpowiedz
Duś 07/05/2011 - 9:12 pm

wiosna w pełni, a zieleń uspokaja:)

Odpowiedz
Trzcinowisko 07/05/2011 - 9:19 pm

Świetna,świeża,zielona,wiosenna:)

Odpowiedz
to spice 07/05/2011 - 9:19 pm

Zielone jest najzdrowsze!
Mięta, szpinak, bazylia, pietruszka uch wszystko co lubię, świetne połączenie, a do tego orzechy.
Pozdrawiam
Inka

Odpowiedz
Majana 07/05/2011 - 9:45 pm

Mniam,mniam , pyszna ta sałateczka. Taka orzeźwiająca 🙂
Pozdrowienia:)

Odpowiedz
kulinarne-smaki 08/05/2011 - 6:31 am

proste, smaczne, zdrowe i pozytywnie zielone 🙂

Odpowiedz
Kuchareczka 08/05/2011 - 6:49 am

Ale zieloności na talerzu! Jak ładnie wiosennie 🙂

Odpowiedz
żenia 08/05/2011 - 7:05 am

Troszkę mnie tu nie było, a tu takie pyszności, i bułeczki z pieczarkami i sałatka, mmm, pyszności:)
Pozdrawiam

Odpowiedz
Anonimowy 08/05/2011 - 7:48 am

chrrrrupiąca;)

Odpowiedz
Karmel-itka. 08/05/2011 - 8:02 am

świetne smaki!
chrupiąco, zielono i zdrowo. mniam, mniam!

Odpowiedz
shy 08/05/2011 - 8:16 am

takie sałatki do obiadu są genialne 🙂

Odpowiedz
Izaa 08/05/2011 - 8:56 am

ciekawa ta sałatka..;)

Odpowiedz
flusso 08/05/2011 - 9:03 am

O jak wiosennie, a z przychrupem 😉 Podoba mi się!

Odpowiedz
Karola 08/05/2011 - 10:00 am

Ta sałatka w sam raz pasuje do jakiegoś mięsiwa z grilla, sezon już powoli się zaczyna, więc na pewno ją niedługo wypróbuję:)Pozdrawiam.

Odpowiedz
delikatessen 08/05/2011 - 10:18 am

Ogórek i orzechy? Fajne połączenie:)

Odpowiedz
Agna 08/05/2011 - 12:46 pm

A ja mam skojarzenie orzechy=ser pleśniowy:) Dorzucić taki serek i w sam raz do pracy na drugie śniadanie – pożywne i pełne witamin.

Odpowiedz
Moje zakamarki 08/05/2011 - 1:56 pm

Dziękuję za miłe odwiedziny,a Twoje sałatki wyglądają niesamowicie……i z pewnością tak smakują.Pozdrawiam.

Odpowiedz
Anucha 08/05/2011 - 4:27 pm

Taka sałatka nie tylko cieszy oczy ale przede wszystkim podniebienie. Prezentuje się bardzo smakowicie:0
Pozdrawiam:)

Odpowiedz
Justinek 08/05/2011 - 6:46 pm

Zastanawia mnie ten dodatek orzechów bo jeszcze nie próbowałam takiego połączenia, ale wszystko akurat mam, więc chyba się skuszę 🙂

Odpowiedz
Tylko Spróbuj 10/05/2011 - 2:07 pm

bardzo lubię takie proste połączenia 🙂

Odpowiedz
Biedr_ona 15/05/2011 - 2:22 pm

Rucola? JEst w sezonie niezastąpiona! Szczególnie z własnego ogórka: już zasiałam ;-D

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies