Ostatnio staram się jak najczęściej przygotowywać desery. Przy okazji GP Europy postanowiłam więc poszukać czegoś słodkiego, co miało być zwieńczeniem dzisiejszego obiadu. Padło na pudding ryżowy, na który przepis znalazłam w książce o kuchni greckiej. Na pewno posmakuje amatorom mlecznych deserów. Następnym razem przygotuję go w połączeniu z karmelizowanymi jabłkami.
Przepis dodaję do akcji Magdy- Jedzenie z muzyką w tle (nie moje klimaty, ale możemy posłuchać- Mleko-Kto dogoni psa) oraz akcji Darii- F1 od kuchni.
PUDDING RYŻOWY (GP EUROPY-GRECJA)
Składniki (na 4 porcje):
[przepis pochodzi z książki Podróże kulinarne. Kuchnia grecka]
- 4 szklanki mleka
- 100 g ryżu krótkoziarnistego
- kawałek (5 cm skórki pomarańczowej)
- 1/3 szklanki drobnego cukru (75 g)
- 1 łyżka budyniu w proszku (użyłam śmietankowego bez cukru)
- 1/4 szklanki dodatkowego mleka (60 ml)
- mielony cynamon
Ryż dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. W rondelku umieszczamy mleko, skórkę i cukier. Gotujemy na wolnym ogniu mieszając aż cukier się rozpuści. Doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy ryż, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 30 minut do momentu, kiedy ryż będzie gotowy. Co jakiś czas mieszamy i zdejmujemy kożuch. Dodatkowe mleko mieszamy z budyniem. Z mleka wyjmujemy skórkę, dodajemy budyń, mieszamy i gotujemy chwilkę, aż pudding zgęstnieje. Przekładamy do 4 naczyń i posypujemy cynamonem. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Początkowo wydawało mi się, że mleka było stanowczo za dużo, jednak całość szybko ładnie zgęstniała i nabrała odpowiedniej konsystencji.
Całkowity czas przygotowania: 40 minut.
38 komentarzy
ładny ten pudding
ciekawa jestem przepisu z karmelizowanymi jabłkami :))) taka opcja by mi bardziej odpowiadała 🙂
@Bazylio- w najbliższym czasie postaram się przygotować wersję z karmelizowanymi jabłkami lub gruszkami;)
ja bardzo lubię ryż na słodko ,a twój wygląda kusząco
bardzo, bardzo lubię takie desery! Kusisz 😉
bardzo elegancki deser:) i też ciekawi mnie ta wersja z karmelizowanymi gruszkami i jabłkami:) czekamy zatem:) pozdrawiam!
Pyszny pudding! Mniam. Ja też lubię ryz na słodko:)
Świetny deser, mam ogromną ochotę go wypróbować:)
Świetny ten pudding. Na pewno wykorzystam ten przepis. Dziękuję ;-*
Bardzo lubie takie ryzowe deserki – nawet kiedys, podczas gdy inne dzieci krecily nosem na ryz na mleku, ja zajadalam sie nim jak szalona. W takiej aromatycznej, cynamonowo-pomaranczowej wersji podoba mi sie bardzo!
Tez mi sie spodobal ten ryz…bardzo fajnie musi smakowac jak i na cieplo tak i na zimno…a czeresienki sa urocze…
Ciekawy i apetyczny. Puddingu ryżowego z dodatkiem budyniu jeszcze nie robiłam – trzeba by spróbować.
Zjadlabym taki smakowity puding, pycha:-)
Uwielbiam takie deserki, ryżowo-mleczne i kleiste, mmmm… ^^
O, jestem pewna, że posmakowałby mojemu mężowi 😉
Pudding ryżowy to coś dla mnie, ostatnio zakochałam się na amen w takich mlecznych deserkach 😀
Śliczne zdjęcia!!
Puddingi to jedno z naszych tegorocznych odkryć, więc jak najbardziej to deser dla nas.
Skomentowałaś kiedyś u nas tą kultową łyżeczkę, więc i ja Twoją pozwolę sobie zauważyć;-)
Wygląda smakowicie….robie dzisiaj, już mam pomysł dzieki Tobie na dzisiejszy deser…pozdrawiam Malwinko…
Łatwy w przygotowaniu i smakowity. Bardzo lubię ryż na mleku i budyń też. Jestem ciekawa jak smakują razem:) Muszę wypróbować. Czekam również na wersje z karmelizowanym jabłkiem lub gruszką:0
Pozdrawiam serdecznie:)
Bardzo fajny pudding, nigdy takiego nie jadłam 🙂
uwielbiam takie ryżowe desery …pyszni3e wyglada:) piozdrawiam Malwi:)
bardzo fajny ten twoj deserek. musze wyprobowac.
aż chce się skosztować
@Grumko- ja dopiero w tym roku odkryłam urok ryżowych puddingów i też jestem zachwycona;) a łyżeczka ostała mi się jedna, akurat odnalazła się w trakcie przeprowadzki;-)
Jako wielka miłośniczka Ryżu.. z wielką chęcią wypróbuję.. dla mnie najlepsza wersja to na zimno taki deserek 😉
http://www.przysmakiewy.pl
super przepis. zawsze mi się wydawało, że taki pudding to masa roboty, i widzę jak się myliłam 🙂
Strasznie mi się spodobał ten przepis, zrobię jak znajdę chwilę czasu 🙂
@Justyniek- polecam- jest proste i w swej prostocie pyszne;)
Hej myślisz że mogłabym przygotować ten deserek wieczorem i przechować w lodówce na rano? bo mam wielkie uroczyste śniadanko a to by sie w 100% nadawało 🙂
@Anonimowy- spokojnie tak możesz zrobić. Ja kiedy robiłam swój, jedna szklaneczka została na kolejny dzień. Wyjęłam ją jakieś 30 minut przed podaniem, aby deser nie był zbyt zimny- ale to już kwestia gustu jak zimne desery się lubi. Jeśli chcesz serwować na kolejny dzień najlepiej pozostaw całość w garnuszku do ostygnięcia i dopiero nakładaj do szklanek i włóż do lodówki(nie będzie później "mazów" na szkle, tak jak widać to u mnie). Możesz na pudding też nałożyć karmelizowane owoce, owoce świeże, albo mus owocowy (np. zmiksować truskawki lub maliny z odrobiną miodu i schłodzić przez noc w lodówce- później taki mus nałożyć na pudding).
Rewelacja! Pyszny i latwy deser. Nie wymaga wyprawy do sklepu po jakies skomplikowane skladniki. Smakuje jak deser ryzowy Berliso, a nawet lepiej…
Posdrawiam i dziekuje za rozwiazanie mojego prOblemu:)- RENATA
świetny, uwielbiam ryż na mleku, w każdej postaci!!! jak zrobię mój ryż, pokażę, ale to we wtorek;p …albo i PO, zależy;p
oj, i juz wiem co jutro kupie w sklepie.. Budyń! 😉
i juz wiem co jutro kupie w sklepie
Budyń!
Rewelacyjny przepis!:)
Cieszę się, że Ci przypadł do gustu;)
Pyszny deser ! Mleczny i śmietankowy. U mnie z cynamonem i bananem. Zjadłam podwójną porcję 😀
Dawno już nie jadła puddingu ryżowego, muszę do niego wrócić 🙂