Gulasz wołowy z Korfu

przez Malwina
Grecki gulasz z wołowiny
Gulasz wołowy z Korfu
Kilka miesięcy temu Mikołaj vel Połówek podarował mi wymarzoną od dawna książkę „Vefa’s Kitchen”. To prawdziwa skarbnica wiedzy o kuchni greckiej. Póki co, udało mi się zrealizować tylko jeden przepis z tej pozycji. To niezwykle apetyczny gulasz wołowy z dodatkiem korzennych przypraw. Mamy tu i cynamon, i goździki, i ziele angielskie.Receptura związana jest regionalnie z górzystą wyspą Korfu. Przeglądając greckie strony, zauważyłam sporo różnic pomiędzy poszczególnymi przepisami. W niektórych pojawia się wino (czasem białe, czasem czerwone), w innych ten element jest pomijany. Ja, pomimo braku wina w oryginalnym przepisie, zdecydowałam się na jego dodatek. Odrobina alkoholu zawsze fajnie podkręca smak sosu.

Sam gulasz podaje się dość nietypowo, bo z dodatkiem makaronu, najczęściej bucatini. Po nałożeniu na talerze, potrawę posypuje się tartym serem kefalotiri. Jest on trudno dostępny w naszym kraju, ale z powodzeniem można go zastąpić popularnym parmezanem.

Gulasz z łopatki wołowej
GULASZ WOŁOWY Z KORFU
(GRECJA)

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 600 g wołowiny na gulasz (np. łopatka, udziec)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 szklanki czerwonego półwytrawnego wina (opcjonalnie)
  • 400 g posiekanych pomidorów (bez skóry) z puszki lub kartonika
  • 2 goździki
  • 2 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • 1 nieduża laska cynamonu
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii
  • sól i pieprz do smaku

Do podania: ugotowany makaron bucatini
Do posypania: tarty ser kefalotiri, twardy ser mizithra lub parmezan

Przygotowanie:

Oczyszczoną wołowinę kroimy w kawałki wielkości kęsa. Cebulę obieramy, siekamy w kostkę. Czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy mięso partiami przez kilka minut do zamknięcia włókien. Przesmażone mięso przekładamy do szerokiego rondla. Na patelnię wrzucamy cebulę i czosnek. W razie potrzeby dolewamy odrobinę tłuszczu. Smażymy przez 3-4 minuty i dokładamy do mięsa. Wlewamy wino (jeśli używamy), zagotowujemy i przekładamy zawartość patelni do mięsa. Do rondla wlewamy pomidory, dokładamy goździki, cynamon, ziele angielskie, liść laurowy, ocet z czerwonego wina, cukier, bazylię i 1/3 szklanki wody (lub więcej, mięso ma być zakryte płynem). Na rondlu kładziemy uchylnie pokrywkę. Gotujemy na małym ogniu przez około 1,5 godziny lub dłużej, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby dolewamy do rondla wodę, jeśli sos zbyt mocno się zredukuje. Pod koniec doprawiamy gulasz solą i pieprzem do smaku.
Gulasz wołowy z Korfu podajemy tradycyjnie z ugotowanym makaronem (bucatini, ewentualnie spaghetti). Przed podaniem wierzch potrawy posypujemy tartym serem. Gulasz dobrze komponuje się również z ugotowanym białym ryżem.
Grecki gulasz z wołowiny
Gulasz wołowy z Korfu

 

Całkowity czas przygotowania: 2 godziny .

15 komentarzy
0

Podobne posty:

15 komentarzy

nuovana 26/02/2016 - 9:30 am

najbardziej w greckiej kuchni lubię dodatek cynamonu do mięsnych dań. mniam! cudne zdjęcie <3 makaron jak malowany 🙂

Odpowiedz
Piegus 26/02/2016 - 1:28 pm

nie wiem czy kuchnia grecka mi wybaczy, bo jako dodatek planuję bulgur 🙂

Odpowiedz
Malwina 26/02/2016 - 1:32 pm

Jasne, że wybaczy 😉 Sama najchętniej ten gulasz podałabym z kremową polentą.

Odpowiedz
Piegus 27/02/2016 - 1:38 pm

Masz gdzieś na blogu przepis na kremowa polentę? zabrzmiało dobrze, chciałabym spróbować 🙂

Odpowiedz
Malwina 27/02/2016 - 4:46 pm

No właśnie nie mam. Ale wpiszę na listę do zrobienia w najbliższym czasie.

Odpowiedz
Kinga 26/02/2016 - 4:13 pm

Świetnie wygląda 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 27/02/2016 - 6:50 pm

Wjebałbym 😎

Odpowiedz
Anonimowy 28/02/2016 - 11:26 am

A cynamon w całości dodajemy?

Odpowiedz
Malwina 28/02/2016 - 11:27 am

Tak, wrzucamy całą niedużą laskę cynamonu do sosu.

Odpowiedz
Anonimowy 28/02/2016 - 11:35 am

Dziękuję za szybką odpowiedź, właśnie wstawiłam 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 28/02/2016 - 3:41 pm

Wyszło pyszne, następnym razem zamiast parmezanu spróbuję z fetą.

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 01/03/2016 - 12:40 pm

Wygląda bardzo, bardzo apetycznie Kochana:)

Odpowiedz
Bike By Life 02/03/2016 - 12:04 pm

uwielbiam tofu dodawać wszędzie:)

Odpowiedz
Aga 12/01/2017 - 12:16 pm

Czy będzie pasować jagnięcina?

Odpowiedz
Malwina 13/01/2017 - 7:39 am

Tak.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies