Gulasz wołowy z Korfu |
Sam gulasz podaje się dość nietypowo, bo z dodatkiem makaronu, najczęściej bucatini. Po nałożeniu na talerze, potrawę posypuje się tartym serem kefalotiri. Jest on trudno dostępny w naszym kraju, ale z powodzeniem można go zastąpić popularnym parmezanem.
Składniki (na 3-4 porcje):
- 600 g wołowiny na gulasz (np. łopatka, udziec)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 szklanki czerwonego półwytrawnego wina (opcjonalnie)
- 400 g posiekanych pomidorów (bez skóry) z puszki lub kartonika
- 2 goździki
- 2 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- 1 nieduża laska cynamonu
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii
- sól i pieprz do smaku
Do podania: ugotowany makaron bucatini
Do posypania: tarty ser kefalotiri, twardy ser mizithra lub parmezan
Przygotowanie:
Gulasz wołowy z Korfu |
Całkowity czas przygotowania: 2 godziny .
15 komentarzy
najbardziej w greckiej kuchni lubię dodatek cynamonu do mięsnych dań. mniam! cudne zdjęcie <3 makaron jak malowany 🙂
nie wiem czy kuchnia grecka mi wybaczy, bo jako dodatek planuję bulgur 🙂
Jasne, że wybaczy 😉 Sama najchętniej ten gulasz podałabym z kremową polentą.
Masz gdzieś na blogu przepis na kremowa polentę? zabrzmiało dobrze, chciałabym spróbować 🙂
No właśnie nie mam. Ale wpiszę na listę do zrobienia w najbliższym czasie.
Świetnie wygląda 🙂
Wjebałbym 😎
A cynamon w całości dodajemy?
Tak, wrzucamy całą niedużą laskę cynamonu do sosu.
Dziękuję za szybką odpowiedź, właśnie wstawiłam 🙂
Wyszło pyszne, następnym razem zamiast parmezanu spróbuję z fetą.
Wygląda bardzo, bardzo apetycznie Kochana:)
uwielbiam tofu dodawać wszędzie:)
Czy będzie pasować jagnięcina?
Tak.