Grillowane brzoskwinie z jogurtem

przez Malwina
Grillowane brzoskwinie z jogurtem

Te grillowane brzoskwinie przygotowałam jeszcze w lipcu na grecki wieczorek filmowy. Sezon na brzoskwinie już praktycznie się kończy, ale pomimo tego, chciałam podzielić się z Wami tym przepisem. Zamiast brzoskwiń możecie oczywiście użyć nektarynek. Połączenie ugriilowanych owoców, kwaśnego jogurtu i chrupiących słodkich orzechów jest przepyszne. Koniecznie wypróbujcie.

Grillowane brzoskwinie przepis

GRILLOWANE BRZOSKWINIE Z JOGURTEM I ORZECHAMI W KARMELU

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 duże brzoskwinie (możecie także użyć nektarynek)
  • jogurt grecki
  • 1 łyżeczka masła
  • 3 łyżki miodu
  • orzechy włoskie
  • dodatkowy miód do polania owoców
Przygotowujemy karmelizowane orzechy. Na dużym talerzu rozkładamy kawałek papieru do pieczenia. W rondlu umieszczamy masło i miód, podgrzewamy mieszając, aż masło się rozpuści i połączy z miodem. Dodajemy orzechy, gotujemy przez około 2-3 minuty, aż syrop miodowy zacznie bulgotać i nabierze bursztynowy kolor. Orzechy wyławiamy z karmelu, układamy na papierze do pieczenia i odstawiamy na około godzinę do całkowitego ostygnięcia. 
Brzoskwinie kroimy na pół, ostrożnie wyjmujemy pestki, tak, by nie uszkodzić owoców. Połówki brzoskwiń grillujemy na patelni (należy ją lekko nasmarować oliwą, aby owoce nie przywierały). Na gorące połówki owoców nakładamy czubatą łyżeczkę jogurtu, owoce delikatnie polewamy miodem i posypujemy orzechami. Podajemy od razu po przygotowaniu. 
* Jeśli nie macie czasu na przygotowanie orzechów w karmelu, posypcie brzoskwinie uprażonymi płatkami migdałów lub krokantem.

Grillowane brzoskwinie z jogurtem

Całkowity czas przygotowania: 20 minut.

7 komentarzy
0

Podobne posty:

7 komentarzy

Patrycja Głowacka 10/10/2013 - 5:39 pm

takiego eksperymentu jeszcze nire robiłam ;d

Odpowiedz
Angie 10/10/2013 - 6:39 pm

O mamo, ale one muszą być pyszne<3

Odpowiedz
Kamciss 10/10/2013 - 6:54 pm

Już parę razy jadłam takie grillowane owoce z nadzieniem, więc wierzę, że są pyszne! 🙂

Odpowiedz
kabamaiga 10/10/2013 - 8:33 pm

W lipcu i nie dodałaś do akcji. Oj nieładnie, nieładnie 😉
Robiłam kiedyś podobno. Tylko to było tak dawno temu,że ju nawet nie pamiętam tego smaku.

Odpowiedz
gin 10/10/2013 - 8:35 pm

Taki prosty deser, a jaki pyszny 🙂

Odpowiedz
teenager ;) 11/10/2013 - 3:51 am

uwielbiam brzoskwinki, a o dziwo jeszcze grillowanych nie próbowałam! wygladają pysznie*_* koniecznie z orzechami i miodem<3

Odpowiedz
Maggie 11/10/2013 - 12:34 pm

A ja chyba jeszcze mam dwie piekne, dojrzale brzoskwinie w domu 🙂 Jesli nie znikna, to juz wiem, jak skoncza.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies