Make bento, not war! #123

przez Malwina

Dzień dobry!
Mam dla Was mocno dziurawe podsumowanie z minionego tygodnia. Zawiniło tu nie moje lenistwo, a światło, dokładniej jego brak. Od dłuższego czasu robię zdjęcia bento tylko przy świetle dziennym, dlatego jeśli przygotowuję jedzenie późnym wieczorem, po prostu go nie fotografuję. Na szczęście z dnia na dzień robi się coraz jaśniej za oknem, co za tym idzie, w końcu skończy się moja gonitwa z aparatem w ręku

PONIEDZIAŁEK

U Połówka sushi z papryką, ogórkiem, czarnuszką, kiełkami kozieradki i sosem sriracha. Wyjątkowo fajne połączenie, którego smak podkręca pikantna sriracha. W buteleczce sos sojowy.

W moim bento hummus ze szpinakiem, warzywa do maczania w hummusie- seler naciowy, papryka, ogórek oraz porcja ogórków kiszonych. Na drugim pięterku sushi, takie, jak u Połówka. 

WTOREK
U Połówka hummus szpinakowy z warzywami (seler naciowy, papryka, ogórek), sałatka z tuńczykiem, cebulką i ogórkiem kiszonym, tamagoyaki oraz ryż doprawiony octem ryżowym i posypany czarnym sezamem. 

U mnie stir-fry z makaronem soba, warzywami i dymką. Uwielbiam takie dania za szybkość przygotowania i możliwość wyczyszczenia lodówki z warzywnych resztek. 
Na drugim pięterku hummus ze szpinakiem (posypany turecką papryką w płatkach), warzywa (seler, ogórek pozbawiony pestek, papryka), kiszone ogórki i tofu paprykowe.

ŚRODA
U Połówka sałatka ziemniaczana z makrelą i jajkiem. Przepisem podzielę się z Wami już niedługo. 

W monbento wylądowała sałatka z miksu sałat, ciecierzycy, bobu marynowanego w oliwie (kupiony kiedyś podczas akcji hiszpańskiej w Lidlu), pomidorków i zataru. W małym pojemniczku olej z prażonych orzechów laskowych.

Na drugim pięterku makaron z suszonymi pomidorami. Nie mogło też zabraknąć kiszonych ogórków.

CZWARTEK
W pojemniku soba smażona z warzywami i sezamem, porcja ogórków kiszonych. 
Na drugim pięterku sałatka z miksu sałat, marynowanego bobu, pomidorków, rzodkiewki i zataru. W małym pojemniku dressing.

PIĄTEK
Proste bento z sałatką makaronową z oliwkami, rukolą, marynowanym bobem, suszonymi pomidorami. Na drugim pięterku tofu z jogurtem, czarnuszką, dymką i rzodkiewką. Dodatkowo ogórki kiszone. 
4 komentarze
0

Podobne posty:

4 komentarze

EllaCanto 29/02/2016 - 12:16 pm

Nabrałam ochoty na hummus! I też dla mnie najlepsze dania to warzywa (te, które są pod ręką) + kasza/ryż/makaron 😀 Szybko się robi i jest bardzo zdrowo.

Odpowiedz
Roztrzepana Babeczka 29/02/2016 - 8:07 pm

To ja bym spróbowała… YYyyyyyyy… Wszystkiego 🙂

Odpowiedz
Patrycja Hryniewicz 02/03/2016 - 6:28 pm

Gdzie kupiłaś takie fajne opakowania na jedzenie? 😀

Odpowiedz
Malwina 03/03/2016 - 7:18 am

Większość pojemników kupuję w Tk Maxx, Zanshin, Twój lunchbox.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies