Kolejne idealne na zimę danie jednogarnkowe. Prosty jeśli chodzi o składniki i całkiem smaczny gulasz z wołowiną i fasolą. Ja na życzenie Połówka podałam go z dodatkiem ryżu, ale równie dobrze smakować będzie z domowym pieczywem lub kaszą bulgur.
GULASZ WOŁOWY Z FASOLĄ (SYRIA)
Składniki (na 4 porcje):
[przepis pochodzi z książki From the Lands of Fig and Olives]
- puszka drobnej białej fasoli
- pół kg wołowiny na gulasz
- 2 średnie cebule, drobno posiekane
- 3-4 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego, pokrojonego w plastry
- puszka pomidorów bez skórki
- 1/4 szklanki natki pietruszki, posiekanej
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- pół łyżeczki suszonego estragonu
- pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- sól i pieprz do smaku
Mięso kroimy na kawałki wielkości kęsa. Marchewki obieramy, kroimy w grubsze plastry. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz (użyłam pół na pół oliwy i masła), obsmażamy wołowinę ze wszystkich stron na rumiano. Dodajemy cebulę, czosnek, seler i marchew, mieszamy i smażymy 2-3 minuty. Wlewamy szklankę wody, dusimy pod przykryciem przez 30 minut. W razie potrzeby podlewamy wodą. Dodajemy pomidory, estragon, kumin, natkę pietruszki, mieszamy doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy dalej, aż mięso będzie miękkie (w przepisie podawano czas 30 minut, ja gotowałam ponad godzinę- czas będzie uzależniony od rodzaju dodanego mięsa i wielkości kawałków). Pod koniec dodajemy odsączoną i opłukaną fasolę, podgrzewamy 5-10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
13 komentarzy
wygląda jak mój jutrzejszy obiad, bo czemu nie? 😀
O zapisuję w ulubionych bo mój tż uwielbia wszelkie gulasze więc przyda się kiedyś na pewno:))
Ostatnio robiłam gulasz na ostro z papryką, ten będzie następny!
Jak mi się to podoba, że znajduję u Ciebie cały świat
Na Ciebie zawsze można liczyć jeśli chce się zrobić nową wersję tradycyjnej potrawy. Gulasz po arabsku – super!
Panno Malwinno, wyjdź za mnie!
gdybyż bigamia nie była karana to bym serio Ci się oświadczyła!
cudny, uwielbiam fasolę, myślę że fenomenalnie dopełnia gulasz.
Pozdrawiam
Monika
Aż się zarumieniłam;)
juz czuje zapach tego gulaszu musi być pyszny.
Dodatek selera naciowego wydaje mi się strzałem w dziesiątkę. Zapamiętam to!
Wspaniały gulasz. Rozgrzewający, pyszny. Uwielbiam Twoje pomysły:)
Wyglada na bardzo sycacy. Podoba mi sie kombinacja przypraw!
Nieco cięższe danie kuchni arabskiej niż te które widziałam u Ciebie do tej pory. Ale to bardzo dobrze, bo taka propozycja to coś w sam raz dla mojego męża. Wypróbuję!
Pomysł doskonały, a smak? Z pewnością rewelacyjny 😉
http://www.przysmakiewy.pl