Syryjski gulasz wołowy z fasolą

przez Malwina

Kolejne idealne na zimę danie jednogarnkowe. Prosty jeśli chodzi o składniki i całkiem smaczny gulasz z wołowiną i fasolą. Ja na życzenie Połówka podałam go z dodatkiem ryżu, ale równie dobrze smakować będzie z  domowym pieczywem lub kaszą bulgur. 

GULASZ WOŁOWY Z FASOLĄ (SYRIA)

Składniki (na 4 porcje):
[przepis pochodzi z książki From the Lands of Fig and Olives]

  • puszka drobnej białej fasoli
  • pół kg wołowiny na gulasz
  • 2 średnie cebule, drobno posiekane
  • 3-4 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojonego w plastry
  • puszka pomidorów bez skórki
  • 1/4 szklanki natki pietruszki, posiekanej
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • pół łyżeczki suszonego estragonu
  • pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • sól i pieprz do smaku
Mięso kroimy na kawałki wielkości kęsa. Marchewki obieramy, kroimy w grubsze plastry. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz (użyłam pół na pół oliwy i masła), obsmażamy wołowinę ze wszystkich stron na rumiano. Dodajemy cebulę, czosnek, seler i marchew, mieszamy i smażymy 2-3 minuty. Wlewamy szklankę wody, dusimy pod przykryciem przez 30 minut. W razie potrzeby podlewamy wodą. Dodajemy pomidory, estragon, kumin, natkę pietruszki, mieszamy doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy dalej, aż mięso będzie miękkie (w przepisie podawano czas 30 minut, ja gotowałam ponad godzinę- czas będzie uzależniony od rodzaju dodanego mięsa i wielkości kawałków). Pod koniec dodajemy odsączoną i opłukaną fasolę, podgrzewamy 5-10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. 
13 komentarzy
0

Podobne posty:

13 komentarzy

Szana 21/02/2012 - 5:36 pm

wygląda jak mój jutrzejszy obiad, bo czemu nie? 😀

Odpowiedz
Karolka 21/02/2012 - 5:43 pm

O zapisuję w ulubionych bo mój tż uwielbia wszelkie gulasze więc przyda się kiedyś na pewno:))

Odpowiedz
Viollet 21/02/2012 - 5:58 pm

Ostatnio robiłam gulasz na ostro z papryką, ten będzie następny!

Odpowiedz
kulinarne-smaki 21/02/2012 - 6:04 pm

Jak mi się to podoba, że znajduję u Ciebie cały świat

Odpowiedz
Magda 21/02/2012 - 6:50 pm

Na Ciebie zawsze można liczyć jeśli chce się zrobić nową wersję tradycyjnej potrawy. Gulasz po arabsku – super!

Odpowiedz
mnemonique 21/02/2012 - 8:14 pm

Panno Malwinno, wyjdź za mnie!
gdybyż bigamia nie była karana to bym serio Ci się oświadczyła!
cudny, uwielbiam fasolę, myślę że fenomenalnie dopełnia gulasz.

Pozdrawiam
Monika

Odpowiedz
Malwina 22/02/2012 - 4:20 pm

Aż się zarumieniłam;)

Odpowiedz
Bernadeta 21/02/2012 - 9:13 pm

juz czuje zapach tego gulaszu musi być pyszny.

Odpowiedz
Anka Wrocławianka 21/02/2012 - 9:37 pm

Dodatek selera naciowego wydaje mi się strzałem w dziesiątkę. Zapamiętam to!

Odpowiedz
Majana 21/02/2012 - 9:43 pm

Wspaniały gulasz. Rozgrzewający, pyszny. Uwielbiam Twoje pomysły:)

Odpowiedz
Maggie 22/02/2012 - 10:30 am

Wyglada na bardzo sycacy. Podoba mi sie kombinacja przypraw!

Odpowiedz
mopswkuchni 23/02/2012 - 11:08 am

Nieco cięższe danie kuchni arabskiej niż te które widziałam u Ciebie do tej pory. Ale to bardzo dobrze, bo taka propozycja to coś w sam raz dla mojego męża. Wypróbuję!

Odpowiedz
Biedr_ona 29/02/2012 - 9:45 pm

Pomysł doskonały, a smak? Z pewnością rewelacyjny 😉

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies