Domowe batoniki z chałwy

przez Malwina
Lubicie chałwę? Jeśli tak, to może będziecie mieli ochotę wypróbować taką, którą możecie sami przygotować w domu. Robi się ją bardzo szybko, jest zdrowsza od tej zakupionej w sklepie i o wiele tańsza. Możecie eksperymentować z jej smakiem i dodatkami i stworzyć taką chałwę, jaką najbardziej lubicie. Ja zrobiłam orzechową chałwę o pięknym aromacie wanilii, którą następnie obtoczyłam w deserowej czekoladzie. Trzy już dawno zniknęły, a jedna spokojnie czeka sobie w lodówce na odwiedziny mojej Mamy, która jest wielką fanką chałwy. Ciekawa jestem, czy i jej ona posmakuje.

Przepis dodaję do akcji Domowy wyrób. 
DOMOWE BATONIKI Z CHAŁWY 

Składniki (na 4 batony):
[przepis znaleziony na blogu Kuchnia Sowy]

  • 200 g ziarna sezamu
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 7-8 łyżek zmielonych orzechów laskowych
  • 4-5 łyżek płynnego miodu
  • gorzka czekolada do obtoczenia
Sezam prażymy na suchej patelni, uważając by go nie przypalić. Studzimy, a następnie blendujemy go na proszek. Dodajemy do niego zmielone orzechy, mieszamy. Wlewamy 2 łyżki miodu i ekstrakt, mieszamy, a następnie wyrabiamy dłonią stopniowo dodając więcej miodu. Miodu należy dać tylko tyle, aby całość nie kruszyła się. Jeśli nie chcemy, aż tak słodkiej chałwy część miodu możemy zastąpić odrobioną wody.Z masy formujemy 4 podłużne batoniki, układamy na folii aluminiowej lub papierze do pieczenia i wkładamy do lodówki, aż masa ładnie stwardnieje. Następnie każdy batonik obtaczamy w rozpuszczonej gorzkiej czekoladzie i ponownie odstawiamy do lodówki (robiłam to na dwa razy- najpierw obtaczałam górę oraz boki, odstawiłam do lodówki, a następnie smarowałam czekoladą spód batoników). 
Zamiast używać orzechów, do masy możemy dodać zmielone migdały lub inne ulubione dodatki. Ja z przepisu zrobiłam dwa batoniki oraz dwie chałwy w foremkach do muffinek. Te dodatkowo polewałam czekoladą i posypywałam krokantem. 
38 komentarzy
0

38 komentarzy

basia 22/02/2012 - 5:22 pm

bardzo apetyczne batoniki, a ta domowa chałwa rowniez mnie kusi…

Odpowiedz
Agnieszka 22/02/2012 - 6:17 pm

Mam w domu ogromnego miłośnika chałwy, który z pewnością zjadłby kilka takich batoników. 🙂

Odpowiedz
Wiewióra 22/02/2012 - 6:05 pm

Uwielbiam chałwę!!! najbardziej taką oryginalną, tłustą i bardzo pachnącą. Taka własnej produkcji musi być wspaniała szczególnie w gorzkiej czekoladzie 😀

Odpowiedz
Russkaya 22/02/2012 - 6:25 pm

Mmm…warto było czekać na ten przepis :*

Odpowiedz
Sisters4cooking 22/02/2012 - 6:31 pm

Uwielbiam chałwę, więc te batoniki to coś dla mnie! 🙂

Odpowiedz
Gosia 22/02/2012 - 6:56 pm

Kusisz. Szybka, zdrowsza i tańsza jednocześnie.. 😉 i na pewno pyszna!

Odpowiedz
Bianka 22/02/2012 - 6:57 pm

musze sprobowac! <3 chałwa

Odpowiedz
Dusia 22/02/2012 - 6:58 pm

ale kusisz:)

Odpowiedz
Barbara 22/02/2012 - 7:07 pm

Cóż za pytanie.. uwielbiam chałwę, tylko gdyby była mniej kaloryczna 😉 Nie wiedziałam, że zrobienie własnej jest tak proste. Z przepisu skorzystam, bo u mnie w domu oprócz mnie, tata też jest fanem tej słodyczy 🙂

Odpowiedz
Majana 22/02/2012 - 7:29 pm

Ale rewelacja Malwinko! No cudownie wygladaja,jestem nimi zachwycona.!
Ściskam cieplo:)

Odpowiedz
slyvvia 22/02/2012 - 7:58 pm

Pyszne muszą być. Domowych batoników jeszcze nie jadłam 🙂

Odpowiedz
kachna 22/02/2012 - 8:03 pm

przepis rewelacja!

Odpowiedz
Kuchareczka 22/02/2012 - 8:17 pm

Słodziasy 🙂

Odpowiedz
Kamila 22/02/2012 - 8:41 pm

Uwielbiam chałwę, ale staram się jej nie mieć w domu, z wiadomych powodów 🙂

Odpowiedz
dream-about-muffins 22/02/2012 - 8:55 pm

Cudowne!!!
Ja robiłam pastę sezamową i też jest pyszna.!!!

pozdrawiam

Odpowiedz
Anka Wrocławianka 22/02/2012 - 8:58 pm

fantastyczna wiadomość! Nie wiedziałam że można robić chałwę w domu! Hura-))

Odpowiedz
sowa_nie_sowa 23/02/2012 - 6:49 am

Cieszę się, że tak Ci się spodobała:)
W formie batoników oblanych czekoladą jest szczególnie atrakcyjna:)
Pozdrawiam, ja znów się przymierzam, więc może tym razem zrobię też takie czekoladowe batony:)

Odpowiedz
bastamb 23/02/2012 - 8:04 am

Mniam Malwinko, super przepis…pozdrawiam…

Odpowiedz
magda k. 23/02/2012 - 8:52 am

wiem kto lubi i dzięki Tobie będę mogła wkraść się w łaski 🙂

Odpowiedz
Pokolorowana 23/02/2012 - 9:52 am

No nie i love it !!!

Odpowiedz
JOlanta Szyndlarewicz 23/02/2012 - 11:26 am

fajny pomysł na chałwę:) …a ja muszę Ci się pochwalić, ze kiedyś przez cały tydzień byłam, widziałąm i pomagałam przy robieniu chałwy odrzańśkiej:) wspaniałe przeżycie:)

Odpowiedz
Evitaa 23/02/2012 - 11:27 am

Cudne, a zwłaszcza chałwowa babeczka 🙂

Odpowiedz
Maggie 23/02/2012 - 12:40 pm

Na Wyspach chalwa jeszcze drozsza niz w Polsce, wiec bardzo podoba mi sie ta domowa alternatywa 🙂

Odpowiedz
mariszka 23/02/2012 - 3:44 pm

Nigdy się nie zastanawiałam nad domowym przygotowywaniem chałwy… przecież to takie proste. Spróbuję na pewno, dziękuję za uświadomienie!

Odpowiedz
kuchennefascynacje 23/02/2012 - 4:29 pm

Świetny przepis na pewno skorzystam 🙂

Odpowiedz
Saratelka 24/02/2012 - 1:23 am

Ten batonik w czekoladzie mnie kusi! 😀 Smakowite słodkości!

Odpowiedz
Mona 24/02/2012 - 1:47 pm

Kocham chałwę:)) i skorzystam z przepisu..nie będę liczyć kalorii ! 🙂 Pozdrawiam

Odpowiedz
Avelina 24/02/2012 - 9:57 pm

Nigdy nie próbowałam sama zrobić w domu chałwy, chętnie skorzystam z przepisu 🙂

Odpowiedz
aga-aa 25/02/2012 - 12:55 pm

i ja bardzo lubię chałwę i z przyjemnością skorzystam z przepisu, dzięki

Odpowiedz
Nemi 26/02/2012 - 12:32 pm

Koniecznie muszę wypróbować:)

Odpowiedz
ela dreger 28/02/2012 - 1:12 pm

Przepysznie wyglądają te batoniki i babeczka ..zapewne skorzystam z przepisu 🙂

Odpowiedz
Toczka 29/02/2012 - 12:25 pm

No no no, jestem pod wrażeniem, wyglądają bardzo apetycznie, jestem ciekawa czy bardzo różnią się od tych sklepowych. Niestety u mnie w domu chałwę lubię tylko ja 🙁 Więc na okazję do zrobienia takich batoników będę musiała długo poczekać ^^'

Odpowiedz
Biedr_ona 29/02/2012 - 9:44 pm

Z chałwy? Ustawiam się w kolejce po batoniki ;-D

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Ala 14/04/2012 - 12:31 pm

Ale cudowne!!!

Odpowiedz
Magducha 02/05/2013 - 2:20 pm

Ja nie wiem czy moja chałwa w ogóle doczeka obtoczenia w czekoladzie 😉

Odpowiedz
Ann 21/06/2013 - 12:46 pm

Uwielbiam chałwę, dzisiaj właśnie wypróbowała. Boska!

Odpowiedz
Malwina 21/06/2013 - 12:54 pm

Miło to słyszeć 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 22/06/2013 - 7:29 pm

Zrobilam! Sa super! Dodalam jeszcze siemie lniane prazone, pol laski wanilii, migdaly i pestki slon.uprazone! Obtoczylam w kakao 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies